StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Ось що буде, якщо стримувати чхання: лікар попередив про 3 можливі наслідки

24 січня 2024, 13:37оновлено 26 січня, 21:03
Главред з'ясував, що буде якщо стримувати чхання та як правильно прикривати рот при чханні.
Ось що буде, якщо стримувати чхання: лікар попередив про 3 можливі наслідки
Ось що буде, якщо стримувати чхання - лікар попередив про 3 можливі наслідки / Колаж Главред, фото: pexels, ua.depositphotos.com

Чхання - це природний фізіологічний процес, який відбувається як реакція на подразнення слизової оболонки носа. Цей процес є частиною захисної системи організму і допомагає видаляти зайві частинки, бактерії та інші іритуючі речовини з дихальних шляхів.

Чому люди чхають

Процес чхання включає декілька етапів. Спочатку рецептори в носі реагують на роздратування, що може бути викликане пилом, алергенами або вірусами. Потім нервові сигнали з рецепторів передаються до мозку, який видає команду м'язам дихальних шляхів і ротової порожнини для створення потужного видиху. Цей видих супроводжується звуком чхання.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про різні методи боротьби із застудою, рекомендуємо наш матеріал: Кращі засоби для боротьби із застудою: фармацевт розповів, як стати на ноги за 24 години.

Чхання має захисну функцію, оскільки воно допомагає очистити дихальні шляхи від зайвих речовин. Також воно може бути важливим симптомом при певних захворюваннях, таких як алергії або застуда. В той же час, стримувати чхання не рекомендується, оскільки це може призвести до підвищення тиску в дихальних шляхах та носоглотці, що може бути небезпечним для здоров'я.

Чому не можна стримувати чхання

Стримувати чхання може бути небезпечним, оскільки чхання - це природний процес, за допомогою якого організм видаляє зайві частки пилу, бруду та мікроорганізмів з дихальних шляхів.

Коли ви стримуєте чхання, це може призвести до підвищення тиску в дихальних шляхах та носоглотці, що може пошкодити носові порожнини або вуха. Також це може призвести до потрапляння інфекцій в середнє вухо або синуси.

Лікар-отоларинголог Ярослав Вишпінський в інтерв'ю для каналу "Hope channel Ukraine" в YouTube назвав три головні причини чому не можна стримувати чхання.

  • Людина може втратити слух: за словами лікаря, якщо ми затримуємо чхання, а це впливає на наші вуха, ми можемо спричинити розрив барабанних перетинок, і тоді людина втратить слух.
  • Носова кровотеча: лікар наголошує на тому, що в разі затримування чхання, може виникнути носова кровотеча.
  • Внутрішній крововилив: внаслідок стримування чхання може відбутись крововилив в око і навіть може бути внутрішньочерепний крововилив, вказує Ярослав Вишпінський.

Дивіться відео про те, що буде, якщо стримувати чхання:

Якщо ви відчуваєте потребу чхнути, краще відведіться від інших людей, щоб уникнути передачі інфекції, але не стримуйте цей процес. Лікар реконмендує використовувати ліктьовий згин для безпечного чхання.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти