StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Рослини почнуть "хворіти": що робити, якщо температура в теплиці зависока

27 травня 2024, 03:03
113
Температура в теплицях зазвичай на 5°C вища, ніж на вулиці, що в умовах задушливої погоди може бути погано. Експерт ділиться порадами, як охолодити теплицю.
Рослини почнуть 'хворіти': що робити, якщо температура в теплиці зависока
Що робити, якщо в теплиці занадто тепло - як контролювати температуру парника / Колаж Главред, фото: УНІАН

Теплиці призначені для створення оптимальних умов для росту рослин, затримуючи сонячне світло і підтримуючи тепле середовище - але в них може бути занадто спекотно.

І коли це трапляється, це може призвести до різноманітних проблем. Надмірна спека може викликати стрес у рослин, що призводить до в'янення, затримки росту та підвищеної вразливості до хвороб і шкідників. Високі температури також можуть впливати на рівень вологості ґрунту, що призводить до швидкого випаровування - потенційно створюючи в теплиці умови, подібні до посухи.

Все це може означати збільшення поливу, що не завжди є практичним. Крім того, певні культури, які потребують певного температурного діапазону для оптимального росту, можуть не процвітати або навіть загинути в надто спекотних умовах.

відео дня

Температура в теплицях зазвичай приблизно на 5°C вища, ніж на вулиці, що в умовах і без того спекотної погоди може бути нестерпним як для вас, так і для ваших рослин.

Тут експерт з садівництва та теплиць Люсі Бредлі з Two Wests and Elliott дає кілька порад про те, як регулювати умови в теплицях, повідомляє Mirror.

Яка температура є занадто високою для теплиці

RHS радить, що якщо температура у вашій теплиці сягає понад 27°C, рослини можуть пошкодитися, оскільки температура в теплиці просто занадто висока.

Як висока температура впливає на рослини в теплиці

  • Опік листя - листя стає коричневим або жовтим, тобто зневоднення;
  • Потіння - витягування занадто великої кількості води з ґрунту, що призводить до того, що листя стає коричневим і ламким на кінчиках, з часом поширюючись на решту рослини;
  • Поникнення та в'янення - спричинене занадто швидким висиханням - зміна температури допоможе, але для видимих покращень може знадобитися тиждень;
  • Цвітіння та опадання плодів - зберігає ресурси та економить енергію там, де температура тривалий час залишається високою. Як тільки температура знизиться, рослини почнуть цвісти і плодоносити як зазвичай.

Як контролювати температуру в теплиці

Якщо вам спекотно стояти в теплиці, значить, вашим рослинам також жарко. Використовуйте інструменти для точного вимірювання умов у теплиці:

  • Термометр - стежте за температурою і записуйте максимуми і мінімуми протягом дня і ночі, щоб можна було відстежити, чи працює регулювання.
  • Гігрометр - вологість може змінюватися залежно від типу рослин, що вирощуються. Як правило, садівники-любителі прагнуть підтримувати вологість в межах 40-80%. Вологість, яка постійно перевищує 80%, є нездоровим середовищем для рослин і може сприяти зростанню цвілі

Як тільки буде досягнутий баланс між температурою і вологістю, рослини будуть процвітати.

Що зробити, щоб знизити температуру в теплиці

Затінення:

Тіньова сітка та тіньові жалюзі - блокують сонячне світло, що потрапляє в теплицю

Фарба для затінення - на вікна наносять термочутливу фарбу. Коли вона волога і сира, вона залишається прозорою, але коли сонячно, вона стає білою, відбиваючи світло назовні.

Вентиляція:

Альтернативне рішення - замініть віконні панелі на жалюзійні вікна (набір для самостійної збірки переробляє існуючі віконні панелі на панелі типу жалюзі). Встановіть їх ближче до землі, щоб забезпечити доступ холодного повітря для досягнення максимального ефекту.

Довгострокове рішення - Інвестуйте в автоматичні відкривачі, які визначають зміну атмосферних умов у вашій теплиці і поступово відкриваються і закриваються у відповідь.

Просте рішення - відкривайте двері теплиці та вентиляційні отвори на даху, коли сонячно.

Вологість:

Легко вирішити - розмістіть вентилятори біля вентиляційних отворів на даху/жалюзі, щоб швидше подавати прохолодне повітря

Довгострокове рішення - тримайте вікна/кватирки закритими та придбайте вентилятори (з ланцюгами), які можна прикріпити до даху теплиці для циркуляції прохолодного повітря.

Порада - Ніколи не розміщуйте вентилятори безпосередньо над рослинами, оскільки це може призвести до висихання та загибелі рослин, розміщуйте вентилятори вище, щоб уникнути прямого впливу.

Додайте води:

Швидко охолоджуйте теплицю, розбризкуючи воду на підлогу теплиці та рослини, щоб запобігти перегріванню та підвищити вологість всередині теплиці, щоб уповільнити втрату води рослинами.

The Daily Mirror

The Daily Mirror - британська національна щоденна газета у форматі таблоїд та є першим представником таблоїдної журналістики.
Газету заснував Альфред Хармсворт 2 листопада 1903 року. Спочатку Daily Mirror замислювалася як газета для жінок, що видається жінками, і мала стати "віддзеркаленням жіночого життя". Це не принесло успіху, тому Хармсворт вирішив зробити газету кольоровішою і з ширшим колом висвітлюваних питань, пише Вікіпедія.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти