Українців позбавлять спецпенсій: хто втратить право на виплати з 2021 року

16 листопада 2020, 10:02
Частина українців з початку майбутнього року чекає неприємний сюрприз.
Пенсія
Українців позбавлять спецпенсій: хто втратить право на виплати / УНІАН

З початком 2021 року 60-річні українці, які не заробили необхідний трудовий стаж, не зможуть отримувати спеціальну соціальну виплату, доступну їм на цю мить.

Така інформація міститься в постанові Кабміну №1098, яке було прийнято в пакеті з пенсійною реформою 2017-го - задля того, щоб створити перехідний, більш м'який період впровадження нових правил.

Як кажуть експерти, зараз право на спеціальну пенсію мають ті українці, кому не вистачає трудового стажу. Річ у тім, що в Україні для того, щоб вийти на заслужений відпочинок в 60 років, у 2020-му потрібно мати не менше 27 років стажу. Якщо у людини є від 17 до 27 років стажу, то йому доведеться працювати до 63 років, а якщо від 15 до 17 років - то 65 років.

Однак, якщо у людини є 15 років стажу, але його не вистачає, щоб з 60 років отримувати пенсію, то він має право на соціальну виплату. Але з січня 2021 року українці без стажу ризикують залишитися і без цієї допомоги.

Експерти стверджують, що розмір соціальної пенсії повинен компенсувати різницю між тими доходами, які є у людей і прожитковим мінімум для непрацездатних. На даний час ця сума 1712 гривень. У разі ж, якщо бюджет сім'ї не покриває зазначену цифру, то різницю доплачують з держскарбниці.

читайте такожПенсія за вислугу років - хто з українців втратив на неї право

Пенсії в Україні - останні новини

  1. Згідно з прийнятим у першому читанні проектом бюджету на 2021, пенсії наступного року зростуть. Крім того, будуть введені доплати окремим категоріям пенсіонерів.
  2. У Мінсоцполітики анонсували урізання пенсій. Чиновники попереджають, що виплати не зможуть забезпечити українцям гідне життя.
  3. До того прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зізнався, що в Україні вже через 15 років не буде ресурсу для виплати пенсій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти