StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Церковне свято 29 травня: що категорично заборонено робити на мучениці Феодосії

28 травня 2024, 13:51
909
Що не можна робити у церковні свята - Главред зібрав корисну інформацію про релігійне свято, яке відзначають 29 травня.
Церковне свято 29 травня: що категорично заборонено робити на  мучениці Феодосії
Яке свято 29 травня / колаж: Главред, фото: unsplash, pomisna.info

Свято 29 травня має важливе духовне значення для кожного: дізнайтесь, яке церковне свято, має свої особливі традиції, історію походження та звичаї, яких варто дотримуватись.

Дізнайтеся, що дозволено і категорично заборонено робити на мучениці Феодосії діви, Тирської.

Яке свято 29 травня

В Україні та світі 29 травня відзначають такі свята:

відео дня
  • Міжнародний День розсіяного склерозу
  • Міжнародний день миротворців ООН
  • Всесвітній день здорового травлення

Церковне свято 29 травня

За новим церковним календарем, 29 травня в Україні відзначають Преполовіння П'ятидесятниці та вшановують пам'ять мучениці Феодосії діви, Тирської.

Відомо, що свята Феодосія була дуже шанована та поважна серед святих у християнстві. У 307 році вона постраждала як мучениця. Вона переживала гоніння на християн, які тривали понад п’ять років. Також відомо, що сімнадцятирічна Феодосія підійшла до християнських в’язнів, які чекали на свою страту, і попросила їх пом’янути її перед Богом, коли вони стануть перед Ним.

Воїни, які побачили, що дівчина вклонилася в’язням, заарештували її та відвели до правителя Урвана, де вона знову висловила свою віру в Христа. За це її піддали страшним катуванням. Згідно із легендою, Феодосію з каменем на шиї кинули в море, але ангели витягли її з води. Після цього її віддали на поживу звірам, які не зачепили її, і врешті-решт їй відсікли голову.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні — процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, коли 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом з Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "російського світу". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архиєпископ Святослав,висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Чого не можна робити 29 травня

  • Вважається, що у цей день заборонено сумувати та плакати, адже за повір'я, який настрій буде у цей день, таке майбутнє і чекає.
  • В народі вважали, що якщо в цей день стрибати по землі, то урожаю на городі чи полі не буде.
  • На святу Феодосію не варто сваритися, адже вона може затягнутись надовго.

День Ангела 29 травня

29 травня свої іменини відзначають власники таких імен як Олександр, Андрій, Богдан, Іван, Костянтин, Лука, Ян, Марія, Фаїна.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти