Білорусі - санкції, а Україні - загроза безвізу і теракти: чим загрожує міграційна криза

13 листопада 2021, 10:00оновлено 16 листопада 2021, 10:29
Україну намагатимуться всіляко втягнути у конфлікт між Білоруссю, Росією і Європою. І наслідки для нас будуть серйозними.
мігранти, біженці, Білорусь, Польща
Мігранти в Білорусі намагаються прорватися через кордон до Польщі / Reuters

Ось уже кілька днів триває чергова спроба прориву мігрантів з Близького Сходу, Африки та Азії до Європи через територію Білорусі до Польщі. Як стверджують експерти, і Лукашенко, і Путін затіяли це, щоб насолити Європі, але не виключено, що розгрібати наслідки міграційної кризи доведеться Україні.

Меркантильні цілі Лукашенко

Вперше організована колона мігрантів в оточенні білоруських спецслужб рушила до кордону з Польщею кілька днів тому, 8 листопада, після чого польській владі довелося перевести війська територіальної оборони на кордоні з Білоруссю в бойову готовність.

"Охорона польського кордону є нашим національним інтересом. Але сьогодні під загрозою стабільність і безпека всього ЄС. Ця гібридна атака режиму Лукашенка спрямована проти всіх нас. Ми не будемо здаватися і будемо захищати мир в Європі разом з нашими партнерами з НАТО і ЄС", - заявляв прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

відео дня

Варто нагадати, що міграційна криза в Євросоюзі розгорілася ще в 2015 році, коли мільйони мігрантів із Сирії та Афганістану намагалися як пішки, так і вплав пробратися через Туреччину до низки європейських країн по так званому Балканському маршруту. Тоді у Євросоюзі заявляли, що таким чином Ердоган намагався тиснути на Брюссель, щоб європейські країни звернули більш активну увагу на сирійську проблему.

Тим більше, що поточна ситуація на кордоні з Польщею - це вже другий виток міграційної хвилі, адже ще навесні потік мігрантів з Білорусі кинувся до литовських кордонів. Тоді Олександр Лукашенко відкрито назвав Білорусь бар'єром на шляху перекидання нелегальних мігрантів і наркотиків до сусідньої держави, і додав: "тепер будете самі їх їсти і ловити". До слова, після прориву мігрантів до Польщі, Литва навіть взялася за будівництво 500-кілометрової стіни на кордоні з Білоруссю, яку планує добудувати до вересня 2022 року.

Як стверджують експерти, Лукашенко перейняв досвід Ердогана невипадково - так він намагається тиснути на Європу з низки причин.

"Лукашенко намагається помститися Польщі і Литві за те, що вони, на його переконання, провокували масові протести після фальсифікації президентських виборів. Також цим він хоче легітимізувати себе на Заході, провокуючи тим самим пом'якшення позицій у Європі для подальших прямих переговорів щодо зняття санкцій, від яких страждає білоруська економіка. Крім того, є можливість отримати нове поле для маневру в торгах з Росією, яка продовжує тиснути на Лукашенка, щоб той змінив Конституцію і пішов з посади", - пояснив Главреду експерт-міжнародник, професор кафедри міжнародних відносин Національного авіаційного університету Максим Ялі.

мігранти, біженці
Росії потрібна провокація на кордоні, але силовий конфлікт із НАТО малоймовірний / Reuters

Кримський сценарій по-білоруськи

Однак у кризи, спровокованої Білоруссю, уточнюють експерти, є ще одна зацікавлена сторона - Російська Федерація.

Адже Москва ним може досягти одразу декількох цілей. За словами політолога, конфліктолога Богдана Петренко, перш за все - це зняття будь-яких обмежень на запуск Північних потоків, щоб мати можливість для продажу великих обсягів газу в Європу. І додає, що заява Лукашенка про перекриття транзиту через газопровід Ямал-Європа у разі посилення санкцій проти Білорусі прозвучала днями саме у цьому контексті.

Ще одна мета - посіяти розбрат всередині ЄС шляхом створення додаткових проблем країнам-учасникам. Причому на тлі вже існуючих розбіжностей всередині ЄС по низці питань погано контрольований потік мігрантів в Європі може тільки загострити протиріччя.

"Путін чекає, коли до нього прийде керівництво Євросоюзу, щоб виставити їм свої вимоги, а Лукашенко тут просто виконавець. Апофеозом цієї міграційної кризи може стати збройна провокація, природно - з кровопролиттям, якщо мігранти підуть на реальний штурм кордону", - вважає військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов.

Експерти, опитані Главредом, погоджуються, що силовий сценарій і, як наслідок, відкритий конфлікт між Росією і НАТО малоймовірний, проте ситуація, що склалася, на руку Кремлю, оскільки у разі загострення ситуації на польсько-білоруському кордоні це дасть Путіну можливість підвести через територію Білорусі російські війська впритул до кордонів Євросоюзу і НАТО.

"Картинка на кордоні між Польщею і Білоруссю виглядає як дежавю кримських подій - там за спинами жінок і дітей стояли "зелені чоловічки", а тут - білоруські прикордонники. Тому може спалахнути міждержавний конфлікт. Один із симптомів цього - звернення Лукашенка до Путіна. Як учасник Союзної держави, Білорусь може гіпотетично закликати Росію передислокувати частину своїх військ на західний кордон Білорусі. У гіршому випадку це може спровокувати військові зіткнення. Тим більше, у росіян на цьому напрямку є військово-стратегічна спокуса - пробивання Сувалкського коридору через Білорусь по прикордонню Литви і Польщі до Калінінградської області, що дає Росії військово-стратегічну перевагу, адже це дозволяє тримати під прицілом своїх потенційних жертв в Європейському Союзі. Але імовірність цього невелика", - пояснив політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.

Варто відзначити, що побоювання експертів підтверджуються в Білорусі, чиє Міністерство оборони заявило про підключення до патрулювання кордону двох російських бомбардувальників. "Це заходи адекватного реагування на складну обстановку як у повітрі, так і на землі", – пояснили в білоруському військовому відомстві.

Після Польщі мігранти почнуть прориватися в Україну

Крім країн Євросоюзу, на які, очевидно, в першу чергу націлені дії Росії і Білорусі, наслідки міграційної кризи неминуче торкнуться і України.

"У Путіна заготовлена багатоходівка і Україна в ній - остання у списку. Але на Україні може відбитися фінал цієї кризи. Адже коли протистояння з Європою буде закінчено і мігранти стануть Білорусі не потрібні, їх потрібно буде кудись дівати. Сумніваюся, що Росія буде вивозити їх назад літаками, як вона це робить зараз, привозячи до Білорусі, тому цей натовп можуть запросто повернути в бік України", - прогнозує Олег Жданов.

читайте також"З Путіним розмовляли": Лукашенко заявив про перекидання зброї з Донбасу на кордон з ПольщеюДо слова, подібні прогнози вже звучать і в українських високих кабінетах. "Подальші зусилля будуть спрямовані проти України. Яку форму і засоби вони виберуть - не знаю. Мені здається, що вся ця історія може бути певним відволікаючим моментом, перед тим як основні зусилля спрямувати проти України", - зазначив позаштатний радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

Погоджується з ним і Богдан Петренко - на його думку, Україну спробують штучно втягнути в конфлікт між Європою і Росією. Підтвердженням таких планів може служити заява Лукашенка про те, що мігрантам на кордоні Польщі та Білорусі нібито перекидають зброю з Донбасу.

Загроза безвізу та економічні проблеми

Більше того, експерти не виключають, що Україну пізніше можуть навіть спробувати примусити розмістити у себе мігрантів з Білорусі. У всякому разі, на це вказує недвозначна Заява експерта з зовнішньополітичних питань фракції соціал-демократичної партії (СДПН) у німецькому Бундестазі Нільс Шмід щодо залучення України до вирішення проблеми біженців на кордоні Польщі та Білорусі - зокрема, він вважає, що з Україною можна було б домовитися про прийом біженців на той час, поки триває розгляд їх заявки про надання притулку в ЄС. "Так ми можемо дати чітко зрозуміти, що не кожен біженець автоматично потрапить до Євросоюзу", - сказав Шмід.

А це, на думку фахівців, може мати негативні наслідки для України.

"Криза біженців не зупиниться на Білорусі і вони можуть бути запущені через Україну (враховуючи дірявий кордон). Польща вже заявила про посилення польсько-українського кордону, а це несе для України величезну кількість ризиків. Тому що посилення кордону відбуватиметься як формально (йдеться про побудову стіни або колючого дроту), так і юридично, тобто обмежиться прикордонний рух і людям з прикордонних територій буде складніше потрапити до Польщі. До того ж можливе обмеження безвізового режиму, якщо занадто багато мігрантів будуть проводити через Україну в ЄС. Відповідно, Європа може почати відштовхувати Україну, чим скористається Росія. Тому існує ризик того, що Україна може перетворитися з буферної зони між ЄС і РФ в зону впливу Росії", - додав Богдан Петренко.

У той же час експерт не виключає, що Україна ризикує отримати і політичний удар від Росії, адже якщо Україна в кінцевому підсумку погодиться прихистити у себе мігрантів, РФ може скористатися цим, щоб натиснути на Україну в питанні виконання Мінських угод за сценарієм Москви.

читайте такожЗагроза атаки мігрантів на кордоні України: Данилов попередив про удар у відповідь КиєваКрім того, за словами Максима Ялі, масові потоки мігрантів в Україну можуть погіршити криміногенну ситуацію і навіть створити ризики терористичних загроз. "Однак в України є фактор, який захищає нас від масового напливу мігрантів - бідність і відсутність держпідтримки, на яку мігранти розраховують у тій же Німеччині. Тому що найчастіше люди в ЄС живуть суто на допомогу і не збираються працювати", - зазначив Ялі.

Крім того, від наслідків міграційної кризи Україна ризикує постраждати і економічно у випадку, якщо Європа, як вона зараз обговорює, все ж запровадить санкції проти Білорусі та Росії.

"Якщо білоруська економіка буде відчувати падіння, то це позначиться на торгових зв'язках між країнами - ми вже закуповуємо критичну кількість електроенергії, паливо, бітум, який використовуємо при будівництві доріг. Але крім загроз, будуть і можливості, тому що якщо кордон Польщі з Білоруссю буде закритий, росіяни будуть змушені використовувати українську територію для транзиту в ЄС", - припустив Горбач.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти