StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як визначити "токсичні відносини" - 7 головних ознак від сексолога

11 лютого 2021, 01:36оновлено 6 липня 2023, 20:27
Психолог і сексолог Наталія Єжова розповіла, на які ознаки неправильних відносин варто звернути увагу в першу чергу.
Сварка
Сварка / Pixabay

"Токсичні відносини" або, простими словами, залежність у відносинах – досить поширена проблема сучасності. Психолог, сексолог і співведуча реаліті Екси, яке показує Новий канал, Наталія Єжова розповіла про основні ознаки ненормальних взаємин.

Як повідомляє прес-служба Нового каналу, починаються зйомки нового сезону проекту про складні стосунки, і співведуча і експертка проекту Наталія Єжова поділилася з українцями важливою інформацією про відносини, які не варто терпіти.

"На перших етапах будь-яких відносин присутня хімія, - каже Наталя. - Людей тягне один до одного, вони хочуть завжди обніматися, цілуватися, не вилазити з ліжка. Це називається хімічна залежність, вона є природною. Але це з часом проходить, і така звичайна залежність один від одного може перерости в патологічну – коли люди не можуть жити один без одного. Тому я виділила 7 "маячків", як розпізнати "токсичні відносини"".

читайте такожСекс-експертка розповіла, як часто потрібно займатися сексом і вказала на помилки

1. Відносини "Жертва і тиран"

"Один в [таких] відносинах підкоряється, а інший агресує. У таких випадках агресор, умовно, каже: "Ти ніхто. Я на тебе злюся". Жертва у відповідь погоджується і підпорядковується. Цю модель відносин також називають"Дитина і дорослий". Це патологія. Норма: позиція "дорослий і дорослий". Люди в такому випадку мають власну думку і мають право проявити свої емоції".

2. Приховування емоцій

"Якщо ви приховуєте свої емоції, посміхаєтеся в моменти образи, стримуєте сльози – це патологія. Згодом все накопичується всередині і виливається у величезний скандал або ще гірше – хвороби. Норма: висловлювати всі емоції, але так, щоб не образити свого партнера. Дорослі люди повинні промовляти все, що відчувають один до одного", - говорить сексолог.

Наталія Єжова
Наталія Єжова - 7 ознак токсичних відносин / Новий канал

3. Читання думок

"Ситуація, коли людина не запитує партнера про бажання або емоції, а приписує йому свої думки. А інший, в свою чергу, мовчить і приймає подібну поведінку. - каже експертка. - Така модель вважається патологією. Норма: обидва партнери говорять і діляться своїми уподобаннями і бажаннями".читайте такожМеріліна Менсона звинуватили в насильстві-з'явилася відповідь музиканта

4. Емоційне насильство

"Ця патологія - щось схоже на булінг. Наприклад, партнер регулярно, навіть жартома, каже: "Ти товста. Ти негарна. Тобі не йде ця сукня. Ти погано готуєш. Ти погана в сексі". Інший ці фрази приймає і з часом починає в них вірити, пригнічуючи свою особистість. Людина починає вірити, що нікому більше не потрібна, ніхто його не полюбить, не йде на зміни, а залишається в таких токсичних відносинах. Норма: не говорити своєму партнерові погані слова навіть жартома, а нормальною мовою, без підтекстів, висловлювати свої думки", - попереджає Єжова.

5. Самотність

"У цій ситуації людина замикає на собі все коло спілкування партнера, обмежуючи його свободу - не пускає на зустрічі, на роботу, не дозволяє приділяти час хобі, ініціює робити все тільки вдома і з ним", - повідомляє телеведуча.

Вона каже, що в кінці кінців виникає тривога, депресивний стан, сонливість і страх втрати цього партнера і при цьому втрати всього в житті. З іншого боку нормою буде коли в житті є друзі, хобі, робота, яка приносить задоволення, і відчуття свободи у відносинах.

6. Перекладання відповідальності

"У нашому соціумі склалася думка чіткого розмежування чоловічих і жіночих обов'язків і відповідальності. Патологія: партнери не можуть самостійно подбати про себе в будь-якій сфері життя. Норма: кожен сам може подбати про своє життя і облаштувати все, що йому необхідно. У цьому пункті раджу забути про слово "зобов'язаний". Партнери, скоріше, повинні надихати один одного, а не вимагати", - підкреслила вона.

7. Порушення або втрата особистих кордонів

"Це ситуація, коли більше немає "я", а є тільки "ми". У таких відносинах нехтують потребами однієї людини заради іншої. Поступово втрачається свобода, воля і жага до життя. Спочатку це може ховатися під благодійністю: "Я все роблю для тебе. Краще знаю, що тобі потрібно". Це патологія. Норма: люди мають особисті кордони, знають свої правила і бажання і не дозволяють за них заходити. Але для цього потрібно спочатку повністю вивчити себе", - пояснила експертка.

Як бонус, психолог дає ще одну пораду.

"Не допускайте небезпечних слів:" Ти моє життя! Я не можу без тебе жити!"Це все теж ознаки залежності у відносинах-застерегла жінка. - Відстежуйте ці фрази. Замість них повинні бути такі: "мені з тобою добре! Я тебе люблю! Я відчуваю поруч з тобою спокій! Я щасливий!"

Нагадаємо, зйомки третього сезону реаліті Екси на Новому каналі стартують вже зовсім скоро. Новий канал активно продовжує кастинги пар-учасників на проект. Всі бажаючі ще можуть записатися на кастинг.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти