В Україні вперше запускають систему автофіксації та штрафів за перевантаження на дорогах - експерт

30 червня 2021, 15:18
Парламент і президент внесли ряд змін до законодавства про правила перевезення вантажів на автошляхах.
В Україні вперше запускають систему автофіксації та штрафів за перевантаження на дорогах - експерт

Парламент і президент внесли ряд змін до законодавства про правила перевезення вантажів на автошляхах. Порушникам доведеться платити солідні штрафи, каже директор Інституту публічної політики та консалтингу Сергій Биков.

28 червня президент Володимир Зеленський підписав закон про автоматичну фіксацію порушень габаритно-вагових параметрів. 29 червня Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроект"Про внесення змін до Кодексу України про адмінправопорушення щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю".

"Рада і Президент поставили жирну крапку на нахабства перевізників, які вважають нормальним завантажувати фури на 200 тонн, від яких у суцільну вибоїну може перетворитися дорога навіть першої категорії", - коментує політолог.

відео дня

Тепер за перевезення вантажів без необхідних документів доведеться платити 17 000 - 34 000 грн, за перевищення габаритно-вагових нормативів– 8 500 - 51 000 грн, за відмову від габаритно-вагового контролю або відмову від зупинки на вимогу – 51 000 грн.

Тим самим, за словами Бикова, вперше за роки незалежності почнеться автоматична фіксація і нарахування штрафів, що особливо актуально на тлі масштабних дорожніх робіт за програмою президента Володимира Зеленського "велике будівництво".

"Держава вкладає величезні кошти платників податків у розвиток українських доріг. Це обличчя нашої країни, Безпека для людей і шлях для інвестицій. Розбивати це обличчя хамством перевізників-просто нечесно по відношенню до 40 мільйонів українців", - зазначає Биков.

Крім того, паралельно з "великим будівництвом" почалося оснащення доріг WIM-комплексами ("зважування в русі").

"За останні півтора року на дорогах встановлено 48 майданчиків Weigh-in-Motion, далі буде ще. До речі, буквально днями дані з комплексів WIM стали публічними-інформація доступна на порталі Data.gov.ua. Одним словом," велике будівництво" стало підставою для цілого ряду змін", - зазначає політолог.

Як повідомлялось, нові WiM-комплекси з'являться на трасі Київ – Бориспіль, яку зараз ремонтують за програмою "велике будівництво".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти