StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Інтервальне голодування: вчені вказали на конкретну небезпеку

2 жовтня 2020, 00:35
Голодування сприяє зниженню ваги, але ключем може бути зниження калорій.
схуднення, напій
Голодування сприяє зниженню ваги, але ключем може бути зниження калорій./ Фото pixabay

Згідно з новим дослідженням, одне лише інтервальне голодування не сприяє схудненню і може викликати втрату м'язової маси.

Інтервальне голодування - або прийом їжі тільки протягом певного періоду часу-стає все більш популярним способом схуднути, контролювати рівень цукру в крові і навіть потенційно знизити ризик захворювань.

Але, згідно з дослідженням, опублікованим в JAMA Internal Medicine, одне голодування не може принести будь-яких особливих переваг у порівнянні зі звичайним режимом харчування.

Дослідники під керівництвом доктора Ітана Вайса, кардіолога з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, обстежили 116 дорослих, випадковим чином розподілених в групу голодування або контрольну групу протягом 12-тижневого періоду. Групі натщесерце було доручено обмежити споживання калорій до 12-20 годин щодня, в той час як контрольна група їла три рази в день і їй дозволяли перекушувати.

До кінця 12-тижневого дослідження не було значних відмінностей між двома групами, як виявили дослідники, ні з точки зору втрати ваги, ні з точки зору інших маркерів метаболічного здоров'я, таких як жирова маса, холестерин або контроль цукру в крові.

читайте такожСхуднення і облечение похмілля: унікальні властивості яблучного оцту

Обидві групи втратили невелику кількість ваги, і хоча група, що приймає голодування, в середньому втратила трохи більше ваги, різниця була недостатньою, щоб бути статистично значущою, як показало дослідження. Група натщесерце також втратила трохи більше м'язової маси (у вигляді м'язів, а не жиру), ніж контрольна група.

Інше дослідження показало, що голодування сприяє зниженню ваги, але ключем може бути зниження калорій.

Результати цього дослідження суперечать попереднім висновкам про те, що голодування може сприяти зниженню ваги. Однак ключовою відмінністю цього дослідження було те, що учасникам не потрібно було дотримуватися будь-яких обмежень по калорійності, вправ або споживання певних макроелементів (вуглеводів, жирів або білків).

Хоча учасники не записували своє щоденне споживання калорій, дослідники підрахували, що обидві групи споживали приблизно однакову кількість щоденних калорій протягом усього дослідження.

Попереднє дослідження, яке пов'язує голодування з кращою втратою ваги, також показало, що учасники скорочували до 500 калорій на день, що могло пояснити різницю.

Це говорить про те, що інтервальне голодування може мати переваги для схуднення, якщо допомагає людям знизити споживання калорій без відстеження або обмеження певних продуктів. Однак результати цього дослідження показують, що голодування саме по собі, без зниження калорійності, не має особливих переваг для схуднення.

Більш тривале голодування може привести до поліпшення метаболізму, але також до втрати м'язової маси.

Дослідники також припустили, що 8-годинний період голодування був занадто довгим, щоб побачити деякі метаболічні переваги, такі як контроль рівня цукру в крові, в інших дослідженнях. Наприклад, невелике дослідження, проведене в січні, показало, що 6-годинне вікно прийому їжі пов'язане з втратою ваги і позитивним ефектом для серцево-судинної системи.

Однак голодування може піти на компроміс-втрата м'язової маси, яка з часом пов'язана з відновленням ваги, а також з такими побічними ефектами, як слабкість. Це може бути пов'язано з тим, що інтервальне голодування не тільки зазвичай знижує споживання калорій, але і часто пов'язане з більш низьким споживанням білка, якщо учасникам не поставлена конкретна денна мета споживання білка.

Це дослідження показало, що учасники голодування втрачали трохи більше м'язової маси, ніж контрольна група, і насправді 65% їх загальної втрати ваги припадало на м'язову масу. Це значно більше, ніж при типовій дієті з обмеженням калорій, при якій на м'язову масу припадає 20-30% втрати ваги.

Це говорить про те, що голодування, можливо, не варто таких недоліків, як голод і втрата м'язової маси, на думку деяких експертів, але необхідні додаткові дослідження, щоб краще зрозуміти, як голодування впливає на м'язову масу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти