StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Що означає український вислів "жаба цицьки дасть": Авраменко здивував відповіддю

3 серпня 2023, 17:29оновлено 4 серпня 2023, 18:34
147923
В українській мові є декілька фразеологізмів, у яких йдеться про жабу. Ними описують життєві ситуації та недоліки людського характеру.
Александр Авраменко
Що означає вислів "жаба цицьки дасть" / Колаж: Главред, фото: скріншот з відео

В українській мові є дуже багато фразеологізмів. Вони роблять мову неповторною, а спілкування дуже цікавим. Деякі вислови ви точно чули, але значення знають далеко не всі.

В мові є навіть фразеологізми, у яких говориться про жабу. Ці вислови дуже незвичайні. Однак якщо ви будете використовувати подібні висловлювання у розмові з рідними чи друзями, то ваша розмова точно стане більш колоритною.

Якщо вам подобаються такі матеріали, то пропонуємо вам прочитати такий: Що означає слово "мисль" в українській мові: Авраменко здивував - це не "думка".

Одним з таких старих українських фразеологізмів є фраза "жаба цицьки дасть". Погодьтеся, звучить це дуже дивно та незрозуміло. Відомий український мовознавець Олександр Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1" детально пояснив, що ж означає цей вислів і чому кажуть саме так.

"У міфології жаба має груди і може годувати ними людину. Але молоко її небезпечне", - пояснює Авраменко.

Тому вислів "жаба цицьки дасть" означає небезпеку чи загибель.

Дивіться відео про те, що в українській мові означає вислів "жаба цицьки дасть":

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше Авраменко розповів, як сказати українською "и на солнце бывают пятна". Він назвав один дуже цікавий фразеологізм, яким можна замінити російський вислів.

Також мовознавець розкрив таємницю та пояснив, що в українській мові означає слово "блават". Виявляється, в українській мові є одразу декілька значень. Цікаво те, що "блаватний" - це колір.

Вас також зацікавить:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти