Експерт пояснив неминучість провалу українізації сфери обслуговування

14 січня 2021, 16:59
Закони, які намагаються врегулювати мовні питання – не більше, ніж політичні ігри, впевнений політолог.
мова
Сфера обслуговування переходить на українську мову / УНІАН

В Україні навряд чи дотримуватимуться переходу сфери обслуговування на українську мову, заявив політолог і соціолог, директор соціологічної служби Український барометр Віктор Небоженко.

Як підкреслив він у коментарі Главреду, закони повинні прийматися не для того, щоб поламати традицію, а для того, щоб її впорядкувати.

"Якщо закон не збігається зі звичаєм і традицією певного регіону, то, як правило, він і не діє", - підкреслив експерт.

Він упевнений, що мовний закон і норма про українізацію сфери обслуговування не діятиме на південному сході України: "А в західних областях немає потреби в такому законі – там конфліктів і питань через мову не виникає, оскільки там природне на 99% україномовне середовище".

У той же час він не виключив, що єдине місце, де, можливо, стане в нагоді і буде працювати цей закон – Київ.

"У столиці цілком можливі конфлікти між просунутою частиною української інтелігенції і російськомовними працівниками торгівлі", - говорить політолог.

читайте такожМовний омбудсмен пояснив українцям, як правильно "стукати" на порушників "мовного" законуВін упевнений, що закони, які намагаються врегулювати мовні питання – не більше, ніж політичні ігри і загравання з певним електоратом і вони не продиктовані життєвою необхідністю.

"Ще один важливий момент - кремлівська "п'ята колона" в Україні чудово говорить українською мовою і при цьому активно тиражує потужні путінські тези про слабкість України як держави тощо. Кремль вже давно навчився використовувати українську мову у своїх власних цілях, а Київ російську мову – ні. Якби у нас дійсно хотіли прищепити і популяризувати українську мову, то починати потрібно було б зі шкіл і іспиту на українську мову для всіх, хто претендує на державну службу (чиновників, поліцейських, силовиків і т.д.)", - додав Небоженко.

Раніше мовний омбудсмен Тарас Кремінь заявив - складати іспит з української мови повинні будуть насамперед державні службовці та особи, які бажають отримати українське громадянство. За його словами, мова йде в першу чергу про міністрів, керівників обласних державних, районних адміністрацій, керівників держпідприємств.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти