Блеф Кремля або підготовка до наступу: навіщо РФ стягує війська до кордону

8 квітня 2021, 08:47
Якщо Росія спробує захопити Каховку, будуть тисячі трупів.
Росія накопичує біля українського кордону військову техніку
Росія стягує військову техніку до українського кордону і намагається створити casus belli (привід для війни) / progorodnn.ru

Те, що Росія стягує війська до українського кордону, саме по собі не нове. Угруповання російських військ чисельністю 40 тисяч із 2014 року постійно знаходиться на кордоні з Україною. Чим є нинішні маневри Кремля, ще доведеться розібратися: чи то це блеф Москви, покликаний здійснити тиск на українське керівництво, чи то підготовка до реальних дій.

Швидше за все, ці рухи пов'язані зі спробами Кремля натиснути на Зеленського, щоб він якомога скоріше підписав усе, що потрібно Москві. Якщо це не спрацює, то далі багато в чому дії Росії будуть залежати від ситуації в світі. РФ відчуває, що європейські країни, в принципі, готові закрити на очі на її дії щодо України. Можливо, Кремль надихнуло обговорення питання Донбасу без України, в якому брали участь тільки Меркель, Макрон і Путін. Завдяки такій практиці Російська Федерація може відчути, що їй "прощають" Донбас і розв'язують руки щодо України.

читайте такожНавіщо Кремль стягує війська до українського кордону

відео дня

Нагнітання військової присутності на кордоні також може бути пов'язано з внутрішньополітичною ситуацією в Росії: восени цього року там відбудуться вибори Держдуми РФ – можливо, відносини всередині російської вертикалі влади загострюються, і тому влада використовує війну для мобілізації власних прихильників.

Так чи інакше певна ймовірність розвитку ситуації військовим шляхом існує. Росія може відновити військові дії на Донбасі, щоб натиснути на Зеленського і змусити його, наприклад, перепідписати Мінські угоди в більш вигідному для себе формулюванні або легалізувати своїх "миротворців" на Донбасі, в тому числі через Радбез ООН.

Поки що очевидно, що Росія намагається створити casus belli (привід для війни). Для цього вигадуються історії про якихось дітей, які підриваються, про безпілотники, які обстрілюють людей тощо.

Однак поки що очевидні розбрід і хитання. В першу чергу, спостерігається пасивний опір "керівників" "Л/ДНР" військовому сценарію. Вони, звичайно, спустили наказ мобілізувати людей, але, судячи з усього, населення не горить бажанням воювати. У тому числі не хочуть війни й лідери "Л/ДНР", оскільки їх і так все влаштовує: вони "пиляють" Донбас і допомогу РФ, мляво лають Україну – в принципі, у них і так все добре. А загострення може похитнути їхню владу. Тому поки що вони працюють без натхнення.

читайте такожЧи Доступна Путіну розкіш "великої війни" проти УкраїниНе факт, що Росія все-таки піде військовим шляхом. Це багато в чому залежатиме від того, як реагуватимуть США – з їхнього боку буде "глибока стурбованість" або конкретна допомога Україні. Торік, коли ходили чутки, що Росія готується вчинити якісь військові дії, над Україною літали бомбардувальники В-52, і це мало ефект.

Найбільш вірогідним виглядає сценарій активізації бойових дій на Донбасі, тому що туди Росія може завести техніку і сховатися за спинами "ополченців", щоб знову вести проксі-війну.

Що стосується ймовірності захоплення Каховки для забезпечення Криму водою, то, по-перше, це вже буде пряма агресія. Наважившись на такий крок, Москва вже не відмажеться, пославшись на те, що в Херсонській області опинилися якісь "трактористи" і "шахтарі", які випадково десь знайшли російську зброю.

По-друге, від кордону з Кримом до Каховки – приблизно 80 км. Це означає, що російським військам доведеться йти чистим полем, тобто вони будуть легкою мішенню. І навіть якщо вони захоплять ці 80 км, їм доведеться утримувати пристойний шматок території, що суто логістично дуже складно буде зробити – адже українська армія відповідатиме. Це означає, що втрати РФ будуть великими: трупів буде багато, тисячі. А потоку трун до Росії в Кремлі точно не хочуть. Коли вони збирали якийсь набрід по всій Росії (відпускників, кримінальників і т.д.) й утилізували на Донбасі – це одне, коли вони воюють руками українських громадян, так званих, ополченців – це інше, а от коли гинуть російські військовослужбовці – це третє.

Якби Росія могла, вона б уже давно воювала. А так, вона усвідомлює ризики, розуміє, що це неминуче призведе до додаткових санкцій.

"Больові точки", по яких може вдарити Захід: обмеження на суверенний борг, що Росію лякає, відключення від системи SWIFT, що обіцяє неприйнятні для РФ втрати, а також можливе ембарго на постачання російської нафти, що абсолютно вб'є російську економіку.

Те ж стосується сценарію, що передбачає вторгнення з боку Білорусі: тоді точно з Росією ніхто не буде панькатися – проти неї будуть введені жорсткі санкції.

читайте такожРФ готується до війни: що говорить про агресивні плани Кремля щодо УкраїниВтім, залишається відкритим питання – чи є у Росії розуміння того, що українська армія суттєво відрізняється від тієї, якою вона була в 2014 році.

Росія також може задіяти й авіацію. Однак в України є ППО і авіація. А одним із кроків, які в такій ситуації може здійснити американська сторона – оголосити безпольотну зону над територією України, для чого достатньо кількох кораблів США або НАТО в Чорному морі.

Отже, імовірність активізації боїв виключати не можна. Але поки все більше схоже на страшилки. При цьому дуже помітно, що і сама Росія вагається, не вирішивши, що робити.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти