Польща погрожує заблокувати безмитну торгівлю України з ЄС

8 січня 2024, 18:17
Єврокомісару з Польщі не подобається "надмірний агроімпорт" української продукції.
Польща погрожує заблокувати безмитну торгівлю України з ЄС
Польща погрожує заблокувати безмитну торгівлю України з ЄС / Колаж: Главред, фото: УНІАН

Польща планує заблокувати безмитну торгівлю України з Євросоюзом через "надмірний агроімпорт". Про це цинічно заявив єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський, повідомляє RMF FM.

Він зазначив, що Польща може не підтримати новий регламент ЄК про продовження режиму безмитної торгівлі з Україною. Консультації з питання нового регламенту планують закінчити 9 січня.

Польський комісар закликає до кількісних обмежень на цукор та м'ясо птиці, бо цей імпорт "загрожує дестабілізувати ринок ЄС", каже він.

відео дня

"Продовження торговельних привілеїв для України, передбачених регламентом ЄС, термін дії якого закінчується цього року, без захисних положень та кількісних обмежень загрожує новою кризою надлишку імпортованої сільськогосподарської продукції з України", – йдеться у листі Войцеховського.

Він хоче, щоб ЄС "переосмислив концепцію допомоги, яка передбачає необмежену відкритість". Комісар хоче, щоб Україна транспортувала своє зерно з морських портів.

Блокада кордону поляками

Нагадаємо, 23 грудня вдалося розблокувати пункт пропуску "Шегині-Медика" на кордоні України та Польщі. Після переговорів нового уряду Польщі з протестувальниками, блокаду вирішили припинити.

Проте лідер протесту повідомив про продовження з 4 січня блокади прикордонного пункту "Медика-Шегині". Фермери вимагали письмові гарантії дотацій на кукурудзу та збереження сільгосподарського податку.

Як повідомляв Главред, Україна намагається вирішити ситуацію зі страйком польських перевізників та блокадою кордону з Польщею. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що країна проведе переговори на всіх рівнях з новим урядом Польщі.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти