ЗСУ увійдуть до Херсона до кінця листопада, а до кінця року почнуть звільняти північ Криму – Світан

4 листопада 2022, 10:18оновлено 4 листопада 2022, 15:55
Росіяни на правому березі Херсона готують пастки для ЗСУ і залишають "смертників" для проведення вуличних боїв, вважає експерт.
Херсон, Роман Світан
Росіяни готують у Херсоні "сюпризи" для ЗСУ – Роман Світан / Колаж Главред, t.me/SobolevskyiYurii

3 листопада у тимчасово окупованому Херсоні з будівлі обласної адміністрації, раніше захопленої росіянами, зник російський прапор. Також триколор зняли і з одного з блокпостів у місті.

У цей же час гауляйтер Херсона Кирило Стремоусов записав відео, на якому закликав місцевих жителів евакуюватися. "Швидше за все наші війська будуть іти на лівий берег Херсонської області", - заявив він.

В інтерв'ю Главреду військовий експерт, полковник запасу Роман Світан розповів про те, чи готуються окупанти йти з Херсона і чи будуть влаштовувати там вуличні бої, чи ймовірний підрив Каховської ГЕС у разі відступу росіян, а також чи стане Херсон другим Маріуполем або Миколаєвом.

Росія прибрала частину блокпостів біля Херсона і зняла прапор з Херсонської ОДА - про що це може свідчити?

Росіяни в Херсоні перегруповуються. У них є один відсоток, щоб кинути це угруповання в бік Вознесенська і "Придністровської республіки", і дев'яносто дев'ять - щоб піти. Тому, все-таки зараз вони будуть згортатися і переправлятися на лівий берег. Але при відході окупанти можуть залишити дуже багато "сюрпризів" у вигляді підриву, замінованих територій і груп замаскованих військових - багато з них можуть бути переодягнені у цивільне. Особливо - "ч*обики", яких навіть не переодягали у військову форму - так, роздали автомати і навчили стріляти. Тобто зараз на правому березі можуть готуватися певного роду пастки, де українські війська можуть втратити, якщо почнуть бездумно просуватися, багато людей. Тому ми так робити не будемо - ми, природно, бережемо наших солдатів, і дуже акуратно зараз, за допомогою артилерії, авіації і далекобійних РСЗВ працюємо на знищення російських військ. Триває постійне просування, кілометр за кілометром, українських військ до Каховського водосховища, а росіяни можуть керовано піти на лівий берег Дніпра, залишивши ар'єргардні бригади (так звані оборонні), що їх [бригади] практично знищить. Тому наше командування приймає зважені рішення щодо звільнення правого берега.

Чи означає це те, що Херсон для РФ більше не становить військового інтересу?

Для Росії правий берег становив військовий інтерес тільки в одному виді - як плацдарм для подальшого просування на Одесу і так звану ПМР. Якщо це завдання вони виконати не можуть з різних причин або зняли його, то правий берег для росіян - це просто "котел" у чистому вигляді. Особливо після того, як ЗСУ почали діставати далекобійною артилерією до мостів. Тому, з військової точки зору, для них правильний хід - або виконати кидок у бік "ПМР" (але успіху тут - 1%, тому як при русі вони будуть розбиті нашою авіацією), або піти на лівий берег. Третій варіант - загинути на правому березі. Але я не думаю, що російське військове керівництво аж настільки не дорожить своїми військами. Тим більше, тими, хто був на правому березі - бойовими частинами, які воюють вже як мінімум півроку. Навряд чи їх віддадуть на знищення, тому їх тепер міняють місцями - з правого берега на лівий переміщують боєздатні частини, а замість них туди заводять "ч*обиків". Їх не шкода, це - "м'ясо". Але і їх небагато, усього кілька тисяч - це не 20-25 тисяч основних військ. Тому я не думаю, що найближчим часом виникнуть якісь проблеми - росіяни будуть йти.

Тобто основне боєздатне російське формування знаходиться не біля Херсона, я вас правильно розумію?

Так, воно знаходиться в основному в районі Берислава. І, до речі, в тому районі можна перейти на лівий берег - там досі працює, але розбита, дамба в районі Каховської ГЕС. Росіяни засипали шлюзи, над якими ми розбили міст, по них рухаються і виходять, в основному, в районі Каховки. А район Антонівського мосту залишають для "ч*обиків". Тобто навіть якщо буде ухвалено рішення відходити, то росіяни просто пішки форсують Дніпро по Антонівському мосту.

А що росіянам дасть укріплення на лівому березі Дніпра?

Вони йдуть із правого на лівий берег, відразу ж окопуються і використовують водну перешкоду Дніпро (ширина Дніпра - кілька сотень метрів, а Каховського водосховища - до 10 кілометрів) як лінію укріплення.

Наскільки великі ризики підриву Каховської ГЕС у разі відходу окупантів? Чи можуть на це піти росіяни і чого вони цим можуть домогтися?

Підрив Каховської ГЕС буде потрібен росіянам тільки в тому випадку, якщо українські війська в районі Херсона або північніше будуть форсувати Дніпро. Тобто для того, щоб змити наш плацдарм, який ми можемо зайняти в районі Херсона та Олешок. В іншому випадку це для них втрачає сенс, бо вони затоплять і себе на лівому березі. Але якщо наші війська в районі Херсона форсують Дніпро і на плечах росіян рушать далі в Крим, то тоді вони підірвуть Каховську ГЕС.

Тобто поки ми не йдемо на Крим, Каховська ГЕС їм потрібна?

Поки ми не йдемо на Крим в районі Херсона - так, немає сенсу її підривати. Але якщо в районі Херсона ми переправимося на лівий берег і підемо на Крим, то тоді росіяни її підірвуть для того, щоб знести наші війська в Чорне море.

Оскільки росіяни відступають з правого на лівий берег і можуть залишити нам багато "сюрпризів", чи означає це те, що фактично росіяни готові до вуличних боїв в самому Херсоні і до того, щоб рівняти місто з землею?

Зрівняти місто з землею може тільки авіація - артилерією, тим більше стрілецької, це зробити неможливо. Навіть замінувати місто, щоб його підірвати, неможливо, тому як для цього потрібні десятки тонн вибухівки, сотні Камазів. А ось авіація це може зробити - точно так само, як це було в Маріуполі, Алеппо. Один російський бомбардувальник може брати на борт 5-7 тонн і висипати їх, бомблячи по площах міста і порівнюючи їх із землею. Але авіація РФ не вийде в район Херсона і в сам Херсон, оскільки там вже розгорнута наша система ППО - ми збиваємо всі літаки. З гранично малих висот ще можна проскочити (припустимо, тими ж штурмовиками типу Су-25) під променем ППО, але вони не зможуть кидати бомби. Бомби потрібно кидати з хорошої висоти для того, щоб вона встигла звестися для вибуху, а так це буде "болванка". Тому я не думаю, що Херсон взагалі спіткає доля навіть Миколаєва. А ось вуличні бої, про які всі говорять, можливі, але це будуть робити "смертники". Тобто ті військовослужбовці, які залишаться в Херсоні, і будуть знищені. Вони прекрасно це розуміють - їм можуть дати наказ залишитися. Припустимо, кілька тисяч людей одягнути у "цивільну" форму, видати автомати, кілька "цинків" патронів, і вони можуть вплутатися у вуличні бої, але вони там загинуть. Тобто для РФ це означатиме віддати їх на заклання. Зачистку міста це затримає на пару тижнів, але не більше того - росіяни нічого цим не виграють. Хоча можуть це зробити, так як це росіяни - у них немає проблем з живою силою. "Бабы еще нарожают" - це їхній "великий" девіз, якого вони дотримуються, тому вони можуть залишити на знищення певну кількість військ. І, в основному, це будуть "ч*обіки".

А які перспективи заходу українських військ до Херсона - наскільки це розтягнеться в часі?

Більше ніж до кінця місяця, тобто за два-три тижні, це буде виконано. Спочатку українські війська підійдуть до Берислава, Каховської ГЕС, щоб убезпечити її від підриву. Дамбу ми вже убезпечили - оскільки ми дістаємо до неї високоточною зброєю, ми не дамо росіянам закласти в неї заряд. Будь-яка бригада окупантів, яка виходитиме туди для підриву, буде знищена HIMARS. Вони вже пробували це робити, в результаті чого дві бригади поїхали на той світ. А ось Каховську ГЕС росіяни ще можуть підірвати, тому її треба брати, поки вони знаходяться внизу, адже самих себе росіяни топити не будуть. Тому оптимальний варіант-спочатку виходити на Берислав, форсувати Дніпро і Каховське водосховище в районі дамби, відбити ГЕС, брати Нову Каховку, а далі займатися Херсоном. Але на все це потрібно кілька тижнів - до кінця місяця, я думаю, питання буде вирішено. Але тільки в такій послідовності: спочатку - Берислав, потім - Херсон.

А які перспективи лівого берега? Тобто повернути Лівий берег і потім йти на Крим - чи може це найближчим часом статися?

Оптимальний варіант - це вихід на Мелітополь. Виходячи з тієї географії, яка є зараз - з-під Орєхова, Гуляйполя робити вихід на Токмак, з Токмака - на Мелітополь. А далі вже захід до Криму або через Чонгар, або через Перекоп (а може і там, і там). Але вихід на Мелітополь і на правий берег Херсонщини візьме угруповання на Лівому березі, від Енергодара до Перекопу, в так звані артилерійські кліщі - тобто ми з обох сторін зможемо діставати армійською артилерією до практично всього угруповання. Вихід на Мелітополь змусить росіян піти з Енергодара, з лівого берега Каховського водосховища і "запечатуватися" в Криму. Тобто, швидше за все, вони будуть використовувати Перекоп, де вони вже будують деякі оборонні споруди, щоб затикати цю "банку" (якщо можна Крим назвати "банкою") кришкою, і зупиняти наступ українських військ. Це буде зроблено також цього року - до кінця року ця операція буде проведена. Як мінімум до Перекопу ми їх наздоженемо, питання подальшого руху в Крим буде залежати від поставок озброєнь. Якщо Захід збільшить їх хоча б в два рази в порівнянні з тим, що ми маємо зараз, то ми можемо почати звільнення Криму, принаймні, північних його регіонів в районі Чонгара, Перекопу, Сиваша.

Вже цього року?

Так, цього року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти