Данилов пройшовся по Північному потоку-2 та згадав про санкції проти Медведчука

5 березня 2021, 19:01оновлено 5 березня 2021, 20:44
Будівництво російського газопроводу є загальним викликом для України та Польщі, оскільки Північний потік-2 дуже небезпечний для Європи.
Данилов
Данилов висловився про Північний потік-2 / УНІАН

Секретар РНБО Олексій Данілов різко пройшовся по будівництву російського газопроводу Північний потік-2, а також згадав про санкції проти Віктора Медведчука і трьох проросійських телеканалів, пише Укрінформ.

За його словами, Росія часто використовує енергетику як зброю.

Як зазначив Данілов, будівництво російського газопроводу є загальним викликом для України і Польщі, оскільки Північний потік-2 дуже небезпечний для Європи.

"Це наш спільний виклик. Ми не знаємо, чим це може закінчитися, але для нас цей проєкт небезпечний не тільки з економічної, але і з геополітичної точки зору. Росія використовує енергетику як засіб впливу на ті чи інші країни. Ми пам'ятаємо, як вони купували Януковича знижками на газ. Енергетика - це зброя, яку часто використовує Росія", - сказав він.

читайте такожЗеленський оголосив про роль України в блокаді добудови Північного потоку-2

Також Олексій Данілов пообіцяв, що Україна дасть "гідну відповідь" на будь-які дії Росії після впровадження санкцій проти Віктора Медведчука. Він розповів, що РНБО розглядає різні сценарії реакції Москви.

Секретар РНБО також відреагував на загострення ситуації на Донбасі, зазначивши, що це є прямим підтвердженням прямого ставлення Росії до війни і того, що проти України воюють війська, які управляються з Москви.

"По-друге, я точно знаю, що наше військо готове до опору країні-агресору в будь-якій точці. А що стосується їх (Росії - ред.) планів з протидії нашим активним діям, то подивимося. Ми розробляємо різні сценарії, і на будь-які дії Росії у нас буде гідна відповідь. І не тільки президента, РНБО, а всього українського народу", - сказав Данилов.

Нагадаємо, раніше повідомлялося:

  • Нові проблеми з добудовою СП-2 виникли у Росії після того, як 1 січня 2021 року набули чинності Положення про санкції США, які можуть застосовуватися до всіх компаній, пов'язаних з проєктом.
  • Німецький журналіст Райнхард Фезер у своєму матеріалі для Frankfurter Allgemeine Zeitung зазначав, що якщо Північний потік-2 все-таки запрацює, Росія втратить залежність від українського транзиту для постачання газу до Європи. Внаслідок цього буде завдано шкоди по економіці і нацбезпеці України, а Росія може знову спробувати дестабілізувати політичну ситуацію в країні.
  • 17 лютого президент РФ Володимир Путін заявив, що блокада добудови Північного потоку-2 пов'язана з Україною. За його словами, США намагаються змусити Росію фінансувати прозахідний політичний режим у Києві.
  • США продовжують чинити тиск на СП-2: 23 лютого як мінімум 18 компаній вийшли з проєкту під загрозою потрапити під американські санкції. Серед них німецька страхова компанія Munich Re, яка відмовилася страхувати газопровід.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти