Потопи, бурі і спека: Україні передрекли нову аномальну небезпеку

24 червня 2021, 23:34
Експерти кажуть, що 2021 рік менш аномальний порівняно з попереднім роком, коли Україна страждала від посухи.
Погода
Погода в Україні стане небезпечною / goodfon.ru

Погода в Україні влітку почала відчувати своєю непередбачуваністю. Синоптики прогнозують, що після виснажливої спеки знову прийдуть дощі, грози і шквали.

"25 червня стане найспекотнішим днем червня, буде +35 градусів, а місцями навіть вище. Потім стовпчики термометрів трохи опустяться і прийдуть опади", - говорить провідний синоптик Укргідрометцентру Роман Мурмило.

За його словами, останнім часом велика частина території України перебувала під впливом циклонів і полів зниженого тиску, тому нас переслідували зливи і грози. Звичайно, найбільше це стосувалося південних і східних областей, де випало відразу кілька місячних норм опадів.

Найменше така погода торкнулася півночі і заходу України, а ось схід і південь знаходилися найближче до центру циклонів, тому там затоплювало цілі міста.

"З 28 червня температура трохи знизиться, стовпчики термометрів покажуть близько + 30 градусів, і погода буде теплою і дощовою", - говорить Мурмило, пише obozrevatel.

Старший науковий співробітник, завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух пояснює, що причиною таких аномальних явищ стало те, що над територією України довгий час панували циклони.

"Це не типово для циклону. Зазвичай протягом доби він може переміститися через всю територію країни. А тут він затримався на кілька днів", - каже вона.

Циклон був заблокований іншим природним явищем - антициклоном, який утворився на півночі і північному сході, і заважав зрушити на схід.

До того ж антициклон посилився, а це призводить до сильних вітрів. У міру просування антициклону Україну чекають гради і шквали.

"Все залежить від того, в яку частину процесу потрапляє той чи інший регіон. Якщо ми опинимося в заблокованій частині повітряних мас, то нас чекають сильні дощі і багато опадів. Якщо ми опинимося в зоні дії антициклону (високий тиск) тоді буде жарко, температура підніметься вище +30, нас чекає посуха і пожежі", – говорить Балабух.

читайте такожУкраїну чекає аномально холодна зима-кліматолог

Експерт зазначає, що 2021 рік менш аномальний порівняно з попереднім роком, коли Україна страждала від посухи. Цього року південні та південно-східні області заливає дощами. Ці явища характерні не тільки для нашої країни, але і для Європи і всієї північної півкулі.

Погода на липень в Україні

Потопи, бурі і спека: Україні передрекли нову аномальну небезпеку

За даними синоптиків, в липні українців також чекає багато дощів і бур, між тим, будуть і аномально спекотні дні.

Так, початок місяця буде дощовим, а ось з 4 по 8 липня очікується аномальна спека, на зміну якій 11-12 липня знову прийдуть дощі і бурі.

Дощі синоптики прогнозують і в період 16-17 липня. А приблизно 18 по 28 липня Україну накриє спека, яка протримається до 30 липня, а потім знову прийдуть дощі.

А до кінця цього тижня в Україні очікується дуже спекотна погода, обумовлена антициклоном.

Погода в Україні - про що раніше повідомляв Главред:

Раніше синоптик назвав терміни аномалії, що насувається на Україну. Спад спеки в Україні буде тимчасовим і зміниться наступним підвищенням температури.

У свою чергу народний синоптик Леонід Горбань дав прогноз погоди на липень 2021. За його словами, місяць буде спекотним. Стовпчики термометрів піднімуться вище + 30 градусів.

Також синоптик розповіла, коли в Україну прийде похолодання. Спека в Україні буде весь тиждень, а пізніше варто чекати значного похолодання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти