У Європі засудили режим Лукашенка і закликали до нових виборів президента Білорусі

8 лютого 2021, 01:15
Влада і опозиція Білорусі повинні перейти до діалогу, вважає Іван Корчок.
Протести, Білорусь
У Словаччині засудили насильство влади проти учасників білоруських протестів / Reuters

Офіційний Мінськ і представники білоруської опозиції повинні сісти за стіл переговорів. У Білорусі, де застосування насильства влади щодо своїх громадян перейшло всіх межі, потрібно провести нові вибори президента згідно з демократичними стандартами, йдеться у заяві глави МЗС Словаччини Івана Корчока, яку цитує ТАСС.

За його словами, Братислава підтримує білоруський народ і закликає державу і громадянське суспільство знайти компроміс шляхом перемовного процесу. У Білорусі повинні пройти нові президентські вибори.

"Хотів би висловити нашу солідарність з Білоруссю і її народом, підтримати незалежну і суверенну Республіку Білорусь і знову закликати до внутрішньополітичного діалогу, а також до проведення нових чесних і справедливих президентських виборів", - сказав Корчок.

відео дня

Також він піддав критиці дії Мінська проти учасників протестних акцій і назвав білоруських силовиків "репресивними структурами".

"Дії репресивних структур (Білорусі) проти громадян, що беруть участь у мирних протестах, переходять всі межі", - підкреслив міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок.читайте такожЗагроза планетарної революції: Лукашенко анонсував удар по соцмережах у Білорусі

Протести у Білорусі

  • Масові протести в Білорусі стартували 9 серпня 2020 року в день нових виборів президента країни. ЦВК постановила, що перемогу здобув Олександр Лукашенко, який набрав, за офіційними даними, 80,1% голосів виборців. Значна частина білоруського народу не визнала результат виборів і вийшла на численні протестні акції.
  • Мирні акції у Мінську та інших містах, які не супроводжувалися захопленням адміністративних, наздогнало застосування надмірної сили з боку співробітників правоохоронних органів.
  • 7 лютого пройшла акція Міжнародний день солідарності з Білоруссю, яку ініціювала лідер опозиції Світлана Тихановська. Заходи проходять у багатьох містах світу, в тому числі і в самій республіці. На підтримку Білорусі висловилися і у МЗС України. Глава відомства Дмитро Кулеба підкреслив, що Київ підтримує демократичну Білорусь, "яку не поглинатиме Росія".
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти