StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чи потрібно носити чорне на знак жалоби і чи можна ходити на свята - відповідь священика

21 серпня 2024, 21:56оновлено 23 серпня, 03:04
1255
Перші 40 днів є періодом суворої жалоби. Священник прямо відповів на хвилюючі запитання і розвіяв усі міфи.
похорон, Олексій Філюк
Чи потрібно носити чорне в період жалоби / Колаж: Главред, фото: pexels, Facebook/Олексій Філюк

У житті кожної людини трапляється момент, коли необхідно попрощатися з близькою людиною. Похорон - це завжди дуже болісний процес. Ні для кого не секрет, що на похорон заведено одягати стриманий одяг чорного кольору або темних тонів. Також після цього є час, коли сім'я має дотримуватися жалоби.

Український священник Олексій Філюк прямо відповів на запитання про те, чи потрібно носити чорне на знак жалоби і як довго це варто робити.

Якщо вам подобаються такі матеріали, то пропонуємо прочитати: Про це мало хто знає: коли можна і не можна позичати гроші.

відео дня

Чи потрібно носити чорне на знак жалоби

Якщо ви зустріли на вулиці дівчину або жінку з чорною хусткою на голові, то 99%, що вона втратила близьку людину і перебуває в жалобі.

Якщо вас цікавить питання про те, скільки триває жалоба в разі смерті близької людини, то відповідь на нього є. Священник каже, що сувора жалоба має бути 40 днів, далі - на розсуд кожного.

Хтось носить чорну хустку 40 днів, хтось півроку або навіть рік. Однак виявляється, що необов'язково носити чорний одяг, адже таких приписів немає.

"Слово Боже говорить: "Не сумуйте за померлими. Прийде час - і ви з померлими зустрінетеся". Тому носити чи не носити чорне - питання вашої індивідуальності. Хочете - носіть жалобу 9 днів, 40 днів, рік. А хочете, то навіть на другий день ходіть без хустки і траурних атрибутів. Господь не хоче, щоб ви все життя були в жалобі", - сказав Філюк.

Дивіться відео про те, чи потрібно носити чорне в період жалоби:

@o.filiuk1

Чи обов'язково носити чорну хустину, як знак жалоби за покійними?

♬ оригінальний звук - Олексій Філюк

Чи можна ходити на свята в перші 40 днів після смерті рідної людини

Одним із найбільш спірних питань, пов'язаних із жалобою, є те, чи можна ходити на дні народження, весілля чи інші свята людям, які дотримуються жалоби за померлою людиною.

Виявляється, що ходити на свята можна навіть у перші 40 днів після смерті, каже священник.

"Якщо ваша близька людина, яка відійшла у вічність, була життєрадісною, то вона б тільки раділа, якби ви пішли до двоюрідної сестри на весілля чи пішли б до її рідної сестрички на день народження... Це питання індивідуальне. Скільки хочете, стільки й жалобу носіть, а померлий уже не підніметься", - каже священник.

Дивіться відео про те, чи можна ходити на свята в перші 40 днів після смерті рідної людини:

Раніше Главред називав 6 заборон, про які варто пам'ятати 40 днів після смерті людини. Це важливі заборони, яких варто дотримуватися, щоб душа спокійно відійшла у світ мертвих.

Також ми розповідали про те, що не можна робити 9 днів після смерті близької людини. Перші 9 днів після смерті людини її душа перебуває ще серед живих, лише після цього вирушає в царство мертвих.

Вас також зацікавить:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти