StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Може зіпсувати страву: в чому різниця між оливками та маслинами - знають не всі

3 квітня 2024, 04:27оновлено 3 квітня, 17:46
Оливки і маслини популярні продукти для приготування салатів та випікання. Главред з'ясував, в чому насправді полягає різниця між оливками та маслинами.
Може зіпсувати страву: в чому різниця між оливками та маслинами - знають не всі
Яка різниця між оливками та маслинами - що додавати до салату / Колаж Главред, фото: УНІАН, pexels

В Україні плоди оливкового дерева традиційно називають оливками, якщо вони зелені, і маслинами - якщо чорні. При цьому дехто вважає, що це плоди різних рослин; інші - що ягоди різного ступеня зрілості. Однак, це не зовсім вірно.

В чому різниця між оливками та маслинами

Справа в тому, що на консервацію йдуть тільки зелені оливки, а чорні, стиглі плоди, в основному, використовуються для виробництва олії. Колір же консервованих оливок залежить від технології виробництва. Етапи технологічної обробки оливок, загалом, однакові у всіх компаній-виробників, відмінності ж полягають в деяких тонкощах виробництва.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, як можна використати розсіл від оливок, рекомендуємо наш матеріал: Чому не потрібно виливати розсіл від маслин та оливок: 4 неочікувані варіанти використання рідини.

Маслини та оливки є двома різними видами одного рослинного виду, Olea europaea, але вони можуть мати деякі відмінності у смакових властивостях, вигляді та використанні. Маслини зазвичай є більшими та більш насиченими за кольором, часто чорними, зі складною текстурою шкірки. Вони можуть мати гіркий смак через процес консервації. Оливки, натомість, частіше мають більш нейтральний смак, що залежить від сорту і способу обробки.

Доктор Аніл Раджані у свожму відео в YouTube пояснюючи різницю між зеленими і та чорними оливками зазначає, що вони походять з одного місця, з одного дерева, але зелені збирають раніше.

"Чорні дозрівають на дереві. Однак зелені більше асоціюються зі зниженням ваги та придушенням голоду завдяки інгредієнту під назвою гідрокситирозол", - зазначає він.

Дивіться відео про те, в чому різниця між зеленими та чорними оливками:

Оливки традиційно використовуються у середземноморській кухні, де вони додаються до салатів, паст, соусів та інших страв. Вони також можуть бути обпріснені або мариновані для підвищення смакових якостей. Маслини, з іншого боку, частіше вживаються в сирому вигляді або як інгредієнт в стравах, таких як піца або салати.

Хто такий Аніл Раджані

Доктор Аніл Раджані - сертифікований лікар і генеральний директор компанії Style Aesthetics, затребуваний тренер (Galderma, Allergan, Merz і Suneva Medical) і лектор з досвідом доцента медицини.

Які оливки корисніші: чорні чи зелені

Канадська дієтологиня, яка пропагує здорове харчування та спосіб життя Роуз Рейсман у своєму Tik Tok розповіла про те, які оливки є кориснішими: чорні чи зелені.

За її словами, і ті і ті - дуже корисні, адже вони Омега 3 жирні кислоти, що є корисно для серця та здоров'я мозку.

"А з точки зору калорій і жирів, це непогано, якщо ви з'їсте, знаєте, помірну порцію. Отже, це приблизно три унції (90 грамів - ред.) зелених оливок. Така порція зелених оливок містить близько 145 калорій, 15 г жиру і 1000 мг натрію", - зазначає вона.

Крім того, вона додає, що зелені оливки містять більше клітковини.

"Але чорні оливки містять менше калорій, менше жиру і менше натрію", - зазначила дієтолог.

Вона рекомендує вживати приблизно 3,5 унції (100 грам - ред.) чорних оливок на добу враховуючи різницю в кількості натрію.

Дивіться відео про те, які оливки корисніші:

@rosereisman Green olives vs black olives- is there a nutritional difference? Which do you prefer? Watch for my take! Let me know your thoughts in the comments. #rosereisman#olives#nutritiontip#fyp♬ original sound - Rose Reisman

Хто така Роуз Рейсман

Роуз Рейсман - канадська вчителька, письменниця, шеф-кухар і дієтолог, яка пропагує здорове харчування та здоровий спосіб життя. Вона є автором понад 20 кулінарних книг та експертом з питань здоров'я на місцевих і національних теле- та радіопередачах, повідомляє Вікіпедія.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти