StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Душа ще у світі живих: що не можна робити 9 днів після смерті близької людини

25 серпня 2023, 05:00
Перші 9 днів після смерті людини її душа знаходиться ще серед живих, лише після цього відправляється в царство мертвих.
похорон, кладовище
Що не можна робити 9 днів після смерті близької людини / фото: pexels

Смерть близької людини, знайомого, родича або друга - це те, що завжди викликає біль. Адже людину вже не повернеш, а в пам'яті живих залишається купа спогадів про неї. Найважливішими після смерті людини є 9 днів. І до цього періоду потрібно ставитися серйозно і розуміти, що не можна робити, коли померла близька людина.

Вважається, що душа померлого знаходиться на землі 9 днів після смерті людини. Лише після цього вона починає свій шлях в Боже Царство. Тому в ці дні не повинно бути помилок.

Варто відзначити, що для багатьох залишається відкритим питання, коли не можна ховати людину. У народі вважають, що робити це не можна у вихідні та свята. Однак насправді в церкві немає такої заборони.

відео дня

Що не можна робити до 9 днів після смерті

Поки душа покійної людини залишається поруч з вами, потрібно щодня молитися за упокій, щоб подальший шлях душі був легким.

Душа ще у світі живих: що не можна робити 9 днів після смерті близької людини
Що не можна робити 9 днів після смерті близької людини / фото: ua.depositphotos.com

У народі є деякі заборони, яких варто дотримуватися в перші 9 днів після смерті людини:

1. Не можна дивитися в дзеркало. Вважається, що всі дзеркала повинні бути закриті. Це стосується навіть телевізорів. Предки вірили, що душа людини може потрапити в дзеркальну пастку. Перші 9 днів після смерті з них не можна знімати тканину, щоб не притягнути до себе передчасну смерть.

2. Не можна залишатися вночі на самоті. Вважається, що душа покійного може тягнути за собою самотню людину.

3. Не можна виносити речі з дому, робити ремонт або перестановку. У народі вважали, що душа покійного може подумати, ніби про неї швидше хочуть забути.

4. Не можна забирати речі з кладовища. Навіть якщо ви впустили в могилу свій мобільний телефон, то краще не забирати його з собою. Принесена річ з кладовища може притягнути біди, хвороби і навіть смерть.

5. Не можна прибирати в будинку і виносити сміття. Краще робити це не раніше 10 дня після смерті, щоб не налякати душу покійного.

6. Не можна ходити на свята. Ці 9 днів необхідно присвятити виключно пам'яті про померлого.

7. Не можна стригтися і голитися. Подібне вважається проявом неповаги до покійної людини.

8. Не можна прати і роздавати речі покійного. Це може залучити негативну енергію.

9. Не можна обговорювати померлого в місці, де є його фотографії або речі. Душа людини може розгніватися, якщо ви скажете щось погане.

Поминки на 9 день

Для початку вам потрібно точно визначити день, коли можна влаштовувати поминки. Перші поминки проводять на 9-й день після смерті. Якщо, наприклад, людина померла вранці або вдень в середу, то поминки потрібно буде влаштовувати в четвер наступного тижня, а якщо померла ввечері - в п'ятницю.
Якщо вас цікавить питання, чи можна робити 9 днів раніше, то тут відповідь проста. Робити це зовсім небажано. Однак, якщо у вас не виходить влаштувати обід саме на 9-й день, то можна зробити його раніше. Головне не затягувати, адже тоді душа подумає, що ви вже забули про людину.

У цей день потрібно буде піти до церкви, помолитися за упокій душі покійного. Ви також можете замовити панахиду на 9 днів. Священники будуть відспівувати душу покійного певними молитвами, відправляючи в царство мертвих.

Під час обіду варто поставити на стіл фотографію померлого, поруч поставити склянку з водою і покласти шматочок хліба.

Що готують на поминки

Поминальний обід повинен бути скромним, а на столі не повинно бути алкоголю. Обов'язковою стравою повинна бути кутя з пшениці або рису, яку варто попередньо освятити в церкві.

Також потрібно поставити на стіл компот, хліб, гарячу страву, закуски і салат. Дозволяються м'ясні страви. В цілому заведено готувати те, що подобалося померлій людині.

Єдине, що дозволяється з алкогольного - трохи червоного вина. Якщо ви влаштовуєте обід і він збігся з постом, то можна приготувати борщ, випічку і компот. Вся їжа повинна бути пісною.

Їжу, яка залишилася, потрібно віднести на кладовище або роздати нужденним.

Вас також зацікавить:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти