StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як забути колишнього, якого любиш: найпростіший і найдієвіший спосіб

26 лютого 2024, 21:25оновлено 29 лютого, 23:50
Психолог розповіла, як забути людину, до якої прив'язався, коли стосунки закінчилися. Без проходження такої практики відпустити людину буде важче.
Отношения, Евгения Стрелецкая
Психолог розповіла, як забути колишнього, якого любиш/ колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com, скрін

Коли ви з кимось розходитеся, тобто людина фізично йде з вашого життя, це ще не означає, що ваша психіка звільнилася від стосунків з цією людиною. Після того, як ви з кимось розійшлися або розлучилися, повинні пройти певні процеси у вашій голові, після яких буде простіше відпустити минуле і жити далі.

Радимо прочитати також наступний матеріал: Лише люди з орлиним зором знайдуть собаку в печері за 6 секунд: складна оптична ілюзія

Відомий український психолог, психотерапевт, психоаналітик та ютуб-блогер Євгенія Стрілецька розповіла, як забути колишнього/ колишню, пережити цей складний етап у своєму житті й відпустити колишні стосунки.

За словами психолога, після розставання з людиною у вашій голові повинні відбутися такі процеси, під час яких ваша психіка перекладе образ цієї людини з умовної "коробочки" під назвою "теперішнє" до "коробочки" з назвою "минуле", тобто утворити спогади про цю людину.

"Щоб коли ви згадували цю людину, вам уже було все одно, ви не страждали, не хвилювалися, не любили цю людину більше, а просто пам’ятали, що просто в минулому у вас була така людина, і могли спокійно осмислювати той досвід стосунків, який у вас з цією людиною був. Але найголовніше, щоб вашу душу це ніяк не зачіпало", – зазначає психолог.

У чому ж полягає цей процес "трауру", який потрібно пройти, щоб забути колишнього/ колишню? Головне, що цей процес потрібно пройти до кінця, наголошує психолог. Цей процес полягає у тому, що ви згадуєте максимально повно і відчуваєте максимально повно всі ті емоції – і хороші, і погані – які були у вас у стосунках з цією людиною, й усвідомлюєте усі свої думки, які у вас були щодо цієї людини – теж і погані, і хороші.

"Ви з’єднуєте усі думки, які є у ваші голові щодо цієї людини, з’єднуєте усі почуття – і виплескуєте. Саме таким чином відбувається цей процес "трауру", або розставання, прощання", – каже Стрілецька.

Вона зазначає, що цей процес дуже болючий. Тому багато хто з людей думає: "Ні, ми ж вже з ним розійшлися, не треба про нього думати, це вже в минулому". Або хтось думає: "О, цих думок просто ліс, якщо я буду про це думати, я загрузну в цьому, і це ніколи не закінчиться".

"І тоді ви починаєте уникати цих думок і цих почуттів. Тобто уникаєте їх відчування, продумування і виплескування й відкладаєте їх у якусь дальню скриньку. І саме це дуже небезпечно, тому що це призводить до хронізації процесу. Якщо ви не пройдете цей процес "трауру" до кінця, це буде як недовичавлений прищ, який назавжди залишиться там всередині", – пояснює психолог.

Якщо не пройти цей процес "трауру" чи постійно його відкладати, то важко буде побудувати щасливими усі наступні сторінки вашого життя.

"І тому ви не зможете свої наступні стосунки побудувати щасливими до того часу, поки ви не переживете цей "траур". Тому що через любов до цієї людини, яка ще залишилася, у вас буде якась апатія й ви не зможете ні в кого нового закохатися, вам просто не хотітиметься нових стосунків, або ви будете тягнути цю історію свого колишнього кохання у ваші нові стосунки, і це буде псувати і руйнувати нові стосунки", – каже Стрілецька.

Тому дуже важливо згадати, відчути, усвідомити, проговорити з собою та виплеснути саме усі почуття, в усьому їх повному різноманітті: і відчуття провини до цієї людини, і почуття любові до нього, і відчуття злості та ненависті щодо нього, і відчуття суму щодо того, що його більше не буде у вашому житті, й відчуття страху перед тим, що ви можете нікого нового не знайти тощо.

"І коли усі ваші емоції будуть виплескуватися і виходити, то з кожним новим разом вам буде все легше і легше це робити. Загалом таким процес "трауру" за стосунками, які закінчилися, може проходити приблизно упродовж пів року. Спершу будуть найінтенсивніші почуття, такі, з якими важко буде справлятися, а потім ставатиме легше. І наприкінці цього періоду переживання та відпускання цих емоцій і почуттів вони перейдуть просто у спогади. І ви колись будете згадувати: "А чому я так страждала? А чому я так хвилювалася?". Вам буде просто байдуже", – підсумувала психолог.

Хто така Євгенія Стрілецька

Євгенія Стрілецька – лікар-психотерапевт, психолог, психіатр, психоаналітик, викладач, відеоблогер, відомий ютубер.

Дивіться відео з поясненням психолога Євгенії Стрілецької, як забути колишнього:

Раніше ми розповідали про те, як зберегти стосунки на відстані. Психоаналітик Анна Кушнерук дала 2 найважливіші поради. Відстань впливає на відносини дуже сильно, але якщо дотримуватися кількох важливих порад, то можна зберегти і зміцнити свої стосунки, незважаючи на обставини.

Також раніше ми розповідали, чому не можна нервувати вагітним – як впоратися зі стресами та уникнути наслідків. Стреси у жінки під час вагітності можуть вплинути на дитину. Тому важливо уникати серйозних хвилювань і знати, як швидко привести себе у форму після стресу.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти