StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Якого числа остання батьківська субота 2020 року і що робити

6 листопада 2020, 18:53
Якого числа батьківська субота в листопаді 2020 і що нести до церкви в Дмитрівську батьківську суботу – в матеріалі Главреда.
Дмитрівська батьківська субота 2020 - якого числа і що робити
Дмитрівська батьківська субота 2020 - якого числа і що робити / photographer.ru

Дмитрівська батьківська субота 2020 (як варіант – Димитріївська батьківська субота) – остання в списку поминальних днів року. Наступною буде вже Вселенська батьківська субота (м'ясопусна) – аж за чотири місяці, 6 березня 2021 року. За нею підуть батьківські суботи Великого посту 2021.

Відтак у православних є остання можливість цього року вшанувати пам'ять покійних родичів за всіма канонами.

Якого числа Дмитрівська батьківська субота 2020

День поминання покійних, відомий як Дмитрівська батьківська субота, в 2020 році випадав на 7 листопада. Це завжди субота, яка передує дню пам'яті святого великомученика Димитрія Солунського. Сам же день пам'яті святого за новим стилем завжди відзначається 8 листопада.

відео дня

Детально про всі церковні свята листопада 2020 читайте в нашому матеріалі Православний календар на листопад 2020: батьківська субота і Різдвяний піст.

Дмитрівська батьківська субота - історія

Князя Дмитра Донського назвали на честь Дмитра Солунського – іншого великого воєначальника. Солунський був воїном і римським проконсулом, а мученицьку смерть прийняв за відмову відректися від віри христової.

У вересні 1380 року під проводом князя Дмитра Донського православні русичі здобули перемогу над військами Золотої Орди Мамая.

читайте такожЩо потрібно робити в першу батьківську суботу 2020 і що ніяк не можнаУ тому бою загинуло дуже багато православних воїнів: деякі літописці навіть наводили цифру в 1 500 000 чоловік з обох сторін – хоча оцінки вчених-істориків більш скромні. Наприклад, історик Євген Разін називає цифру в 25-30 тисяч чоловік із боку російського війська (це близько третини всіх російських воїнів, що брали участь у битві).

Так чи інакше це була одна з наймасштабніших битв тих часів. І саме Куликівська битва стала вирішальною перемогою російських військ на шляху до відновлення єдності Русі. Вона заклала початок повалення ярма Золотої Орди на російських територіях.

Тому загиблих воїнів довгі роки шанували як героїв. Саме на їхню честь і з'явилася Димитріївська батьківська субота - поминальний день душ православних воїнів, які померли в боях.

З роками Дмитрівська батьківська субота перетворилася на день поминання всіх небіжчиків-православних (за винятком самогубців).

Суботній день тижня був обраний для поминання, тому що саме в суботу на службах в храмах в церковних співах згадують покійних.

Дмитрівська поминальна субота - що робити, традиції

У цей день прийнято молитися про покійних рідних і близьких людей.

Напередодні в п'ятницю або в суботу з самого ранку в церкві можна замовити парастас – спеціальну панахиду за померлими.

На помин до церкви в батьківську суботу можна принести будь-які продукти (виняток – алкоголь і м'ясні продукти), а також пожертвувати гроші на храм. Детальніше про те, які молитви читають в батьківську суботу і що не можна робити в будь-яку в батьківську суботу – читайте в нашому матеріалі Дмитрівська субота 2020 - що робити: традиції та правила.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти