StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Життя біля вуличних ліхтарів може призвести до невиліковного захворювання

9 лютого 2021, 17:24
Ті, хто живе в районах з яскравим освітленням, ризик розвитку хвороби може збільшитися.
Рак, лікування
Ті, хто живе в районах з яскравим освітленням, ризик розвитку хвороби може збільшитися. / Tomocentr

Рак щитовидної залози-це коли аномальні клітини щитовидної залози починають неконтрольовано ділитися і рости.

В останньому дослідженні вчені вважають, що у тих, хто живе в районах з яскравим освітленням, ризик розвитку хвороби може збільшитися. Дослідники виявили, що у цих людей рівень мелатоніну був нижчим через світло, що збільшувало їх ризик.

Дослідники з Центру медичних наук Техаського університету виявили, що у людей, що живуть в районі з високим рівнем штучного освітлення на відкритому повітрі, може підвищитися ймовірність розвитку раку щитовидної залози.

Вчені виявили можливий зв'язок між тими, хто захворів, і рівнем штучного зовнішнього освітлення.

читайте такожРак щитовидки: вчені назвали три попереджувальних знака

Аналізуючи дані 464 371 учасника, дослідження проводилося за 13-річний період. Було виявлено, що у людей, які живуть у районах з найвищим рівнем нічного освітлення, ризик розвитку раку щитовидної залози на 55 відсотків вище, ніж у жителів районів з низькою освітленістю.

Дослідники припустили, що ця зв'язок може бути пов'язана з тим, що світло вночі пригнічує мелатонін, який може мати протипухлинний ефект.

Дослідження також повідомили про зв'язок між більш високими рівнями нічного світла, виміряними з супутників, і підвищеним ризиком раку грудей.

Крім того, світло в нічний час може привести до порушення внутрішніх годин організму (або циркадних ритмів), що є фактором ризику різних видів раку.

Провідний автор дослідження Цянь Сяо сказав: "у порівнянні з найнижчим квінтилем світла в нічний час, найвищий квінтиль був пов'язаний з 55-відсотковим підвищенням ризику розвитку раку щитовидної залози. Ця асоціація в першу чергу була викликана найпоширенішою формою раку щитовидної залози, що називається папілярним раком щитовидної залози, і вона була сильнішою у жінок, ніж у чоловіків".

Зв'язок виявився однаковим для пухлин різних розмірів і у учасників з різними демографічними характеристиками та індексом маси тіла.

Дослідники відзначили, що для підтвердження їх результатів необхідні додаткові дослідження.

Симптоми раку щитовидної залози включають:

  • Опухлі залози на шиї
  • Незрозуміла захриплість, яка не проходить через кілька тижнів
  • Біль в горлі, яка не проходить
  • Біль в шиї
  • Утруднення ковтання
  • Утруднене дихання

Зверніться до терапевта, якщо у вас є симптоми раку щитовидної залози, - попереджає NHS.

Національний орган охорони здоров'я додав: "симптоми можуть бути викликані менш серйозними захворюваннями, такими як збільшена щитовидна залоза, тому важливо їх перевірити. Лікар огляне вашу шию і може організувати аналіз крові, щоб перевірити, наскільки добре працює ваша щитовидна залоза. Якщо вони думають, що у вас може бути рак, або вони не впевнені, що викликає ваші симптоми, вас направлять до фахівця лікарні для додаткових аналізів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти