Заборона протестів, мінус камери і телефони: Зеленський зробив заяву щодо закону про нацспротив

30 липня 2021, 19:54
Низка положень закону про нацспротив після правок депутатів порушують Конституцію, вважає Володимир Зеленський.
Зеленський
Зеленський просить Кабмін у двомісячний термін підготувати зміни до закону про національний спротив / УНІАН

Під час підготовки до прийняття законопроекту про національний опір нардепи внесли зміни, які суперечать Конституції України. Йдеться про надання Кабінету міністрів права визначати порядок заборони проведення мирних акцій і демонстрацій, а також вилучення у громадян і підприємств аудіо - і відео апаратури, включаючи мобільні телефони. У зв'язку з цим президент Володимир Зеленський надіслав листа голові уряду Денису Шмигалю з проханням протягом 2 місяців підготувати зміни до відповідного закону та внести їх до Верховної Ради.

"Внесення змін призвело до того, що деякі положення закону не повною мірою відповідають Конституції України", - цитує пресслужба Офісу президента слова з листа глави держави.читайте такожРФ готує удар: експерт назвав найслабшу ланку оборони України

Зокрема, на Банковій виступили проти змін до закону в другому читанні, які передбачають надання уряду права визначати порядок заборони проведення мирних акцій, мітингів і демонстрацій, а також вилучення аудіо - і відео апаратури і мобільних телефонів у фізичних і юридичних осіб.

відео дня

Також в ОП ставлять під сумнів поправки, які передбачають право військового командування усувати від роботи керівників підприємств в окремих випадках, передбачених законом Про правовий режим воєнного стану.

Крім того, в президентській адміністрації вважають, що закон про національний опір суперечить іншим законам – Про адміністративні послуги та захист військовослужбовців та членів їх сімей.

Президент додав, що закон про національний спротив – важливий елемент у системі обороноздатності України і запрацює вже з 1 січня 2022 року.читайте такожЗеленський провів кадрові зміни в армії

"Пропоную у двомісячний термін подати до Верховної Ради України пропозиції про внесення змін до закону... з метою повного узгодження його положень у відповідність з Конституцією України та усунення техніко-юридичних недоліків", - підкреслив Володимир Зеленський у листі прем'єрміністру Денису Шмигалю.

Закон про національний опір

  • Верховна Рада України 16 липня проголосувала за законопроект №5557 авторства президента Володимира Зеленського Про основи національного спротиву.
  • Закон передбачає створення в Україні системи територіальної оборони.
  • Крім того, закон Зеленського, який підтримали 313 народних депутатів, передбачає масштабне залучення українців до діяльності, яка спрямована на збереження територіальної цілісності і суверенітету української держави.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти