Жовтий, синій або червоний: який має бути колір газу у плиті - відповідь здивує

22 жовтня 2024, 05:38
1111
Зміна кольору полум'я газової плити може викликати занепокоєння, але зазвичай це свідчить про проблеми з горінням, вентиляцією чи станом обладнання.
Жовтий, синій або червоний: який має бути колір газу у плиті - відповідь здивує
Що означає колір газу - якого кольору має бути газ у плиті / Колаж Главред, фото: скіншот із відео YouTube

Про що ви дізнаєтеся:

  • Чому газ на плиті міняє колір
  • Що означає колір газу
  • Як перевірити якість побутового газу

Часто користувачі газових плит помічають, що замість звичного блакитного полум’я, газ горить червоним або жовтим. Це явище може викликати занепокоєння, адже червоний колір полум’я вказує на неправильне згоряння газу та його низьку ефективність. Експерти проекту "ГазПравда" у відео на YouTube пояснюють, якого кольору має бути газ у плиті.

Чи можуть газ розбавляти

Один з популярних міфів серед користувачів — це припущення, що природний газ розбавляють повітрям. Однак експерти проєкту "ГазПравда" спростовують це твердження.

"Це один із найбезглуздіших міфів у галузі, бо контакт природного газу з повітрям вибухонебезпечний. Якби хтось справді додумався закачувати у газопроводи повітря, труби б вибухнули зсередини", - йдеться у відео.

Природний газ, що надходить до наших домівок, не розбавляють повітрям. Замість цього до нього додають одорант — речовину з сильним специфічним запахом, щоб виявити можливі витоки і запобігати аварійним ситуаціям.

Чому побутовий газ горить то синім, то помаранчевим кольором

Фахівці виділяють кілька ключових факторів, що впливають на зміну кольору полум'я і зниження ефективності нагрівання:

  • Недостатня кількість кисню в повітрі.
  • Підвищена вологість у приміщенні.
  • Забруднення газового обладнання.
  • Низький тиск у газопроводі.

Дивіться відео про те, якого кольору має бути вогонь у газовій колонці:

Чому через зволожувач полум'я газового пальника стає помаранчевим - як виправити жовте полум'я на газовій плиті

Кисень — необхідний компонент для процесу горіння. Якщо у вашій кухні погана вентиляція, металопластикові вікна щільно закриті, а повітря вологе, полум'я може змінити свій колір на жовтий або навіть червоний.

"У ідеальному стані полум'я має бути блакитним. Це означає, що газоповітряна суміш змішується в рівних пропорціях і газ згорає правильно. Якщо кисню недостатньо, ми можемо спостерігати жовті, оранжеві або червоні язички полум'я", - наголошують фахівці.

Також зайва вологість в повітрі погіршує горіння, що призводить до збільшення часу нагрівання води, наприклад, у чайнику.

У чому різниця між жовтим і помаранчевим газовим полум'ям

Газове обладнання потребує регулярного обслуговування. Навіть дрібні залишки їжі або мікроскопічні частки можуть впливати на колір полум'я. За словами фахівців, навіть такі звичайні речовини, як сіль або сода, можуть надавати полум'ю жовтогарячий відтінок.

Регулярне технічне обслуговування плити або котла є ключем до ефективної роботи газового обладнання. Експерти рекомендують очищати обладнання раз на три роки, а котли або колонки — щороку.

Що відбувається з газом при зниженні тиску

Низький тиск у газопроводі також може впливати на нагрівання води або їжі, оскільки зниження тиску зменшує швидкість подачі газу до пальника. Це може викликати необхідність тривалішого часу для нагріву того самого об'єму води.

Чи залежить якість газу від місця видобутку

Деякі споживачі припускають, що газ українського видобутку може бути менш якісним. Однак, за словами експертів, газ, що потрапляє до нашої газотранспортної системи, проходить ретельне очищення та осушення. Крім того, всі етапи видобутку і транспортування палива суворо контролюються.

Якого кольору має бути полум'я на газовій плиті - як має горіти конфорка

"У ідеальному стані полум'я має бути блакитним. Це означає, що газоповітряна суміш змішується в рівних пропорціях і газ згорає правильно. Якщо буде кисню недостатньо, то ми можемо спостерігати жовті, оранжеві, червоні язички полум'я", - вказує Ірина Іванець, завідувачка вимірювальної хіміко-аналітичної лабораторії "Оператора ГТС України".

Координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі "Опора", Тетяна Бойко розповіла про те, що означає колір газу.

"Природний газ не даремно називають блакитним паливом. Саме такий колір повинен мати вогник конфорки у плиті чи котлі. Але іноді українці замість блакитного бачать жовте або червоне полум'я", - зазначила вона у відео на Facebook.

Дивіться відео про те, як перевірити якість газу:

Як перевірити якість газу

За словами Тетяни Бойко, якщо ви маєте сумніви щодо якості газу, ви можете звернутися до місцевого облгазу із заявою про перевірку якісних показників палива. Якщо аналіз підтвердить відповідність стандартам, оплату здійснюєте ви, а якщо ні — витрати покриє газорозподільне підприємство.

Що відомо про YouTube канал "ГазПравда"

YouTube канал "ГазПравда" – це інформаційний ресурс, створений для поширення достовірної та актуальної інформації про ринок газу в Україні. Канал висвітлює теми, пов'язані з цінами на газ, споживанням, оплатою за газ, безпекою використання газових приладів та інші важливі питання, що стосуються природного газу та його постачання. "ГазПравда" також розвіює популярні міфи, відповідає на поширені запитання споживачів і надає корисні поради щодо ефективного використання газу.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти