Поворот на схід. У Польщі назрівають великі проблеми в ЄС

14 серпня 2020, 09:03
Польща накопичує вплив у Східній Європі. Але чи вдасться їй створити альтернативу ЄС і що чекає країну після президентських виборів у США, дізнавався Главред.
Дуда Трамп Польща США
Якщо Трамп програє вибори, Польща може потрапити в немилість у США / Reuters

Зовнішня політика Польщі після переобрання її президента Анджея Дуди на другий термін продовжує рух у звичному їй фарватері - послідовного накопичення свого впливу в Східній Європі. Саме із цим пов'язані її ініціативи з об'єднання навколо себе низки країн на пострадянському просторі, що знаходяться під впливом США. Але експерти, яких опитав Главред, сходяться на думці, що правити бал Польщі залишилося недовго, тому що вона може втратити підтримку в особі США у разі програшу Дональда Трампа, що загрожує їй проблемами в стосунках із ключовими країнами Євросоюзу.

Альянси з Польщею - під питанням

Амбіції Польщі до лідерства у Східній Європі очевидні, бо сьогодні це одна з найбільших країн у регіоні зі зростаючою економікою і постімперським синдромом після розпаду Речі Посполитої. Власне, цим багато в чому і пояснюється її тяжіння до верховенства у всіляких союзах, які часто територіально повторюють кордони держави, що розпалася. Яскравий тому приклад - нещодавня ініціатива Польщі щодо створення Люблінського трикутника за участю України та Литви.

Старший експерт програми європейських, регіональних і російських досліджень Українського інституту майбутнього Андреас Умланд розповів Главреду, що поворот Польщі на схід може бути пов'язаний з охолодженням відносин із західноєвропейськими партнерами через критику діяльності консервативного уряду Польщі - зокрема, в ЄС Польщу критикують за експерименти із судовою реформою в країні і відхід від демократичних принципів, що навіть послужило приводом для розмов в грудні минулого року про можливий вихід Польщі з ЄС за прикладом Великобританії.

відео дня

читайте такожПоки Україна гальмує, Польща використовує нас у своїй політиці "Дуда від початку дотримувався цього напрямку, бо він давно згадував про концепцію Інтермаріуму (концепція партнерського блоку держав від Балтійського до Чорного й Адріатичного морів, вперше озвучена президентом Польщі Юзефом Пілсудським після Першої світової війни . - Главред). Однак будь-які спроби Польщі відокремитися в якийсь новий союз, зважаючи на її проблеми з Євросоюзом, зараз переоцінені. По-перше, тому, що більшість політичних сил Польщі - проєвропейські і іншого варіанту для них, окрім як перебувати в складі ЄС, не існує. Адже якщо подивитися опитування в Польщі, то підтримка Євросоюзу там залишається високою, на відміну від Великобританії, де Євросоюз став непопулярним. По-друге, ніякої небезпеки в тому, що Польща і Литва намагаються вибудувати альтернативу НАТО і ЄС теж немає - навпаки, таке об'єднання країн може стати додатковою структурою, яка не загрожує розпадом ЄС і виникненням блоку між ЄС і Росією", - каже Умланд.

Політолог, історик, керівник фонду "Українська політика" Кость Бондаренко нагадує, що в 2009 році Польща і Швеція вже пропонували проект "Східного партнерства" щодо поглиблення відносин із шістьма пострадянськими країнами - Азербайджаном, Вірменією, Білоруссю, Грузією, Молдовою і Україною, але та ініціатива зійшла нанівець. "Це теж була спроба показати, що Польща може бути модератором процесів у Східній Європі, але тоді ініціатива виявилася неефективною. Запропонувати щось схоже зараз ризиковано, тому що Польща може не отримати підтримки у сусідніх країн з низки причин. Наприклад, з Україною у Польщі є розбіжності з історичних питань, з Білоруссю - на тлі останніх подій і так далі майже з усіма можливими партнерами. Тому Польща і надалі залишатиметься вагомим гравцем, проте не таким вагомим, яким вона була 10-15 років тому", - вважає Бондаренко.

Без США на Польщу чекають проблеми

При цьому експерти не виключають, що в подальшому загострення відносин між Брюсселем, Берліном і Варшавою не уникнути. Основна причина - у надто тісних зв'язках Польщі зі Штатами. Адже після гучного виходу з ЄС давнього союзника США - Великобританії - Польща стала головним партнером і представником інтересів США як у самому Євросоюзі, так і серед пострадянських країн Східної Європи.

Такий стан речей не влаштовує інших великих гравців ЄС - Францію та Німеччину. Причому конфлікт Польщі з останньою тільки набирає обертів після того, як стало відомо про перекидання військових баз США з Німеччини до Польщі. Але, як стверджують опитані Главредом експерти, справа не тільки в цьому.

"Історично так склалося, що відносини у Польщі з Францією були набагато кращими, ніж із Німеччиною, але зараз Франція сприймає Польщу як креатуру США - тобто непрості відносини з США вони перекладають і на Польщу. З Німеччиною у Польщі є взаємна настороженість через територіальні претензії, про які не говорять вголос, зокрема, через Вроцлав, Гданськ та інші території, приєднаних до Польщі після Другої світової війни. Але головна причина конфлікту з Німеччиною полягає в жорсткій позиції Польщі щодо стратегічного для Німеччини проекту "Північного потоку-2 "та інших енергетичних проектів. Тому про потепління відносин говорити ще рано", - говорить Бондаренко.

читайте такожПольща готується до розвалу Євросоюзу Польський журналіст і політолог Марек Серант уточнює, що позиції Польщі в Європі вже в найближчому майбутньому можуть похитнутися:

"Все буде залежати від того, хто саме стане президентом США. Поляки поставили на Трампа - керівництво держави майже не підтримує відносин із конкурентами Трампа, у чому всі бачать загрозу. Поки відносини досить хороші, але, щоб вони такими залишилися, польським політикам потрібно негайно почати зустрічатися також з демократами і іншими кандидатами на пост президента США. Якщо цього не зробити, то в разі перемоги Байдена, відносини між країнами можуть стати холоднішими і треба буде роками схиляти до себе нового президента Штатів, а такого Польща собі дозволити не може. Тому що поряд Росія і оскільки в НАТО головна - Америка, без її підтримки Польща буде слабкою".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти