StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Що їсти до та після вакцинації: це допоможе мінімізувати побічні ефекти

31 жовтня 2021, 17:52
Зокрема, високопоживна їжа допомагає краще працювати імунній системі, тому у раціон варто включити фрукти та овочі.
вакцинація
Як підготувати організм до вакцинації / УНІАН

Щоб отримати вакцину від COVID-19, не потрібно дотримуватися спеціальної дієти. Але Главред вирішив розібратися, чи можна вживати алкоголь та які корисні продукти лікарі рекомендують додати в раціон до та після вакцинації.

Вакцина проти коронавірусу може викликати деякі побічні ефекти: біль у руці, температуру та озноб. Проте є деякі продукти, які допоможуть мінімізувати негативні симптоми та підтримати імунну систему, повідомляє Eating Well.

Додайте в раціон протизапальні продукти

Поки немає конкретних досліджень, які доводять позитивний вплив протизапальних продуктів і полегшення симптомів після вакцинації, втім, вони точно не завадять вашому організму. Високопоживна їжа допомагає краще працювати імунній системі, тому варто включити в раціон фрукти і овочі.

відео дня
Фрукт
Додайте фрукти в раціон / ua.depositphotos.com

За словами доктора медицини Луїса Малінова, здорова дієта, яка підтримується протягом тривалого періоду, може поліпшити імунну реакцію та допомогти людині краще боротися з інфекціями та, можливо, підвищити імунну відповідь на вакцинацію

Варто віддавати перевагу корисній їжі й виключити оброблену. Зосередьтеся на споживанні горіхів, риби, фруктів та овочів. Протизапальними властивостями також володіє куркума – це спеція, яку можна додавати в їжу або вживати в чай. Серед риб протизапальною вважається лосось, скумбрія, сардини, анчоуси й оселедець, адже вони мають найбільше жирів омега-3

Після вакцинації експерти рекомендують приготувати курячий суп з локшиною або мати під рукою якесь інше корисне блюдо.

Не вакцинуйтеся на голодний шлунок

Не варто мучити себе голодом ніч перед вакцинацією і вранці. Ця процедура не вимагає цього, на відміну від багатьох інших. Навпаки, якщо ви нічого не їли з ранку, є велика ймовірність втратити свідомість. Тому сміливо снідайте.

Ви можете віддавати перевагу необробленим продуктам, наприклад, йогурту, фруктам, яйцям чи здоровому батончику. Якщо після вакцинації вас турбує біль у руці чи інші побічні ефекти, не варто хвилюватись. Це сигнал про те, що ваша імунна система працює. Можете проконсультуватись із сімейним лікарем та запитати, які безрецептурні знеболювальні ліки ви можете прийняти для полегшення симптомів.

Чи можна вживати алкоголь

Алкоголь
Алкоголь не варто вживати перед вакцинацією / ua.depositphotos.com

Фахівці кажуть, що краще відмовитися від вживання алкоголю як мінімум за день до вакцинації. Все тому, що алкоголь пригнічує імунну систему і призводить до зневоднення, що може ускладнити симптоми після вакцинації.

Загалом вживання алкоголю послаблює здатність організму боротися з інфекціями та збільшує ризик ускладнень під час захворювань.

Багато пийте

Багато лікарів наголошують на тому, що до та після вакцинації від COVID важливо підтримувати водний баланс в організмі. Так він буде краще працювати, а ризик втратити свідомість, якщо ви боїтесь голки, буде набагато нижчим.

Якісний сон

Сну
Подбайте про сон / ua.depositphotos.com

Також не менш важливим компонентом є якісний сон. Тому перед щепленням потрібно добре виспатися й відпочити. Один неякісний нічний відпочинок може знизити імунну функцію до 70%.

На роботу імунної системи також негативно впливає стрес.

Чи варто працювати

Якщо після вакцинації ви почуваєтесь погано – відпочинок вам просто необхідний. Якщо ж вам потрібно швидко прийти у форму і часу на ліжко немає, спробуйте відновити сили за допомогою швидкої ходьби, яка покращує кровообіг. Доктор Луїс Малінов також наголошує, що активний спосіб життя є дуже важливим для вашого організму, тому потрібно постійно займатись спортом.

читайте такожУ МОЗ розтлумачили, кому вакцинація від коронавірусу протипоказана

За даними МОЗ, за минулу добу, 30 жовтня, в Україні зафіксували ще 17,4 тис.випадків коронавірусу. Відомо, що серед пацієнтів 1108 дітей та 178 медпрацівників. Зниження добової захворюваності, найімовірніше, викликане спадом населення у вихідні дні.

На сьогодні в "червоній" зоні карантину знаходиться 15 областей: Херсонська, Одеська, Запорізька, Донецька, Дніпропетровська, Сумська, Миколаївська, Рівненська, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Хмельницька, Чернігівська, Львівська.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти