Росія розжилася новими ядерними установками: Київ сполохав МАГАТЕ

13 лютого 2020, 19:52оновлено 13 лютого 2020, 21:01
Враховуючи агресивну політика Кремля, подібні ядерні "придбання" не можуть не викликати побоювання у світової громадськості, констатували у Відні.
Россия разжилась новыми ядерными установками: МАГАТЭ всполошилось
Росія розжилася новими ядерними установками: МАГАТЕ заметушилося / фото: donbass.ua

Завдяки незаконної анексії Криму Росія незаконно отримала розміщені на півострові ядерні установки, що належать Україні. Укупі до них пішла й відповідна документація, на яку поширюється міжнародний захист.

З таким звинуваченням виступив заступник міністра енергетики та захисту навколишнього середовища з питань європейської інтеграції України Костянтин Чижик на конференції з фізичної ядерної безпеки у Відні. І додав, що, враховуючи агресивну політика Кремля, подібні ядерні "придбання" не можуть не викликати побоювання у світової громадськості.

читайте такожЯдерна зброя може піти в хід: астролог назвав небезпечні місяці в 2020 роціРФ порушила принципи міжнародного права і незаконно окупувала АР Крим та місто Севастополь, окремі райони Донецької і Луганської областей. РФ захопила ядерні установки та матеріали на півострові, які є власністю України і щодо яких застосовуються гарантії МАГАТЕ відповідно до чинної угоди про гарантії та додаткового протоколу до неї між МАГАТЕ і Україною", – цитує Укрінформ голову української делегації.

Тим самим російська влада "зробила неможливим необхідний регуляторний контроль" над перерахованими Чижиком об'єктами. Йдеться, серед іншого, і про науково-дослідницький реактор та інші ядерні установки Севастопольського національного університету ядерної енергетики і промисловості.

Сама Україна продовжує дотримуватися принципів мирного використання ядерної енергії, підкреслив Чижик. Він запевнив, що країна максимально ефективно захищає ядерні установки і ядерні матеріали – це МАГАТЕ та інші міжнародні партнери вже неодноразово підтверджували самі.

Нагадаємо, після ліквідації Сулеймані Тегеран заявив про вихід із ядерної угоди. Іранська ядерна програма не буде мати ніяких обмежень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти