На Львівщині вперше виявили хантавірус

25 січня 2021, 20:18оновлено 25 січня 2021, 21:28
Де і як чоловік підхопила цей вірус, невідомо. Але він живе в селі і в господарстві бачив гризунів, у тому числі і щурів.

коронавірус
На Львівщині вперше виявили хантавірус / Фото Reuters

Хантавірус уже в Україні. До Львівської обласної інфекційної лікарні звернувся житель Дрогобицького району зі скаргами на високу температуру, дрібні крововиливи, зменшення кількості сечі, болі у попереку, м'язах. У пацієнта запідозрили гостре інфекційне вірусне захворювання - геморагічну лихоманку з нирковим синдромом, який викликає хантавірус, повідомила у понеділок, 25 січня, головна санітарна лікарка Львівщини Наталія Тімко.

"Хантавіруси виявляють у гризунів. Люди можуть заразитися через контакти зі щурами, вдихання парів від виділень гризунів. Передавання хантавірусу від людини до людини виникає рідко. Досі такого захворювання на Львівщині не було", - сказала Тімко, її цитує Zaxid.net.

За її словами, у чоловіка відібрали матеріал для дослідження і відправили в лабораторію Центру громадського здоров'я у Київ. Минулого тижня надійшли результати, які підтвердили діагноз - хантавірусна інфекція.

Де і як людина підхопила цей вірус, невідомо. Але вона живе в селі та в господарстві бачила гризунів, у тому числі й щурів.

Тімко уточнила, що чоловік спочатку лікувався в обласній інфекційній лікарні, потім його направили до Львівської обласної клінічної лікарні, оскільки він мав серйозні проблеми з нирками.

Чоловіка з лікарні вже виписали додому.

Щоб уникнути захворювань, які можуть передавати гризуни, лікарі радять під час роботи з землею надягати рукавички, частіше мити руки, боротися з гризунами в будинку і господарстві. Овочі, фрукти, консервацію, принесену з підвалу або льоху, ретельно мити.

Хантавірус - що це

Хантавірус це новий вірус тваринного походження, який викликає так званий хантавірусний кардіопульмональний синдром, коли з перебоями починає працювати серце та легені, і може привести до смерті.

Хантавірусний кардіопульмональний синдром - це важке респіраторне захворювання, що викликається хантавірусом. Цей вірус переноситься гризунами, залишається в їх сечі й передається повітрям. За даними Центру з контролю за інфекційними захворюваннями США, ризик зараження вкрай високий навіть для абсолютно здорової людини.

Поділяють так звані "хантавіруси Нового Світу", які можуть викликати наповнення легенів рідиною та викликати легеневий синдром, і "ханатвіруси Старого Світу", які поширюються більше у Європі та Азії, можуть викликати геморагічну лихоманку з нирковим синдромом.

За даними Центру з контролю і профілактики захворювань США, смертність заражених становить від 1% до 15% пацієнтів.

Хантавірус – про що йшлося раніше:

  • 27 березня 2020 року лікар-епідеміолог Алла Мироненко заявила, що хантавірус – це не нове захворювання, воно природно - вірусне, його можна підхопити від гризунів, а передавання вірусу від людини до людини неможливе. За її словами, українській державі не загрожує спалах хантавірусу.
  • 12 листопада 2020 року в Європі був зафіксований перший випадок, коли хантавірус вразив людину. Німкеня заразилася від домашнього щура.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти