StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Церковне свято 14 січня: чого не можна робити у день пам'яті святої Ніни

13 січня 2024, 11:41
У цей особливий день рекомендується утримуватися від образ і вбивства тварин.
Яке свято 14 Січня
Яке свято 14 січня / Колаж Главред, фото pravlife.org, freepik4

14 січня - день, що має особливе духовне значення: церковне свято, яке має свої особливі традиції і звичаї, яких варто дотримуватися.

Дізнайтеся, що дозволено і заборонено робити в день пам'ятісвятої рівноапостольної Ніни.

Яке свято 14 січня

Свята у світі:

відео дня
  • Всесвітній день логіки

Церковне свято 14 січня

14 січня за новим церковним календарем в Україні відзначають деньсвятий рівноапостольної Ніни.

Свята рівноапостольна Ніна народилася близько 280 року в Каппадокії, в знатній родині. Виховувалася в Єрусалимі з 12 років, проявляючи послух і старанність у читанні Святого Письма. Одного разу, дізнавшись про нетлінного хітона Господнього, вона молилася Пресвятій Богородиці і отримала уві сні вказівку відправитися в Іверію (Грузію) для апостольського служіння.

Благословенна Патріархом Єрусалимським, Ніна уникнула мученицької смерті вірменського царя Тірідата і прибула до Грузії в 319 році. У Мцхеті, столиці Грузії, вона знайшла притулок, допомогла безплідній дружині садівника і поширила свою славу. У день Преображення Господнього, завдяки молитвам Ніни, буря скинула язичницькі ідоли з гори.

Ніна зцілила царицю Нану і її хрещення призвело до навернення царя Міріана. Однак, язичники майже піддали Ніну мукам, поки морок і сліпота не охопили місто. Після молитви до Бога світло повернулося, і цар зі свитою прийняли хрещення. На місці, де Ніна виявила Хітон Господній, спорудили перший християнський храм в Грузії. У 324 році імператор Костянтин послав до Грузії духовний супровід, утвердивши християнство.

Дізнавшись про свою близьку смерть, Ніна попросила царя Міріана надіслати їй єпископа Іоанна. Під час їх прибуття, вони стали свідками багатьох зцілень у смертного одра святої Ніни.

Що не можна робити 14 січня

Свята Ніна визнається захисницею домашніх тварин і худоби. У цей особливий день рекомендується утримуватися від образ і вбивства тварин, а також від полювання і риболовлі. Також важливо уникати вивезення сміття та стрижки волосся. Крім того, сваритися з близькими в цей день може привести до серйозних неприємностей.

У народній традиції вважається, що коров'яче молоко в день Ніни має цілющі властивості. Рекомендується почати ранок з випивання склянки фермерського молока. Важливо також помолитися святій Ніні 14 січня, як вдома, так і в церкві, а також приділити увагу прибиранню будинку.

Іменини 14 січня

14 січня День Ангела відзначають: Адам, Андрій, Аристарх, Веніамін, Давид, Єремей, Іван, Ілля, Йосип, Макар, Марк, Павло, Сава, Сергій, Степан, Ян, Ніна.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти