Пригожин здатний захопити Мінськ, Путіну доведеться з ним домовлятися - Шейтельман

15 серпня 2023, 15:15оновлено 17 серпня 2023, 13:22
Пригожин зараз має достатньо сил, щоб піти на Мінськ, але це не вигідно Путіну, вважає експерт.
Пригожин здатний захопити Мінськ, Путіну доведеться з ним домовлятися - Шейтельман
Ходорковський і Абрамович знову відправлять "Вагнер" на Москву - Шейтельман / Главред

Мета перебування ПВК "Вагнер" в Білорусі продовжує вже деякий час залишатися предметом для обговорення. У Білорусь літає чартер Пригожина, його самого нібито бачили в білоруському таборі. При цьому, за даними британської розвідки, Білорусь вже почала спонсорувати "вагнерівців" замість Росії.

В інтерв'ю Главреду політтехнолог, публіцист Михайло Шейтельман розповів, чи фінансує Лукашенко "вагнерівців", хто з росіян може політично очолити новий заколот Пригожина, і за яких умов білоруський диктатор втратить владу.

Для початку хотіла попросити вас прокоментувати недавню заяву Христо Грозєва про те, що через півроку Пригожин або може повторити свій заколот на Москву, або його приберуть. Як ви вважаєте, наскільки обидва ці варіанти, в принципі, найближчим часом можливі?

Я обережно скажу, що Христо Грозєв, все-таки, журналіст-розслідувач, і я із задоволенням читаю і слухаю його розслідування. А це - політичний прогноз і мені не здається, що це його головна компетенція. Тому в цьому прогнозі я сумніваюся.

Поясню чому. Якби Пригожина хотіли вбити, то його вбили б раніше, і не було б питань взагалі. Ми, до речі, досі не знаємо, живий Пригожин чи ні після путчу. Ми не знаємо, тому що все, що відбувається навколо нього, дуже схоже на якусь дивну конспірологію. У мене немає відповіді на питання, чому досі, ось уже два місяці після заколоту, ми жодного разу не бачили живого Пригожина. Зауважте - у військовому таборі Пригожина показували в темряві. А чому до цього все знімали, все було видно, а тут його не видно? Ну дивно ж? Дивно.

Аудіоповідомлення від Пригожина якісь абстрактні і не прив'язані до сьогоднішньої ситуації. Фотографія на форумі "Росія-Африка", як кажуть люди, які її дивилися, зроблена в якійсь з готелів Пригожина, а не на форумі, і з людиною, з якою він до цього багато разів зустрічався. Через це, коли ти бачиш 10 різних появ Пригожина і всі вони ненадійні, у мене створюється відчуття, що хтось спеціально вибудовує штучну історію Пригожина. Це не означає, що у нього немає справжньої, але хтось створює містифікацію. Може бути, до речі, сам Пригожин, адже він хороший містифікатор.

А для чого?

Він хоче створити альтернативну біографію - це цілком у його дусі. Я не хочу шукати тут якусь теорію змови, просто виглядає якось дивно, погодьтеся, коли ви бачите 10 різних фактів. Чомусь до цього він кожен день знімався на відео, і не було б проблемою і зараз знятися на відео і сказати щось, що прив'язане до сьогоднішніх подій. Мовляв, ось там негідники розбомбили міст або підірвали танкер. Тоді б усі розуміли, що це Пригожин, і він живий. А так не ясно.

Дивіться відео інтерв'ю Михайла Шейтельмана Главреду про Пригожина і його плани в Білорусі:

Але насправді це - технічний момент. А тепер, власне кажучи, переходимо до політики. Пригожин був бунтівником, бо мав найбільшу силу в Росії. У нього була "друга армія світу", як він називав свою ПВК "Вагнер", і вже точно перша армія в Росії. А зараз у нього цього немає. Ну який новий заколот може організувати Пригожин? Силами чого? 10 тисячами ПВКшників з Мінська, у яких тепер немає ППО, а тоді було, немає танків. Є якісь уламки артилерії, і все? Тоді він не зміг, тобто заколот організував, але не переміг. А тут який заколот? Тому я не готовий у це повірити. Але він може бути задіяний у наступному заколоті. Христо Грозєв правий у тому, що наступний заколот може відбутися в ці осяжні терміни. Я вірю, що такий заколот може відбутися, але цим заколотом керуватиме хтось інший, а Пригожин і його ПВК "Вагнер" можуть бути частиною цього заколоту. І тоді у нього буде більше шансів на успіх, тому що тоді буде забезпечена якась політична складова, якої минулого разу не було.

Хто технічно може бути задіяний в цьому заколоті, крім Пригожина, якщо керувати буде не він?

Це залежить від того, хто буде інтересантом. Наприклад, ми досі не знаємо про долю Суровікіна. А він, між іншим, досі командувач ВКС РФ. Тобто всі ці літаки, космічні кораблі, і що у них там ще є, все ще в його підпорядкуванні, його ніхто не звільняв. У нас є суперечливі чутки про долю командувача повітряно-десантними військами.

При цьому BBC повідомляє, що половина військ ПДВ виведена з ладу. Тобто вбито або поранено половину ПДВшників. Я розумію, що говорити про російську армію як про "еліту" немає сенсу, тому що це все одно це маніяки, вбивці і садисти. Але у них, в Росії, вважається, що війська ПДВ – це більш круті вбивці, насильники, садисти і злодії, ніж, наприклад, мотострілки. Те саме, можна сказати, про льотчиків, яких теж вважали досі якоюсь "елітою", а вони виявилися такою ж алкашнею. Але факт в тому, що їх такими вважають. Тому будь-який з цих підрозділів, будь-який з важливих генералів, у яких реально є авторитет, можуть це зробити. Але головне, хто буде політичною складовою цього заколоту. Заколот Пригожина програв. Пам'ятаєте, як було в радянських підручниках – причини поразки повстання Омеляна Пугачова або Степана Разіна. Перша з причин поразки "повстання" Євгена Пригожина в тому, що не були висунуті чіткі політичні вимоги. А чому вони не були висунуті? А нікому їх було висувати, там не було жодного політика. Пригожин - олігарх, бізнесмен, бандит. Все, що завгодно, але не політик. І ось якби у них було політичне крило, був би інший результат. Тому в новому повстанні важливе політичне крило - з нього треба починати, і тому важливо, хто буде цією політичною складовою.

А все-таки політично хто це може бути? Є якісь варіанти?

Взагалі є тільки один варіант, в який я вірю. Жартую, насправді, їх звичайно, мільйон – я просто придумав архетипний варіант, тобто варіант, з якого потім можна вибудовувати будь-які. Він звучить так: союз Абрамовича і Ходорковського. У політиці в даній ситуації, потрібні дві важливі складові. Перша - це, зрозуміло, гроші. А у Абрамовича і Ходорковського є і окремо, і разом скільки завгодно грошей, і на такий захід їм точно вистачить, і мобілізувати потрібну суму – не питання. Для другої, військової складової, їм треба знайти когось. Яким буде ім'я генерала - не так і важливо. Але Ходорковський з усіх російських опозиціонерів має найбільший вплив на Заході і найбільші зв'язки. Принаймні, сприймається він найбільш серйозним чином з тих, хто на волі. Тобто ми зараз не беремо до уваги тих, хто сидить у в'язниці. Ходорковського покликали як представника Росії на Мюнхенську конференцію, а Каспарова, який з ним в одній команді, покликали на саміт НАТО. Ось тому Ходорковський на Заході дійсно може домагатися визнання. І це важливо, адже коли готуєш революцію, то 50 відсотків її успіху – це домогтися визнання на Заході. Ось в Нігері люди змогли зробити революцію, а домогтися визнання Заходу не змогли, тому зараз у них великі проблеми – вони змушені морити голодом президента і все таке. Скільки було переворотів, на які Захід говорив: "Відмінно, визнаємо нову владу".

Абрамович - єдина, напевно, людина з російського олігархату, яка володіє великими зв'язками всередині Росії. Я зараз говорю не про дружбу з Путіним, а про те, що його агентами пронизане все російське чиновництво. У нього була величезна кількість бізнесів, по всій Росії розкидані всілякі його заводи, і він скрізь інкорпорував своїх людей, в тому числі тих, хто працював у його структурах. Це його випускники, грубо кажучи. А мережа його випускників є скрізь, починаючи з мерії Москви і закінчуючи яким-небудь міськрадою Анадиря. Всі вони, так чи інакше, його люди. Тому він здатний їх задіяти - у нього величезний ресурс для цього.

Ще одна головна умова - обидві ці людини хочуть. Що хочуть Фрідман, Хант та Авен? Щоб їм дозволили їсти три сніданки, а їм поки видають гроші на один. А чого хоче Абрамович? Ми бачимо, що він для чогось їздить до Туреччини, біжить на переговори, звільняє полонених і так далі. Тобто він активно бореться за якусь Росію, якою він її бачить. І Ходорковський теж, на відміну від багатьох інших. Безумовно, серед політиків-втікачів Росії є кілька людей, які дуже активні, і Ходорковський один з них. Хоча обидва вони, і Ходорковський, і Абрамович, могли б відпочивати - їм обом приблизно по 60 років, у них все є, і вони могли б бути вже на пенсії. Але ні, їм щось треба.

Стосовно переміщення "Вагнера" до Білорусі. Як ви вважаєте, з якою метою вони там зараз знаходяться – чи дійсно вони можуть влаштовувати, припустимо, провокації на польському або литовському кордонах, до чого зараз ймовірно готуються ці країни НАТО, або, все-таки, у них інша мета? І чи є загроза для України, адже була заява генерала Наєва про те, що така загроза зберігається, але вона поки не настільки очевидна.

Відповідаючи на питання, навіщо вони там знаходяться, я можу сказати, що саме питання трохи інакше повинно формулюватися. ПВК "Вагнер" в Білорусі не "навіщо", а "чому". Тому що ПВК "Вагнер" туди не відправили. "Навіщо" – це якби в травні Путін би наказав ПВК передислокуватися до Білорусі (мається на увазі - до путчу), і вести там якісь дії. Але тут все інакше. Це називається "жертва обставин", оскільки ПВК "Вагнер" у зв'язку з обставинами, ніяк не пов'язаними з Білоруссю і з нинішніми завданнями на фронті, опинилися в Білорусі з волі обставин. Тому що вони повстали, їх треба було кудись заховати, Білорусь попалася під руку, і більше було нікуди, тому що домовитися зміг тільки Лукашенко. І ось вони там "чомусь".

І тепер, після того як вони там чомусь стали проблемою і з ними треба щось робити. Щоб не було погано.

Лукашенко не збирається платити ПВК "Вагнер". Це цілком очевидно, про що я сказав у перший день, коли вони сказали, що їдуть до Білорусі. У Лукашенка немає ПВК "Вагнер" - це приватна військова кампанія, вона заробляє гроші. І вона не буде безкоштовно працювати ні на Лукашенка, ні на кого завгодно. У Лукашенка грошей немає, і він до оплати їх послуг точно не готовий. На зарплати цих 10 000 осіб потрібно 20 млн доларів на місяць. На, грубо кажучи, консерви, м'ясо, молоко – ще 20 млн. Ось вам вже, обережно кажучи, 40 млн доларів. Тому що Лукашенко, повірте, за кожен намет бере, як за п'ятизірковий готель – безкоштовно там ніхто нікого не розміщував.

І це сума, яка потрібна на їхнє утримання, якщо вони не воюють і не тренуються. А далі починається навчання, стрільби, танки, і все це розростається до 100 мільйонів. І це, знову ж таки, без урахування активних військових дій. Без артилерії, тільки патрони, якісь тренувальні табори і полігони.

Мільярд доларів на рік на це витрачати у Лукашенка, як і у всієї Білорусі, немає і немає для чого. Тому треба з ними щось робити, тому що тоді "Вагнер" піде і візьме Мінськ, що для нього взагалі не проблема. Тобто для чого вистачить Пригожина, то це для взяття Мінська. Село, де знаходяться "вагнерівці", по периметру оточив Білоруський ОМОН. Але омонівці в Білорусі - це люди, які можуть тільки бити студентів. Вони ніколи не воювали. Зрозуміло, що з ними "вагнерівці", якщо вони будуть чинити опір, зроблять рівно те саме, що самі омонівці робили на Окрестіна в Білорусі. І це буде дуже жалюгідне видовище.

Тому треба якось вирішувати цю проблему. Відповідно, "Вагнер" потрібно буде кудись кидати в бій. Одразу відповім, що в Україні це практично неможливо. Припустимо, вони поїхали наступати в Україну, навіть всі 10 тисяч. Минулого разу на Київ наступало 70 тисяч російських "елітних" військ. Все це з величезною підтримкою ракет, авіації. І вони були розбиті під Києвом. Розбити це угруповання зайняло місяць і шість днів, та так, що воно втекло з-під Києва. І це тоді були ще не укріплені райони. І це була українська армія, яка боролася тільки тією радянською зброєю, що була на складах. А зараз там стоїть армія, яка навчилася вже в Швеції, Великій Британії і США, отримала західне озброєння, замінувала 20 кілометрів уздовж кордону в ширину, набудувала бетонних укріплень.

У Польщі теж, звичайно стоїть армія, і спробуй туди наступай – там і війська США, і німецькі війська. У Литві "Абрамси", польська армія в 300 тисяч. Але є нюанс. Якщо піти на Польщу, то у "Вагнера" є хоч якийсь шанс. Ти заходиш до Польщі, чіпляєшся за якісь села і починаєш там "бузити". Грубо кажучи, така терористична акція, і з тобою починає польська армія воювати, але там, всередині Польщі, тому що НАТО може злякатися наступати на Білорусь і знищувати військові цілі на території Білорусі. А Україна не буде терпіти і сентиментів не буде – щойно перша рота "вагнерів" увійде з півночі на українську територію, то Україна вдарить по Білорусі. Звичайно, по аеродромах, будуть знищені всі ці нафтопереробні заводи в Мозирі. Для цього вистачить безпілотників, ракет, і в цьому сенсі в України немає жодних гальм. Просто Білорусь буде знесена до біса. Я думаю, що українська армія здатна знищити білоруську армію в досить короткий термін і захопити Мінськ, якщо буде необхідність. Тому що шлях на Мінськ буде вільний. Хто його захищатиме? Білоруська армія? Ну подивимося, що ці жовтороті мінські військові робитимуть проти українських "псів війни", які вже воюють півтора роки, зі своєю радянською технікою проти "хаймарсів" і "леопардів".

Тому я думаю, що Лукашенко ні в якому разі цього не дозволить. Він розуміє, що у відповідь він втратить Білорусь. Але на Польщу можуть і напасти.

Ви сказали, що Лукашенко не фінансує "Вагнер". А ось як тоді, по-вашому, можна розцінити заяву розвідки Великої Британії про те, що, ймовірно, частково все-таки, оскільки Росія відмовилася від фінансування, Білорусь може це робити?

Вона не може, тому що у неї просто фізично немає грошей. ПВК "Вагнер" за рік війни отримала, там різні були суми, приблизно від 15 до 20 мільярдів доларів. Це для Росії багато. Щоб ви розуміли, це 5 відсотків бюджету всієї країни. А бюджет Білорусі я зараз не згадаю, але у них ВВП – 60 мільярдів. І що, третину ВВП витратити на ПВК "Вагнер"? Ну, це якось несерйозно.

І ще ви сказали, що єдине, на що зараз здатний ПВК "Вагнер" – це, по суті, піти на Мінськ. Як ви вважаєте, чи можуть бути такі плани у "вагнерівців", і що буде потім, якщо це станеться?

Пункт перший - планів, звичайно, немає. Але вони і не будують планів. Пригожин сказав, що, мовляв, це я психанув, коли напав на Москву. Тому на Мінськ він піде, коли психане, коли у нього будуть проблеми. А проблеми у нього можуть виникнути, тому що грошей немає. 10 тисяч осіб, їм треба якось годуватися. Пригожин повинен кожен день діставати зі своєї кишені особисті гроші і годувати 10 тисяч осіб. Хто ж стільки протримається? Ну, місяць, два, три я ще розумію, а далі? Тому я одразу давав три місяці ПВК "Вагнер" в Білорусі. Просто в Мінську є "їжа". Ти прийшов, забрав собі Республіку Білорусь, оголосив себе самопроголошеним президентом, і у тебе немає проблем. Бо хто сьогодні президент Білорусі? Ніхто. Є самопроголошений Лукашенко. Тобто будь-який безхатько сьогодні може прийти до Мінська, і, якщо він зможе вибити Лукашенка з кабінету, то він буде самопроголошеним президентом. У будь-якому випадку нелегітимним і невизнаним. То яка різниця, яким буде прізвище цієї людини - Лукашенко чи Пригожин?! Для світу нічого не зміниться. Один бандит сидить в якомусь кабінеті і каже, що він президент, інший бандит сидить.

Але, що примітно, в Білорусі є уряд, і його визнано Європою і Заходом. І з урядом спілкуються - коли був живий міністр закордонних справ Макей, поки його не вбили росіяни, він їздив до Європи з візитами. Тому уряд Білорусі зможе функціонувати. Пригожину абсолютно не цікаво керувати тракторами "Білорусь", колгоспи відбудовувати – це все не його. Але у нього буде дієздатний уряд, який працює, наскільки це можливо в рамках білоруської економіки. Він самопроголошений президент, у нього є своя вотчина, і у нього є 9 мільйонів рабів, які роблять те, що він хоче. Хочеш - роби з них ПВК, хочеш – до Африки їх відправляй копати золото.

Тобто, він буде їхнім "власником" одноосібно, без будь-якої участі Путіна, навіть за лаштунками?

Звичайно, це буде його особиста ініціатива, тому що Путіну вигідний Лукашенко. Але Путіну доведеться йти на умови Пригожина, коли він захоче щось робити. Ну, наприклад, захоче Путін підключити білоруську армію до війни, і він буде домовлятися з Пригожиним. Це для нього супер вигідна позиція. Але тут, правда, знову все це обламається з однієї причини. Рівно по тій же, по якій не вийшов заколот – Пригожин не політик, він не вміє. І коли дійде до політики, то він, звичайно, програє.

Хто такий Михайло Шейтельман

Михайло Шейтельман - політолог, політтехнолог, письменник, бізнес-консультант.

Народився в 1968 році в Ленінграді. У 1989 році, після повернення з Радянської Армії, зайнявся бізнесом. У 1991 році закінчив відділення аеродинаміки Ленінградського політехнічного інституту. Паралельно займався КВН і був комісаром будзагону. У тому ж році емігрував до Ізраїлю, жив у кібуку, навчався в університеті імені Бар-Ілана на відділенні математики.

Він розпочав свою кар'єру інженером-програмістом у Nortel. У 1999 році заснував своє перше рекламне агентство в Ізраїлі, яке орієнтувалося на російськомовну цільову аудиторію. З тих пір він обіймав керівні стратегічні та творчі посади. Займався продюсуванням, організацією шоу, концертів і гастролей.

З 1996 року займається політтехнологіями. Був радником російського олігарха Бориса Березовського.

Консультував виборчі кампанії в Ізраїлі, Росії, Латвії та Киргизстані, а також неурядові організації, такі як російський єврейський конгрес.

У 2015 році був стратегічним радником передвиборного штабу партії "Наш дім Ізраїль", в результаті чого Міністром оборони призначили лідера партії Авігдора Лібермана.

Працював стратегічним консультантом і членом правління ряду міжнародних холдингів та інвестиційних груп.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року активно виступає в українських, Ізраїльських, латвійських та інших ЗМІ та ютуб-каналах, висловлюючись на підтримку України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти