Путін приймав парад востаннє, Україна святкуватиме перемогу восени 2023-го – Сотник

11 травня 2023, 15:49оновлено 11 травня 2023, 19:47
Війна вже програна Росією, а ключ до перемоги України закопаний у Криму, вважає журналіст Олександр Сотник.
Пригожин пообіцяв США принести голову Путіна на срібному блюді, зазначив Сотник
Путін доживає останні тижні, російська влада сьогодні – як глист під напругою, вважає Олександр Сотник / Главред

Якщо торік напередодні 9 травня українці гадали, оголосить Путін Україні війну чи, як і раніше, прикриватиметься "спецоперацією", оголосить він загальну мобілізацію чи ні, буде погрожувати ядерним кийком або взагалі застосує його, то цього року гадали тільки про одне – чи прилетить український безпілотник на Красну площу.

Очевидно, що за цей рік багато що змінилося і для України, і для Росії, і для головного винуватця "торжества" – Путіна. І, схоже, ці зміни знайшли своє відображення в тому, як пройшло головне скріпне свято в РФ.

Головний редактор каналу Sotnik-TV, журналіст, письменник і публіцист Олександр Сотник в інтерв'ю Главреду розповів, чим святкування 9 травня в Росії цього року принципово відрізнялося від святкувань минулих років, чому парад на Красній площі був скромним, без розмаху, як раніше, з єдиним стареньким танком Т-34, що означає зухвале "привітання" Пригожина з днем перемоги, наскільки міцною є вертикаль влади в Росії, і що з нею буде після втрати Запоріжжя, Херсонщини та Криму, а також як виглядатиме 9 травня 2024 року.

Перш за все, хотілося б почути ваші думки про те, чим, на ваш погляд, принципово відрізнявся парад перемоги і святкування 9 травня в Росії цього року від святкувань попередніх років? А головне – чому?

Особисто для мене знаковим моментом став навіть не парад на Красній площі, а слова мера Новокузнецька, який за кілька днів до дня побєдобєсія сказав, що цього року парад буде в усіченому вигляді та буде блискавичним. Це найкраща характеристика – блискавичний пацанський парад, тобто ми зараз зіганемо, тільки дуже швидко, щоб нічого не встигло прилетіти. Так і вийшло – в Москві швидко зіганули і зникли в підворітті.

Показати на параді було нічого, але пижилися. Запросили ОДКБ, щоб зімітувати єдність. Але, насправді, ці кілька лідерів приїхали до Путіна не просто так, а за грошима. Якщо Урсула фон дер Ляєн (голова Єврокомісії, – ред.) приїхала до Києва з грошима і "плюшками", то в Москву вся ця братія приїхала за грошима. Відчуйте різницю.

Цього року в параді брало участь 8 тисяч зігуючих військових організмів, які швиденько пройшли площею. Показали один танк Т-34 – вибачте, чим багаті. Решта, мабуть, перебуває на прожарюванні на українських фронтах.

Лідери країн ОДКБ отримали своє, і Лукашенко швидко поїхав. Все було зім'ято. Всі відчували себе ніяково. Ніякого нестямного зіг-святкування не вийшло, все пройшло блискавично.

Кажуть, що це був найкоротший парад за всю історію…

Це був найскромніший парад із 2008 року. І найкоротший – він тривав всього 47 хвилин.

Чому, по-вашому, Путін наважився на проведення параду, незважаючи на приліт пари безпілотників по Сенатському палацу Кремля кількома днями раніше? Не побоявся ж.

Це був знак "еліткам", що цар відчайдушний, сміливий і нічого не боїться. Це називається "героїчно гадити в чемоданчик", із виразом героїзму і рішучості потихеньку відкладати цеглини в штанці. Путін показує своїй братві (системі), що він непохитний, героїчний і його не злякати. Хоча по згорбленій фігурі пана Пєскова, який був помічений в Олександрівському саду крокуючим перед Путіним, було видно, що, насправді, у них ніякого настрою. Братва все прекрасно розуміє і вже пострілює очима в пошуках винного. Передбачаю ваше запитання щодо Пригожина, тому не буду спойлерити.

А приліт безпілотників по Кремлю... А хто сказав, що це були українські безпілотники? Україна офіційно заявила: "Це не наші, ми так не розважаємося". Та й який сенс витрачати кошти, зусилля і час на безглузду піар-акцію?

Швидше за все, це була кремлівська акція. Всі бачили, як на купол лізли якісь два організми. Можливо, у них при собі й була кнопочка, щоб привести в дію безпілотник саме над куполом. Тому все це постановка.

Впевнений, якби Україна захотіла провести якусь атаку, то вона була б набагато значущою і болючою, а не такий пшик.

Подейкують, що Путін не побоявся проводити парад ще й тому, що прикрився гостями – лідерами Казахстану, Киргизстану, Вірменії, Таджикистану, Узбекистану та Білорусі…

Не думаю, що Путін вірив у замах на нього. Хоча, може, частково й намагався прикритися Лукашенком і компанією. Та й самі лідери могли прекрасно розуміти, що їх використовують в якості живого щита.

Якщо Путіна ліквідовуватимуть, це зроблять інакше. Ліквідація буде буденною і несподіваною. Раз – і немає таргана.

Дивіться відеоверсію інтерв'ю з Олександром Сотником:

А як ви ставитеся до версії про те, що парад приймав не Путін, а його двійник?

Я не вірю в історію про двійників-трійників, це дуже стара тема. Швидше за все, це був Путін. Для братви, яка знає Путіна, його поява була дуже важливою, як і для нього самого. Це було необхідно для пролонгації його влади. Точно так само нещодавно Путін шмигнув до Маріуполя під покровом ночі, щоб теж показати братві, що нічого не боїться.

Все це розраховано на внутрішнє споживання. Зрозуміло, що поза печерою це ні на кого не діє. Всі розуміють: ну виповз тарган, поворушив вусами, знову прошмигнув у свою щілину і продовжив робити свої чорні справи.

Як ви думаєте, чому цього року скасували ходу "Безсмертний полк" у всіх містах Росії?

Точно не тому що переймалися за людей, боялися, що в натовп прилетить якийсь безпілотник. Плювати вони хотіли на ці жертви, вони самі прожарюють населення з відкритою душею.

Причина в іншому. Акція "Безсмертний полк" стала працювати у зворотний бік – на негатив. От і не захотіли, щоб на цю акцію вийшли люди з портретами своїх чоловіків і синів, які недавно загинули. Так із акції, яка працює на пропаганду, вона могла б перетворитися на ту, яка працює проти путінської пропаганди. Адже багато хто зміг би побачити той масштаб загиблих і зниклих безвісти "наших хлопчиків" і жахнутися.

Мені здається, саме тому була скасована ця акція.

Питання про техніку на параді... Чому парад був таким скромним у порівнянні з розмахом попередніх років, зі стареньким Т-34 і без авіації? А де ж "аналоговнєти"?

Росії дійсно особливо нема чого показувати. Все, чим брязкав Путін, це були старі радянські розробки кінця 70-80-х років, які він витягнув із-під сукна та вклав в них гроші. А наскільки ці гроші були "попиляні", знають хіба що Шойгу, Рогозін або Ковальчук.

Тому на параді особливо нічого було демонструвати. Хіба що провезли "Ярс", цю "ядрьону" сигару, трішечки помахали ракетою, і все.

Мабуть, усередині Кремля щось змінюється, всередині цієї коробочки щось іскрить – там зрозуміли, що вляпалися сильно і треба якось це завершувати. Поки буде Путін, триватиме війна на виснаження. Поки він при владі, поки його не прибрали, будуть обстріли, спроби контрнаступів, вилазки. А всередині самої "елітки", всередині цих "вершків" вже є бродіння і розуміння того, що треба якось усю цю справу завершувати. Тому що ні кінця, ні краю цьому не видно. Точніше все може закінчитися дуже і дуже погано. Вони вже бачать, що на горизонті вимальовуються контури бумеранга, який може прилетіти. А прилетить він дуже боляче.

"Еліткам" дуже не хочеться, щоб уся печера перетворилася на "Бєлгородську народну республіку" або на купу таких "народних республік", а саме зрештою і буде. Тому зараз немає такого несамовитого: "Ех, ми зараз покажемо кузькіну мать!". Замість "дєда-побєда" ми бачимо якогось громіздкого немічного і до смерті переляканого плешивого дідуся, який говорить: "На нас напав Захід, озброїв всю Україну і напав, от ми тепер і захищаємося".

Якщо продовжити цю лінію, цей сюжетний наратив, то виходить, що перемогою можна вважати відповзання Росії до кордонів 1991 року, після чого буде сказано: "Зате ми зберегли свої кордони".

От тільки за що тоді "наші хлопчики" перетворилися на гумус? Це питання обов'язково будуть ставити. І щоб воно не розрослося до вселенських масштабів, система буде змушена вжити якихось заходів уже в найближчі тижні, місяці, а, може, навіть дні.

Невелика ремарка. За півгодини до початку параду дивилася трансляцію з Красної площі, коли там відбувалися останні приготування. Від душі насміялася завдяки коментарям кореспондента, який у прямому етері повідомив, що "всю військову техніку протерли ганчірочкою", "колеса зачорнили спеціальною фарбою-аерозолем", щоб виглядали краще, а також свідомо залишили поруч із колоною техніки порожню смугу руху для ремонтних автомобілів (тобто вся ця "військова міць" не може пройти без пригод навіть не в бою, а в місті рівним асфальтом).

Я служив ще в радянській армії, але це було дуже давно – в 1986-1988 рр. Служив, до речі, в танковій дивізії. Вже тоді половина танкового парку не їздила, а якщо щось заводилося, то за допомогою молитви і такої-то матері. Це ж усе радянське. І система та сама, радянська, тільки ще гірша. Тому що деградація не буває фрагментарною, вона завжди тотальна.

Ці 23 роки путінізму (7 травня виповнилося рівно 23 роки з моменту, коли Путін офіційно став президентом і склав присягу), цієї тотальної деградації не могли не відбитися на стані техніки та умів населення. Сьогодні ми бачимо зігуючу та абсолютно тупу масу. Деградувало все, військова техніка в тому числі.

Тому так, техніку будуть протирати антиковідною ганчірочкою, а слідом буде їхати бригада швидкої реанімаційної допомоги, яка теж ні чорта не вміє.

Про промову Путіна на параді особливо говорити нічого, але один момент згадати варто. Чому у своїй промові Путін говорив тільки про захист жителів Донбасу? А як же Крим, Запоріжжя та Херсон, які так бадьоро вписали в російську конституцію як частину Росії? Про що свідчить цей момент? Він має значення?

Тому що наратив про те, що "вісім років донбили бомбас", Путін юзає досі. Це його останній прихисток. Путіну більше нічого сказати, окрім як про те, що хтось там нібито бомбив Донбас, "мочив" його, і постраждали бідні-нещасні люди Донбасу, тому Росія пішла їх рятувати від нацизму. Інших наративів у нього немає.

Низка аналітиків назвали цей парад перемоги "парадом дітей", оскільки надто вже багато було суворовців, нахімовців, кадетів. Чому так? Таким чином у Росії виховують нових вояків, залучаючи їх до парадів, або просто було нікого виставити, тому що всі пішли на фронт?

Думаю, і те, і те. Пропаганда дійшла до своєї найвищої точки. Кілька років тому ми вже спостерігали, як матусі з колясками, перетвореними на картонні танки, виходили 9 травня з "колорадськими" стрічками. Прожарка частини населення вже відбулася. Показувати дорослих вояк нема чого, тим більше, вони вже прожарилися. А от молодих готують, дають зрозуміти, що вони – наступні на черзі. Плюс цим показується, що зміна є, виросла, вона готова. Але все це жалюгідні потуги пропаганди.

Цей парад виглядав дуже жалюгідно. Він був потішним, нікого не налякав. Навіщо він був? Щоб просто показати, що путлофюрер ще живий? Ну показали, і що? Заодно показали, в якому стані зараз Лукашенко, що Токаєв, на відміну від інших, не надів стрічку. Потім був ще якийсь хлопок, коли Путін і його гості виходили в Олександрівський сад, після чого Путін героїчно заметушився, але потім зробив вигляд, що все нормально. Загалом, хто захотів, той усе побачив.

Олександр Сотник
Олександр Сотник / Главред

Хлопок – це був вступ якогось музичного твору, який почав грати оркестр. Мені так здалося, коли переглядала цей епізод на відео.

Так, мені теж здалося, що це був оркестр. Там не було нічого страшного, просто хтось сильно вдарив у бас-барабан. Можливо, барабан навіть порвався. От і вся "бавовна".

Як у Росії за цей рік змінилося ставлення до дня перемоги, до війни? Чи збуджує росіян переможна хода так само, як раніше, чи мотивує воювати? Адже так любили торочити, що "можемо повторити"...

Мені дуже складно відповідати на це питання, тому що я не перебуваю в Росії і не дихаю тією атмосферою. Можу сказати лише про свої спостереження.

На мій погляд, пропаганда ще сильна і дуже прожарила мозок. Тому люди там впевнені, що Захід хоче їх знищити, забрати їхні багатства, от він забере собі Україну і стане ближчим до російських кордонів, Захід і так уже став сильнішим, от і Фінляндія вже вступила до НАТО. Всі ці патерни працюють, змушують глибинаріїв наїжачитися і з ще більшою жорстокістю сприймати західний світ. Вони навіть уявити собі не можуть, що США живуть і навіть не думають про те, як би захопити сортир Марьванни. Вони не розуміють, що Штати технологічно розвинені й самодостатні, в тому числі і в плані корисних копалин.

Це була радянська пропаганда, помножена на десять, а, може, і не помножена, але вона потрапила в ослаблені мізки і зацвіла таким пишним цвітом, що її ніяк не викорчувати.

Проблема полягає в тому, що це населення зі своїми великоімперськими патернами ходить по колу. Можна було б сказати: гаразд, вимре це покоління, з'явиться нове, молоде. Але яке "молоде"? За 23 роки при Путіні вже виросло два покоління! Вони не бачили нічого, крім Путіна, і не чули нічого, крім пропаганди. Ці молоді люди – кінчені "совки", совкопітеки. Як бути з ними? Будемо чекати, поки й вони вимруть? Зараз їх прожарюють, коли вони біжать захоплювати Україну. Вони біжать на Київ, але спотикаються під Бахмутом і перетворюються на добрива. Але всіх їх не пересмажиш, їх багато.

Український безпілотник 9 травня не вдарив і навіть не скинув пару вітальних листівок над Красною площею, але вельми своєрідно привітав Путіна, російську армію та всю російську верхівку Пригожин. Що це було? Чим пояснюється зухвалість Пригожина? Чому раптом він уперше публічно "наїхав" безпосередньо на Путіна?

Я зараз здам вам базу. Джерело, яке свого часу за десять днів до візиту Байдена в Україну попередило мене про те, що такий візит відбудеться (щоправда, говорилося, що він приїде не до Києва, а до Львова), повідомило наступне. Кілька днів тому Пригожин провів сепаратні переговори з американцями і пообіцяв їм принести голову Путіна на срібному блюді. Мені не сказали, що він отримав взамін, що йому пообіцяли.

Ми бачимо, що ті самі французи визнали ПВК "Вагнер" транснаціональною терористичною організацією, а тепер і Британія готується до аналогічного рішення. На тлі цих визнань Пригожин зацікавлений у тому, щоб якимось чином виклянчити собі майбутнє. Я не кажу про велике політичне майбутнє Пригожина, ні (хто б що не говорив, але у нього немає великого політичного майбутнього). Йдеться про якесь майбутнє в живому вигляді. Якщо це правдива інформація, то вона багато що пояснює.

Більше того, вважаю, що Пригожин ніколи не був і зараз не є самостійною фігурою. За ним завжди стоїть якесь угруповання, і він озвучує думки і сподівання певної групи осіб, такої собі "контрелітки". Ця група може бути пов'язана і зі спецслужбами, і з різними силовими структурами. У будь-якому разі це дуже високопоставлені організми з великими погонами і зірками на них, у яких є своє бачення того, як виходити з ситуації.

Пропагандист Невзоров верещить, що "це патова ситуація, оскільки і Росія не може піти, і Україна до Москви не дійде", а це страшенний жах. Ну, молодець, Глібич, розкрився! Навіщо, власне, його і впроваджували – щоб він цю лінію проводив, мовляв, сідайте терміново за стіл переговорів, бо ситуація патова. Але ні, це не патова ситуація.

Українцям не треба йти до Москви – нехай до Москви йде Пригожин, нехай весело й завзято починає громадянську війну, результатом якої буде фрагментація імперії – цього більшовицького чудовиська Франкенштейна. Нехай монстр займеться самим собою, досить йому терзати сусідів, нехай терзає себе. А Україна повинна нормально обставитися ракетами і базами НАТО, бути здатною себе захистити за допомогою нових союзників по НАТО.

Тому я думаю, що вся ця зухвалість Пригожина, яка вже вилилася на адресу верховного путлокомандуючого, небезпідставна. Пригожин, безумовно, артикулює "хотілки" і невдоволення певної групи високопоставлених осіб. До речі, "хотілки" поки що чітко не озвучені, це ще попереду. Будемо спостерігати за пацієнтом.

Поки що не дуже розумію, як увесь цей спіч Пригожина, все те, що він наговорив, може йому допомогти у виконанні того завдання, яке він на себе взяв – принести голову Путіна на срібному блюді?

Я не Пригожин, мені це складно пояснити. Там же всі багатоходовочники. Напевно, Пригожин знає, кому можна доручити цю справу, хто здатний впоратися з таким завданням. А вже Пригожин цю голову принесе в зубах.

Путін, щоправда, зараз дуже обмежив число осіб, які мають доступ до його тіла. Можливо, лише у 5-7 осіб залишився до нього доступ. Ані Пригожин, ані Кадиров, ані інші одіозні персонажі доступу до нього не мають. Але завжди ж можна людину, яка має доступ до тіла, перевербувати і намалювати їй райдужні перспективи – мовляв, "покайся, тобі знижка буде" або "ти обнулиш всі свої гріхи і не потрапиш до Гааги або пекла, на концерт Кобзона".

Для системи зараз настає такий момент, коли Путін їй потрібен, як собаці п'ята нога. Він стає непотрібним нікому. Згадайте вирази облич лідерів держав, які приїхали на парад – він їм зовсім не потрібен. На Заході Путін потрібен, напевно, тільки Міжнародному кримінальному суду. Якщо вже товариші з Південноафриканської республіки сказали: "Володимир Володимирович, ми вас дуже просимо, не приїжджайте, будь ласка, до нас у серпні, ми ж будемо змушені вас заарештувати, а нам не хочеться".

З кожним днем Путін стає все більш токсичним – це гаазьке прокляття діє все сильніше і сильніше з кожним днем. І одного разу система скаже: "Все, досить". Система і не таких переживала. Вона сталіних топила в їх власній сечі! А тут про що говорити, коли йдеться про якогось плешивого щура. Так, Путін – масштабний поганець, питань немає, але для системи це не проблема.

Як Путін відреагує на ці слова Пригожина, що може зробити? Наприклад, чи дозволить він Пригожину з його особистою армією, цією масою озброєних людей, які палають далеко не любов'ю до російського керівництва, піти з Бахмута? Чи випустять його? Чи залишать серед живих?

Міністерство оборони Шойгу запросто може зробити жест доброї волі, подарунок для Генштабу Міноборони України – назвати координати: "От вам подарунок. Працюйте". Після чого вони розведуть руками і скажуть: "Бачите, як буває, людина хоче вийти з Бахмута, але навіть цього зробити не може разом зі своєю когортою чортів".

Я не виключаю такого варіанту. Така "отвєтка" цілком може прилетіти Пригожину.

Чи може Путін проковтнути образу Пригожина?

Ні. Путін буде діяти.

Втім, Пригожин прекрасно розумів, який хід робить, артикулюючи ці слова в такому тоні і з такою лексикою. Я розумію, що у нього іншої лексики немає, але саме щодо Путіна він пішов ва-банк – або пан, або пропав.

Мабуть, Пригожину намальована якась непогана перспектива на горизонті, тому він і наважився піти на таке.

Наскільки російська вертикаль влади міцна сьогодні? Навіть враховуючи те, як своєрідно і сміливо став вітати російську верхівку Пригожин…

Ця вертикаль хитається і тремтить, як вокзальна дівка на вітрі. Ніхто не знає, що буде далі. Всі розуміють, що всі помилки, які можна було зробити, вже зроблені. Не скоєно лише останній акт божевілля, але я не буду про нього говорити. І ті, хто зараз намагаються якось розв'язати цей вузол, не хочуть цього, адже це буде кінець системі. Тоді і мене, як вихідця з Росії, тут, у Братиславі, ловитимуть і битимуть по морді. Не по паспорту, а по морді. Таке ніхто не пробачить.

Зараз російська вертикаль влади – як глист під напругою. Там не знають, що робити. Вони ж звикли всі ці роки молитися на Вовочку, зліпивши його з того, що було. А був матеріал, як у якутського скульптора. От із цього "матеріалу" та палиць вони його й зліпили. В результаті стало пахнути на весь світ. Політики Заходу теж гралися з цим матеріалом – податливим, м'яким, тепленьким. Але ігри от із "цим" призводять до холери. От тепер ра**истська холера і вирує. Світ зрозумів і погнав ра**истів звідусіль, але вони образилися та вирішили помститися.

Зараз перехідний момент, коли вирішується, чи буде ця величезна "гойда!", на якій свербить червона кнопка. Вже зрозуміло, що, по суті, війна програна, техніки вже немає, щоб показати на Красній площі. Все, "кузькіна мати" здохла. Як її покажеш? Як "кузькіна мати" валяється в труні?

Загалом, настрої зараз відповідні. От і Пригожин не просто так назвав Путіна "чудаком" на букву "м" – там усі його вже так називають. Братва в сум'ятті, вона не знає, куди рухатися, як виплутуватися з усього цього.

Що може чекати на Путіна і всю вертикаль влади після якихось знакових поразок, наприклад, втрати Криму? Чи можуть російські танки піти на Москву?

Втрата Криму для Путіна означатиме його обнулення. Якщо Путін втрачає Крим, він втрачає все – і владу, і життя. Путін як історичний персонаж доживає свої останні тижні, місяці, його скоро не буде. Як його приберуть – це вже окреме питання, а я не провісник.

Чи розвернуться російські танки на Москву? Якщо буде ухвалено таке рішення, то можуть. Ці системні деміурги намалювали багато сценарних ходів і сюжетів, тому можуть привести до дії той або інший сюжет, або зробити мікс, тобто змішати, але не збовтувати, задіявши кілька сюжетних ліній. Буде якась складна сюжетна комбінація, головною метою якої буде порятунок системи і підведення її до такого знаменника, щоб Захід сказав: "Та дідько з вами, давайте сідати за стіл переговорів".

Збереження системи – це надзавдання. Перезавантажитися і зберегтися в тому чи іншому вигляді, формі. Грубо кажучи, немає Путіна і Лаврова – чудово, зате є Мішустін, який не віддавав накази наступати на Київ. Саме він повинен прийти замість Путіна за конституцією. Хоча конституція обнулена два роки тому, але навіть у рамках цієї конститутки-обнуленки Мішустін буде виконувати обов'язки президента, коли Путіна не стане.

Загалом, система буде будувати такі сюжетні лінії, щоб змусити і Україну, і Захід сісти за стіл переговорів із цими організмами і сказати: "Все-все-все, більше ніхто нікуди не йде. Ми всі визнаємо і йдемо на межі 1991 року. Більше ніякої військової риторики, тільки мир, дружба, жуйка". Найголовніше – системі зберегтися.

Це те, проти чого я виступаю. Збереження системи буде найстрашнішою помилкою людства. Тому що ці совкопітеки спочатку заткнуться, зціплять зуби, будуть довго гарчати всередині себе, посміхаючись у зовнішній світ, будуть усіх ненавидіти та готуватися. І вже через 10-15-20 років у них буде нова "гойда" і новий сплеск реваншизму. І от тоді вони точно зроблять те, на що, можливо, не наважаться цього разу.

Хто такий Олександр Сотник

Олександр Сотник (творче ім'я – Саша Сотник)-письменник, публіцист, автор-виконавець пісень, диктор радіо і телебачення, блогер. Творець і автор каналу Sotnik-TV. Виступає з жорсткою критикою російської влади. 11 березня 2010 підписався під зверненням "Путін повинен піти". Під час російсько-української війни неодноразово виступав із засудженням російської збройної агресії проти України, пише Вікіпедія.

Добре, якщо говорити не про втрату Криму, а, наприклад, про Запорізьку область, де зараз йде масштабна евакуація, тобто можливо російська армія там готується до нового "жесту доброї волі". Можливо, так само буде і в Херсонській області. Якщо будуть втрачені ці позиції, для російської влади це матиме якісь наслідки?

Путін так просто не піде з Запоріжжя. Він обов'язково помститься. Недарма зараз примусово евакуюють працівників Запорізької АЕС. Путін буде провокувати аварію на ЗАЕС, і це буде називатися "не діставайся ж ти нікому!". Це дуже погано. Не хочу сіяти панічних настроїв, просто попереджаю – до цього слід бути готовими.

Щодо втрати Запоріжжя та Херсонщини "совки" скажуть: "Ну і добре, не дуже нам і треба". Тим більше, як ви правильно відзначили, Путін навіть у промові на параді ці регіони не згадав.

До речі, я не розумію, з точки зору раціо, навіщо Росії Донбас. Це ж ще один дотаційний зруйнований регіон. А навіщо він тоді потрібен? Росії шахти потрібні, без донецького вугілля ніяк? Це ж дурниці!

Щодо Криму теж незрозуміло. Він же валіза без ручки. Ну вкрав ти цей чемодан, ну тягаєшся ти з ним, але незручно ж, плюс санкції, і ручки немає, і все це незаконно. Але для совкопітеків це важливо: "Це наше, ми віджали. Ми вважаємо це нашим".

У Криму лежить карта програшу Росії. Я розумію, чому зараз ЗСУ фокусуються саме на Кримському півострові – там закопаний ключ до перемоги.

Тобто після втрати Запоріжжя та Херсонщини особливих наслідків для Путіна та його режиму не буде?

Після цього може посилитися бродіння всередині еліти, а точніше колектора. Скажуть, що взяли і не втримали, це дуже погано, але треба якось усе завершувати. Ці настрої посиляться.

А для середньостатистичного совкопітека все буде простіше – "Забирайте, не дуже нам і треба".

Знову повернуся до слів Пригожина. Серед іншого він сказав, що українці прийдуть до Ростова, якщо фронт посиплеться, а сьогодні, на його думку, робиться все, щоб він посипався. По-вашому, чи можливий такий розвиток подій, тобто похід української армії на Ростов та інші російські міста?

Пригожин таким чином хотів посилити свою думку про внутрішню зраду – про тих зрадників, які засіли в кабінетах російського міноборони, про те, що їхня зрада загрожує таким негативним розвитком подій.

Чи підуть ЗСУ до Ростова або Бєлгорода, зараз сказати важко. Я не працюю в генштабі, а якби працював, то все одно б не сказав. Але якщо вони на таке наважаться, то, як правильно сказав Ентоні Блінкен, "це Україна буде вирішувати, яким чином їй захищатися". Тому навіть такий демарш буде в рамках захисту.

Я засуджувати Україну не буду ніколи. Вона захищається, і вона права.

Як ви думаєте, яким буде 9 травня 2024 року? Чи буде Путін приймати парад на Красній площі? Чи може Україна на той час святкувати вже свою перемогу?

Я думаю, що Україна святкуватиме свою перемогу. Можливо, це буде вже восени 2023 року.

Упевнений, що ніякий Путін 9 травня 2024 року на трибуні на Красній площі стояти не буде. Де він буде валятися, не знаю, але стояти там він точно не буде.

Ніякого параду 9 травня не буде на Красній площі через рік, тому що не буде такого свята. Монстр буде займатися своїми власними проблемами, яких у нього буде вище даху. І це будуть проблеми далеко не мирного характеру, тому що "гойда" повернеться з повною силою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти