Погрожував заохочувати агресію РФ проти НАТО: Трамп зробив скандальну заяву

11 лютого 2024, 09:31оновлено 12 лютого, 10:05
В адміністрації президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена піддали критиці риторику політика Дональда Трампа і назвали її "жахливою і ненормальною".
Погрожував заохочувати агресію РФ проти НАТО: Трамп зробив скандальну заяву
Трамп погрожував НАТО заохочувати агресію РФ проти деяких країн / Колаж: Главред, фото: uk.wikipedia.org, Білий дім

45-й президент США Дональд Трамп розповів історію, як, будучи главою держави, він погрожував союзникам з НАТО заохочувати агресора Росію "робити все, що заманеться" з державами, які не виконують свою частину зобов'язань у рамках Альянсу. У Білому домі назвали подібні заяви Трампа "шокуючими".

Як повідомляє BBC, під час передвиборчого мітингу в Південній Кароліні Трамп сказав, що США не захищатимуть країни НАТО, які не вноситимуть внески до Альянсу на потрібному рівні.

"НАТО було банкрутом, доки не з'явився я. Я сказав: "Усі платитимуть". Вони сказали: "Ну, якщо ми не заплатимо, ви все одно будете нас захищати?" Я сказав: "Точно ні". Вони не могли повірити в це", - розповів імовірний кандидат на посаду американського президента.

відео дня

Також він додав, що "один із президентів великої країни" запитав його про те, чи будуть США захищати країни НАТО, якщо вони "не заплатять".

"Ні, я б не став вас захищати. Насправді, я б заохочував їх (Росію) робити все, що їм заманеться. Ти повинен заплатити. Ти повинен платити за рахунками", - уточнив Трамп.

Реакція Білого дому

В адміністрації Байдена розкритикували риторику Трампа і заявили, що це неадекватна заява.

"Заохочувати вторгнення до країн наших найближчих союзників з боку кривавих режимів - це жахливо і ненормально, і це ставить під загрозу американську національну безпеку, глобальну стабільність і нашу економіку всередині країни", - наголосив представник Білого дому Ендрю Бейтс.

Нагадаємо, у Financial Times опублікували статтю, в якій ідеться, що Трамп може пожертвувати Україною заради крісла в Білому домі. За дорученням Трампа республіканці вже блокують допомогу Києву в Конгресі, а програш України він хотів би використати проти команди Байдена.

Політолог Андрій Золотарьов вважає, що заяви Трампа про "мир між Росією та Україною за 24 години" - передвиборча політична риторика. Проте залишається незрозумілим, якою буде політика Трампа щодо України, якщо він переможе на виборах президента США.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти