Вінні-Пух поліз до неправильних бджіл, або В чому головна помилка Зеленського

4 лютого 2021, 08:34
За Зеленського голосував електорат центру і південного сходу України, але аж ніяк не тих регіонів, які підтримували Порошенка та відключення каналів Медведчука.
Зеленський
Блокуючи 112, NewsOne і ZiK, Зеленський не вирішить проблему рейтингу, що падає / president.gov.ua

Указом президента Володимира Зеленського були введені санкції проти телеканалів Медведчука 112, NewsOne і ZiK. Є внутрішні і зовнішні причини, чому це рішення було ухвалене владою саме зараз.

Зовнішня причина полягає у прагненні влади показати Заходу, що Україна часів Зеленського, як союзник і партнер Заходу, готова піти далі, ніж Україна часів Порошенка. Адже за часів Петра Олексійовича на адресу цих телеканалів звучали лише погрози про позбавлення ліцензії, але далі слів справа не доходила.

Внутрішня причина – це рейтинги: рейтинги, що падають, особисто Зеленського і Слуги народу, а також рейтинги ОПЗЖ, що зростають.

відео дня

Свіжа соціологія свідчить про те, що підтримка у ОПЗЖ і Слуги народу зараз приблизно на одному рівні – близько 20%. Хоча ще рік тому розрив був колосальний – більш ніж вдвічі. При цьому падає не тільки рівень підтримки пропрезидентської політичної сили, але й особисто Зеленського. З цим владі потрібно було щось робити. Тому і з'явився даний указ.

читайте такожНапередодні великого шухера: чим закінчиться історія з санкціями проти КозакаБезумовно, можна по-різному ставитися до телеканалів Медведчука. Однак, коли зараз мова заходить про свободу слова, то це явище досить умовне. Відключені телеканали Медведчука – це не засоби масової інформації, а засоби масованої пропаганди, причому досить ефективні. Мені важко бути об'єктивним з даного питання, оскільки я – у стоп-листі на каналах Медведчука.

Однак до технологічної сторони даного рішення у мене дуже великі питання. Адже будь-яка заборона моментально призводить до прямо протилежного результату. Невже історія нічому нас не навчила? У Кравчука був Кравець, у Кучми – П'ятий канал (були спроби утискати канал, але до заборони не доходило), у Януковича – ТВі... Заборона телеканалів, які критикували владу, не вирішила жодної з проблем. Тим більше, це не вирішить проблему зараз, коли міста, як мінімум, на ⅔ охоплені інтернетом. YouTube, куди перемістилися заблоковані зараз телеканали – це досить ефективний засіб комунікації у наш час, тобто повністю прикрити 112, NewsOne і ZiK не вийде. А ось репутаційні втрати у влади будуть колосальні…

читайте такожЗеленський завдав удару по Медведчуку. При Порошенку такої фігні не булоЯкщо говорити про політичні наслідки даного рішення, то Зеленський створив ним чимало проблем на майбутнє для себе. Цей крок на рейтинги ОПЗЖ здійснить вплив, прямо протилежний тому, на який розраховувала влада, а рейтинги Зеленського при цьому не зростуть.

Основна помилка полягає в тому, що Володимир Олександрович робить те, чого чекали від Порошенка, а не від Зеленського. Тому він ризикує опинитися в положенні Вінні-Пуха, який поліз за медом до неправильних бджіл.

Плачевним результатом цієї помилки стане обвалення персонального рейтингу. Адже за Зеленського на президентських виборах в основному голосував електорат центру і південного сходу України, але аж ніяк не заходу – тих регіонів, які підтримували Порошенка.

Так, масових протестів відключення каналів Медведчука в країні не спричинить. Однак буде формуватися абсолютно очевидний негатив щодо Зеленського.

Крім того, за відключенням телеканалів 112, NewsOne і ZiK, найімовірніше, піде загострення ситуації на Донбасі – там знову почнуть стріляти.

Чи зможе в даній ситуації Україна розраховувати на більшу підтримку з боку Сполучених Штатів – побачимо. В будь-якому разі, українська влада діє так, як вона діє, саме в розрахунку на те, що Америка Україну не залишить один на один з її проблемами. По суті, це спосіб привернути увагу Джозефа Байдена до України, показавши, що що ми готові зробити навіть більше, ніж за Порошенка.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти