StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Зимове сонцестояння 2023: дата найдовшої ночі цього року, прикмети та традиції

17 вересня 2023, 16:00
На вулиці вже починає темніти раніше, значить і найкоротший день в році не за горами.
Зимове сонцестояння 2023
Зимове сонцестояння 2023 / Колаж Главред, фото flickr (Michał Górecki, Alan English CPA)

Зимове сонцестояння являє собою астрономічне явище, яке виникає в результаті максимального нахилу осі Землі щодо Сонця. З астрономічної точки зору, зима починається саме в день зимового сонцестояння в Північній півкулі, де розташована більшість людей. У той же час, в Південній півкулі зима починається під час літнього сонцестояння.

Зимове сонцестояння 2023: дата

Під час зимового сонцестояння Сонце досягає найнижчої точки на небі відносно горизонту, а вісь Землі сильно нахилена відносно Сонця.

Цей день характеризується мінімальною тривалістю дня і максимальною тривалістю ночі. Отже, після зимового сонцестояння день починає поступово подовжуватися, а ніч стає коротшою.

відео дня

У 2023 році зимове сонцестояння заплановано на 22 грудня о 05:27 за київським часом.

Традиції свята

За старих часів наші предки жили в злагоді з циклами сонця і приділяли велику увагу цьому небесному тілу. Саме тому день, коли Сонце починало приносити більше тепла, сприймався нашими предками як перемога світла над темрявою і символом відродження нового життя.

До речі, раніше цей день відзначався як початок нового року, а в ніч зимового сонцестояння наші предки віддавали данину поваги Коляді, одному з найважливіших богів у слов'янській міфології, що втілювало собою Сонце.

Люди докладали всіх зусиль, щоб допомогти сонцю перемогти темряву: розпалювали багаття, катали палаючі колеса, прикрашали свої будинки ялиновими гілками і випікали хліб у формі сонця в рамках обрядів.

Що не можна і можна робити в день зимового сонцестояння

У день зимового сонцестояння традиційно не прийнято влаштовувати галасливі гуляння, щоб не порушувати гармонію і спокій духів. Однак також не рекомендується проводити цей день на самоті. Найкращим варіантом буде зібратися у вузькому колі і провести затишний вечір в хорошій компанії.

День сонцестояння вважається сприятливим для ворожінь на майбутні події і любов. Також це відмінний час для початку нових починань, яким судилося домогтися успіху.

У цей день важливо уникати конфліктів, грубих слів і негативних вчинків. Вважається, що негативна енергія, створена в цей день, може довго залишатися і нести з собою негаразди і невдачі.

Прикмети на зимове сонцестояння

  • Іній, що покриває дерева, віщує багатий урожай в майбутньому році.
  • Рясні снігопади вказують на те, що зима буде тривалою і сніжною.
  • Похмурий день вважається передвісником ранньої весни, в той час як ясне небо, навпаки - свідчить про довгу зиму попереду.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти