Справа Шеремета: білоруський ексспецназівець готовий дати свідчення Офісу генпрокурора

5 січня 2021, 07:14
Ігор Макар розкрив деталі обставин прослушки спецслужб Білорусі.
Вбивство Шеремета
Павло Шеремет був убитий в Києві 20 липня 2016 року / УНІАН

Колишній співробітник спецпідрозділу Алмаз МВС Білорусі Ігор Макар готовий дати свідчення в Офісі генерального прокурора України про обставини прослушки керівництва білоруського КДБ, де обговорювалася можливість вбивства журналіста Павла Шеремета.

Макар також сказав, що передав відповідні докази українській стороні в грудні 2020 року, передає Суспільне.

Ексспецзназівець залишив Білорусь, зараз Макар проживає в одній з країн Євросоюзу. За його словами, з ним вже зв'язувалися представники українських спецслужб, але офіційного допиту ще не було. Він заявив, що готовий дати свідчення Офісу генерального прокурора і навіть відвідати Київ, якщо це буде потрібно.

Плівки у справі Шеремета

Макар розповів, що голову КДБ Білорусі Вадима Зайцева в 2008-2012 роках записував один з його підлеглих. Зараз це вже колишній співробітник КДБ і знаходиться в ЄС.

За словами Макара, матеріали прослушки потрапили до нього ще в 2012 році. На плівках він почув ім'я свого друга Олега Алкаєва - колишнього начальника мінського СІЗО, в якому приводяться у виконання смертні вироки. У 2001 році Алкаєв виїхав з Білорусі та опублікував книгу про страти і позасудові розправи в СІЗО Мінська. У 2007 її видав Павло Шеремет.

Спочатку Макар передав записи американським спецслужбам, щоби врятувати життя Алкаєва та інших своїх знайомих - екскомандира бригади спецназу Володимира Бородача і начальника відділу МВС Білорусі по боротьбі з корупцією В'ячеслава Дудкіна. Їхню ліквідацію теж обговорювали фігуранти "плівок".

Ексспецзназівець додав, що не міг оприлюднити записи раніше, оскільки існувала загроза його життю.

"Цей запис я оприлюднив зараз, передав для публікації на EUobserver. Там були зроблені всі можливі експертизи. Проводилася міжнародна експертиза, яка підтверджена. Також пізніше, якщо це буде потрібно, буде зроблена біометрична експертиза. І найголовніше, що людина, колишній працівник КДБ, який має безпосереднє відношення і до тих людей, з якими розмовляє Зайцев (ексглава КДБ Білорусі, - ред.), зараз знаходиться в країні ЄС і готовий дати свідчення в Європейському міжнародному суді, і в Генпрокуратурі України", - розповів Макар.

читайте також"Не прості смертні": сестра Шеремета висловилася про його убивць

Нагадаємо:

Справа Шеремета

  • Павло Шеремет народився 28 листопада 1971 року в Мінську, був головредом білоруської ділової газети і зарекомендував себе як противник режиму Олександра Лукашенка, пише Вікіпедія.
  • У 1997 році в Білорусі його звинуватили, зокрема, в незаконній журналістській діяльності та отриманні грошей від іноземних служб, і засудили до двох років позбавлення волі умовно і до одного року випробувального терміну. Шеремет перебував за ґратами кілька місяців, а потім його відправили до Росії.
  • Пізніше журналіст переїхав в Україну. Шеремета вбили в Києві 20 липня 2016 року: автомобіль, в якому він їхав, підірвали саморобним вибуховим пристроєм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти