Війна прийшла до Курської області: всі подробиці про несподівану операцію

6 серпня 2024, 18:45оновлено 7 серпня, 18:10
1337
Основна мета цієї операції - змусити росіян перекинути частину своїх сил у сусідню Курську область.
Бої в Курській області
Невідомі бійці прорвали кордон із РФ і ведуть бої в Курській області / Колаж Главред, фото - скріншот

Країна-агресор Росія звинуватила ЗСУ в прориві на територію Курської області. Офіційно українська влада ситуацію не коментує. Главред дізнавався в експертів, хто може стояти за операцією.

Бої в Курській області - що відомо

За даними російських "воєнкорів", близько 100 озброєних людей на важкій військовій техніці нібито перетнули кордон із Курською областю близько 9-ї години ранку. Також раніше з'явилася інформація про обстріл населених пунктів Суджа і Заолешенка - на кадрах, які було опубліковано в Мережі, видно пошкодження будинків, автомобілів та чути звук сирени. Крім того, вранці 6 серпня стало відомо про атаку безпілотників на Суджу, звідки окупанти часто запускають "шахеди" по Україні.

Як заявив виконувач обов'язків губернатора Курської області Олексій Смирнов, атаку нібито було відбито в районі Суджанського та Коренівського районів. Водночас, незважаючи на запевнення російської влади про контроль над ситуацією, паралельно в телеграм-каналах з'являлася інформація про просування атакувальних груп на танках і БТР "Stryker" на відстані приблизно 10 кілометрів від кордону, в район населених пунктів Курилівка і Гончарівка. При цьому, як повідомляють російські пабліки, бої вже нібито йдуть у Курилівці. У зв'язку з цим, місцевих жителів закликають евакуюватися.

відео дня

У російському Міноборони підтвердили атаку, що триває, та заявили про відправку резервів до Курської області.

Удар по Курській області - хто може ховатися за "Трикутником"

Згідно з повідомленнями російських "військрів", весь транспорт невідомих бійців, які атакували Курську область, був відзначений "трикутником". За даними пропагандистів РФ, до цього нібито можуть бути причетні бійці 22-ї окремої механізованої бригади РДК.

Як відреагували у Росії

У російському Міноборони підтвердили атаку, що триває, і заявили про відправку резервів до Курської області.

"Сьогодні з 8.00 ранку мск противник після вогневої підготовки силами до трьохсот бойовиків зі складу 22-ї механізованої бригади ЗСУ за підтримки 11 танків і понад 20 бойових броньованих машин атакував позиції підрозділів прикриття державного кордону Російської Федерації в районах населених пунктів Миколаєво-Дар'їно та Олешня області, які безпосередньо примикають до російсько-українського кордону", - зазначили у відомстві.

ФСБ Росії також повідомила, що прикордонні підрозділи спільно з військовими вжили "заходи щодо відображення збройної агресії" ЗСУ в Курській області.

"Вранці 6 серпня 2024 року ЗСУ на ділянці державного кордону Російської Федерації в межах Курської області здійснено збройну провокацію. Обстріляли прикордонні населені пункти Курської області", — заявили в спецслужбі.

Що кажуть в Україні

Офіційних підтверджень атаки ЗСУ з боку української влади не було. При цьому глава ЦПД РНБО Андрій Коваленко зазначив, що росіяни збрехали про контроль кордону.

"Буде багато новин із Курської області. Угруповання армії РФ "Север" провалює оборону", - зазначив він.

Крім того, у прес-службі Легіону Свобода Росії, який раніше брав участь в аналогічних операціях у Бєлгородській області, на запит "Главреду" відмовилися коментувати ситуацію.

Так само відповіли нам і в ГУР України, хоча раніше заявляли, що в боях у Курській області не беруть участі бійці РДК і ЛСР.

"Главред" звернувся за роз'ясненнями до Генерального штабу ЗСУ та чекає на відповідь.

Спроба відвернути РФ від Харкова?

На думку військовослужбовця ЗСУ, політолога Кирила Сазонова, є два варіанти причин подій у Курській області. Перший - операцію можуть проводити "партизани" або "добровольці", до яких Україна формально не має відношення.

Хто такий Кирило Сазонов?

Кирило Сазонов - дуже відомий блогер і політичний експерт, якого аналітики визнають як одного з найбільш цитованих політологів України.

Він народився, жив і працював журналістом у Донецьку, доки 2014 року ра**исти не захопили місто. Широкомасштабне вторгнення Росії в Україну він зустрів у Бучі, після чого евакуював дружину і дітей, а сам вступив до лав Збройних Сил України і зараз захищає державу в найгарячіших ділянках фронту, пише Арміяinform.

"Тому й не коментуємо - це внутрішня справа Курської Народної Республіки. Друге - все це провокація російської армії, щоб виправдати подальші дії із заходом у Сумську область. Хоча, навіщо їм так ускладнювати? Вистачило б пари прильотів і заяви про створення "санітарної зони". Думаю, найближчим часом стане більше ясності. Якщо це провокації - потрібно бути готовим до заходу противника на Сумщину", - зазначив Сазонов.

Погоджується з такою думкою й екс-співробітник СБУ Іван Ступак.

"Основна мета цієї історії - розтягнути збройні сили РФ, щоб поліпшити наше становище, наприклад, на Харківському напрямку. Тобто щоб змусити росіян перекинути частину своїх сил у сусідню Курську область", - розповів Ступак "Главреду".

І додав, що з досвіду минулих кампаній у прикордонні РФ, подібні операції можуть тривати від кількох годин до кількох днів.

Хто такий Іван Ступак

Іван Ступак - військовий експерт, колишній співробітник СБУ.

Закінчив Національну академію СБУ. Після завершення навчання близько 9 років працював на оперативних і керівних посадах у Головному управлінні СБУ в Києві та Київській області. Займався протидією економічним злочинам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти