"Я не хочу помирати не громадянином". Казахський доброволець ЗСУ Жасулан "Джаз" Дуйсембін дав ексклюзивне інтерв’ю Наталії Мосейчук

10 лютого 2024, 12:43

Розстріли цивільних протестувальників у Казахстані, 50-річні штурмовики під Кремінною та боротьба за громадянство.

Доброволець ЗСУ з Казахстану Жасулан Дуйсембін дав відверте інтерв’ю Наталії Мосейчук в межах проєкту "Мосейчук+".

Жасулан Дуйсембін — громадянин Казахстану, прибув до Україні у 2015-му році. До цього проходив строкову службу у морській піхоті Казахстану. Зізнається — вірив кремлівській пропаганді про "фашистів" у Києві. Втім, зійшовши з трапу літака в Борисполі — вперше вдихнув вільно. Це дуже контрастувало з ситуацією в Казахстані.

відео дня

"Все, що є в Казахстані — це рабська система. У нас, коли ти підписуєш контракт (зі Збройними силами - ред.), ти обов’язково виконуєш накази, які тобі дає диктатор. Скаже стріляти в народ — ти маєш стріляти", — розповів Жасулан.

Доброволець зробив сенсаційне зізнання — у 2011-му році ледь не став причетним до розстрілу протестувальників на Заході Казахстану.

"В Казахстані є таке маленьке містечко Жанаозен, на заході. У нас був наказ відкривати вогонь на ураження в усіх, кого побачимо. Нам казали, що ніхто не понесе відповідальності. Із 20 БТР, які виїхали з нашої частини, доїхали тільки 8 — решта зламалися по дорозі", — згадує він.

Бійців тоді відправили охороняти від протестувальників нафтові вишки.

"Нам казали — стріляйте в голову, в серце, куди завгодно. Я був там. І слава богу, що на мою вишку ніхто не напав. Я був сліпим дурнем, готовим виконати будь-який наказ", — каже Жасулан.

В Україні ж світ для нього перевернувся. Зізнається — полюбив українців з першого погляду. Коли більше дізнався про російську інтервенцію на Донбасі, без вагань долучився до Збройних Сил України — захищати те, що встиг полюбити. В лавах армії зустрів повномасштабне вторгнення рф. Два роки провів у боях.

"Останні півроку я ні з ким не знайомлюсь в армії взагалі. Це такий психологічний захист. Мобілізація триває, постійно приходять нові хлопці. Ти вже звик до того, що подружився з людиною, прив’язався. А людина загинула — тобі боляче", — зізнається Жасулан.

Обурюють добровольця і результати мобілізації в країні.

"В Кремінній (окуповане росіянами містечко в Луганській області — ред.) біля мене були 50-річні штурмовики. Це жах якийсь…Зараз "в бой идут одни старики", — каже Жасулан. І додає — все це впливає на хід війни.

"Єдине, на що ми зараз здатні — це тримати оборону. Те, що зараз має Україна — вистачить, щоб не пустити цей жах вглиб країни. Але це не про наступ. Це моя особиста думка", — вважає доброволець.

Втім, зупинятися казах не збирається — і готовий воювати до кінця. Не боїться він і смерті — щоправда, не хоче загинути без українського громадянства, якого добивається роками.

"На сьогодні моя справа вже в Офісі Президента", — розповів Жасулан.

Як через рішення Жасулана Дуйсембіна підтримати Україну постраждала його мама в Казахстані? Чому Астана причетна до вбивств українців не менше, ніж Кремль? І чому добровольця обурило нагородження пса Патрона Орденом за мужність? Дивіться у новому випуску проєкту "Мосейчук+" на Youtube-каналі Наталії Мосейчук за посиланням https://bit.ly/49vSbsS.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти