StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Копійчаний засіб врятує врожай картоплі: колорадський жук зникне назавжди

27 травня 2024, 04:00оновлено 29 травня, 21:35
1046
Чим небезпечний колорадський жук для картоплі - чого боїться колорадський жук.
колорадський жук
Коли чекати появи колорадського жука / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/PetrGanaj, Pixabay/Ehrecke

Під час вирощування картоплі великої шкоди врожаю завдають шкідники, зокрема - колорадський жук. Для протидії необхідно суворо дотримуватися і виконувати комплекс агротехнічних, фітосанітарних, хімічних і біологічних заходів.

Науковці з Інституту картоплярства радять значну увагу приділити захисту насаджень картоплі від колорадського жука та фітофторозу. Для збереження врожаю необхідно стежити за появою колорадського жука після зимівлі.

Читайте наш матеріал "Як садити картоплю з рибою - колорадський жук і поруч не проповзе".

Коли чекати появи колорадського жука

За багаторічними даними вихід жуків із ґрунту найчастіше починається наприкінці квітня і на початку травня. При цьому масовий вихід шкідника відзначається через 20 днів після появи перших жуків і супроводжується появою перших яйцекладок.

Городників попереджають, що в усіх агрокліматичних зонах масове пробудження личинок за стійкого потепління спостерігається 10-15 червня - до початку бутонізації - цвітіння. Саме в цей період часу варто задуматися щодо доцільності застосування хімічних засобів захисту посівів проти колорадського жука. Посіви в цей час обприскують інсектицидами.

Чому колорадський жук їсть тільки картоплю

У цьому питанні існує пояснення, пов'язане з тим, що картопля виробляє певний рослинний глікоалкалоїд. Це алкалоїд солонін, який міститься в рослинах сімейства пасльонових, і має інсектицидну дію.

Встановлено, що в разі, якщо солоніну в картопляній рослині багато, колорадський жук майже не пошкоджує її. Це пояснюється тим, що шкідник також може харчуватися і такими рослинами.

Дивіться відео - обробляємо картоплю від колорадського жука:

Чим небезпечний колорадський жук для картоплі

Ця комаха давно відома своїми шкідницькими діями і є одним із головних шкідників картоплі. При цьому колорадський жук всеїдний, оскільки в теплому кліматі може атакувати посадки інших пасльонових культур.

Фахівці радять не упускати момент появи шкідників на вирощуваних культурах. В іншому разі ви просто ризикуєте втратити весь урожай.

Що боїться колорадський жук

Для того, щоб ефективно боротися з колорадським жуком, радять використовувати часник або цибулю. Шкідника здатні відлякати складні аромати часнику і цибулі.

Тому під час висадки можна спланувати конфігурацію грядок з урахуванням цього фактора. Якщо висадити цибулю і часник поруч із картоплею, це може позначитися на зменшенні кількості колорадських жуків на ділянці.

Що таке картопля?

Картопля, або паслін бульбоносний (лат. Solánum tuberósum), - вид багаторічних бульбоносних трав'янистих рослин із роду Паслін (Solanum) родини Пасльонові (Solanaceae). Бульби картоплі є важливим харчовим продуктом, повідомляє "Вікіпедія".

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти