StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Жуки відступлять: сім способів, чим можна побризкати баклажани

11 серпня 2023, 01:10
У хід піде все - від спрею на основі мила до підгодівлі органічними добривами.
баклажан
Чого бояться личинки колорадського жука? Методи вас здивують / Колаж Главред. Фото: скріншоти

Головною неприємністю, що затьмарить ваш дачний сезон, можуть виявитися жуки-шкідники. Якщо вчасно не обробити плоди, то ці "друзі" їх з'їдять і навіть не подавляться. Головне - все робити швидко і слідувати усім інструкціям досвідчених садівників. Сьогодні Главред розповість, як позбутися жуків на баклажанах.

Насамперед варто уточнити, які жуки їдять баклажани. Найпоширеніший паразит - колорадський жук. Крім того, розрізняють картопляного жука, так званого "баклажанову мурашку", "баклажанового жука" і жуків трипсів, що харчуються соками рослин і залишають на їхніх листочках сріблясті сліди.

Залежно від регіону та конкретних умов, інші види жуків також можуть атакувати баклажани. Наприклад, жуки-листоїди або жуки-плавунці.

відео дня

Чим можна обробити баклажани від шкідників - від "народних методів" до хімії

Збирати жуків і їхні личинки можна навіть руками. Але цей варіант актуальний тільки для контролю за рослинами у невеликих городах або садах. Якщо ваша ділянка велика, радимо звернутися до таких прикладів:

  • Мильний розчин. Хороший спосіб, чим обробити баклажани, щоб не їв колорадський жук. Розведіть нерафіноване рідке мило у воді (близько 1 чайної ложки на 1 літр води) і обприскуйте рослини цим розчином.
  • Часникова настоянка. Ось що найефективніше від колорадського жука. Подрібніть кілька зубчиків часнику, залийте водою і дайте настоятися кілька годин. Потім процідіть і обприскуйте рослини.
  • Масляний перцевий розчин. Змішайте нерафіновану рослинну олію з водою і додайте трохи гострої паприки або перцю. Цей розчин може слугувати як відлякуючий засіб для деяких шкідників.
  • Розчин молока і води. Розведіть молоко з водою (пропорції близько 1:10) і обприскуйте рослини. Цей розчин може допомогти зміцнити рослини і зробити їх менш привабливими для шкідників.
  • Тютюновий розчин. Замочіть тютюн або тютюновий пил у воді і дайте настоятися. Потім обприскуйте рослини цим розчином. Тютюн містить нікотин, який може бути токсичним для деяких шкідників.
  • Хімія. Деякі бактеріальні препарати, такі як Bacillus thuringiensis, можуть бути використані для боротьби зі шкідниками.
  • Німове масло. Німова олія витягується з насіння дерева нім і може використовуватися як інсектицид і відлякуючий засіб для шкідників.

Що найефективніше від колорадського жука - інші поради дачників

Город або сад можна захистити сіткою або агроволокном, щоб шкідники не підступали до вашого врожаю. Або взагалі "поселіть" у себе в городі павуків, приваблюйте туди птахів та інших хижаків - ось чого бояться личинки колорадського жука.

Якщо у вас немає бажання контактувати з агресивною "хімією", висаджуйте поруч з баклажанами рослини, що відлякують жуків. Наприклад, часник, цибулю або мелісу.

Не забувайте підгодовувати баклажани органічними добривами. Хороший "імунітет" ваших овочів - запорука відсутності шкідників.

Садівники радять здійснювати регулярне прополювання і санітарну обробку рослин, зокрема видаляти уражені листя та інші місця розмноження жуків.

Перед використанням будь-якого розчину на рослинах, проведіть тест на невеликій зеленій ділянці, щоб переконатися, що рослини не зреагують на нього негативно.

Вас можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти