Сліпа влада веде мільйони українців у прірву

9 січня 2021, 08:37
Всі країни діляться на тих, які ввели жорсткий локдаун або його лайтову версію. І тільки ми знаходимося в групі, де всі карантини були введені "повз".
карантин, маска
Влада зробила всім українцям "подарунок" на Василя / УНІАН

Весь минулий рік в умовах пандемії світ балансував від одного карантину до іншого. І тільки невелика група країн балансувала від однієї дурості до іншої. Раніше ці політичні "екстремуми" називали крайнощами. Тепер же, це просто банальна дурість, приправлена дешевим популізмом і бажанням сподобатися.

Ми пройшли через два карантини - весняний, а також через наше ноу-хау - "карантин вихідного дня".

Перший - фактично змістив пік захворюваності в Україні з середини літа на пізню осінь, лише посиливши ризики. Але нам говорили, що потрібно зібрати гроші і підготуватися. Все літо готувалися. За допомогою асфальтоукладальників і ковзанок, старанно освоюючи кошти фонду, призначеного на боротьбу з епідемією.

відео дня

Другий - був достроково припинений. Зате ФОПам виплатили по 8 тисяч гривень, оцінивши в цю суму простій за.... шість днів. При цьому навесні, простій за більш ніж два місяці оцінили в межах пільги на виплату ЄСВ, тобто на рівні трохи більше тисячі гривень на місяць. Просто навесні ФОПи не страйкували, а восени – вже так.

читайте такожУкраїна приречена на постійні локдауниЗа цілий рік, влада так і не спромоглася безкоштовно забезпечити людей засобами індивідуального захисту та дезінфекторами, а також не додумалася виплатити пенсіонерам ту ж 13-ю пенсію або додатковий трансфер соціально незахищеним групам населення.

Просто пенсіонери, які власне потребують допомоги, не виходять на Майдан і їх голос не чути.

Завдяки соціальним мережам, ми із заздрістю можемо дивитись ролики, в яких жителі США демонструють "антикоронавірусний чемоданчик", який безкоштовно виділяється всім хворим: маски, дезінфектори, градусники, вимірювач рівня кисню в крові.

Влада також не навчилася чути бізнес і допомагати йому в період кризи. Зате на генетичному рівні у наших політиків - любов "зустрічати літаки" з медичними масками. Завезеними, до речі, Епіцентром, в той час, як деякі наближені до влади їх продавали за кордон.

читайте такожНовим локдауном Кабмін просто прикриває собі дупуСитуацію з карантинними обмеженнями вміло використовують для відволікання уваги суспільства від помилок уряду. Суспільство вимагає рівних правил, щоб працювали або закривалися всі учасники ринку, незалежно від ринкової частки.

А вам не приходило в голову, що розмиті правила щодо роботи в карантин спеціально розробляються чиновниками, щоб комусь дозволити, а комусь заборонити.

Що потрібно було зробити?

  • Провести масове тестування та визначити регіональний, галузевий та соціальний спектр епідеміологічних ризиків. Дізнатися, хто хворіє і де хворіють найбільше.
  • Розробити ту саму національну криву захворюваності, яка зараз формується на підставі довідника "Стеля".
  • Відправити на карантин ті регіони, які знаходяться в зоні ризику.
  • Ізолювати найбільш вразливі верстви населення, завчасно подбавши про необхідні стимули для них сидіти вдома.
  • Призупинити роботу саме тих сегментів економіки, які найбільш небезпечні в контексті поширення вірусу, а не тих, хто "менше заніс".

Натомість, в Україні ввели післяріздвяний карантин. Подарунок усім українцям "на Василя".

І тут знову влада демонструє залізобетонну негнучкість і таку ж дрімучу дурість.

Місяць тому, коли було прийнято рішення про виплату ФОПам 8 тисяч гривень, передбачалося, що ця сума допоможе бізнесу пережити карантин вихідного дня в листопаді-грудні, який скасували. Але гроші вже виділили. Їх би перекинути більш нужденним, але вирішили не перегравати і виділили "дотації" ФОПам, деяким до речі - на відпустку в Єгипет.

читайте такожВведення локдауна доведе Україну до голодних бунтівПісля Нового року ми спостерігаємо різкий спад захворюваності, майже в три рази.

Тут би проявити гнучкість у рішеннях і "взяти і скасувати", але правильні рішення – не наш метод. Нам його "ввели" на циклі зниження захворюваності, тому що вже так вирішили. І тому що так роблять в Європі. І взагалі, "приємно" в чомусь бути першими, наприклад, в застосуванні карантинних обмежень не на піку захворюваності, а на мінімумі.

І бізнесу ніхто не буде всерйоз допомагати.

Тому не дивно, що за прогнозами Світового банку, цього року наш ВВП зросте всього на 3%, в той час як в середньому і світі – на 4%. Ми так раділи тому, що в минулому році впали менше за інших.

Тут би приготуватися до швидкого економічного старту. Але ні. Будемо тепер "радіти", що ростемо повільніше за інших.

Так відбувається через те, що у нас не адаптивний і навіть не "інтелектуальний" карантин. А політичний. І його вводять не тоді, коли він дійсно потрібен, а коли його застосування викличе найменше обурення електорату.

Бажання сподобатися, здаватися, а не бути – ось бич "нових", так само як і старих політиків.

А поки карантинна антиутопія стала реальністю. Сотні тисяч українців недоотримають свою зарплату, постраждають їхні сім'ї. Для них і в 2021-му продовжився весь той жах, що супроводжував їх весь минулий рік.

Всі країни діляться на тих, хто ввів жорсткий локдаун або його лайтову версію. І тільки ми знаходимося в групі, де всі три карантини були введені "повз".

Якщо сліпий поведе за собою мільйони зрячих, то всі впадуть у прірву....

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти