StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

День пам'яті Героїв Крут: чому Крути стали символом національної честі українського народу

29 січня 2023, 06:03
29 січня в Україні пам'ятна дата – День пам'яті Героїв Крут.
Марш в пам'ять Героїв Крут в Києві
День пам'яті Героїв Крут / прес-служба В"Свобода"

Бій під Крутами – трагічна сторінка в історії боротьби України за незалежність і визволення. Пройшов цей нерівний, але героїчний бій в 1918 році.

Чому був бій під Крутами - історія битви за незалежність

До кінця грудня 1917 року уряд Радянської Росії прийняв рішення почати відкриту агресію проти Української Народної Республіки, яка оголосила незалежність. Червоноармійці йшли на Україну з Москви, Пітера, Смоленська і т. д.

Бій під Крутами відбувся в 130 кілометрах від Києва, біля станції між Ніжином і Бахмачем 29 січня. Тоді на Київ йшли більшовики під командуванням Михайла Муравйова.

З кінця грудня на обороні Бахмача стояли учні Першої Київської юнацької школи імені Богдана Хмельницького, незабаром до них приєдналася перша сотня студентів-добровольців українського народного Київського університету та гімназистів старших класів українських гімназій.

Вранці 29 січня 1918 року на українські позиції почала наступати більшовицька армія у складі 4000 воїнів.

Скільки тривав бій під Крутами - тривалість героїчного протистояння студентів

Бій під Крутами в історії України – одна зі сторінок, що говорить про героїзм української молоді та волю до свободи, за яку вони не побоялися віддати життя.

За різними даними протистояння тривало з ранку до глибокого вечора 29 січня, інші історики стверджують, що бій тривав близько 5 годин. Незважаючи на тривалість бою – українська армія змогла затримати наступ більшовиків на Київ і знищила близько 300 військових.

Скільки загинуло під Крутами - ціна українського героїзму

Завдяки тому, що українська армія зайняла вигідні позиції і зуміла утримати наступ, більшості студентів вдалося організовано відступити на Київ, зруйнувавши за собою залізницю, проте, на жаль, не обійшлося без втрат.

27 українських студентів заблукали і потрапили в полон, після чого були розстріляні. Наймолодшим з них було по 16 років. Загалом, за різними оцінками відомо про 70-100 осіб, які загинули в бою під Крутами з українського боку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти