Країни ЄС поки не готові прийняти Україну до своїх лав - посол

10 травня 2021, 09:38
307
Європейські країни поки не прийшли до одноголосної думки про те, чи повинна Україна стати членом ЄС.
Матті Маасикас
Матті Маасікас заявив, що країни ЄС поки не готові до членства України / УНІАН

Зараз серед країн-членів ЄС не існує консенсусу щодо можливості членства України в ЄС, але домовленості, укладені між ЄС і Україною, зокрема, Угода про асоціацію, надають дуже важливі інструменти на шляху до цього, заявив посол ЄС в Україні Матті Маасікас.

"Рішення про членство має ухвалюватися членами ЄС одноголосно. Це дуже гарне правило для будь-якого клубу, щоб всі могли відчувати себе зручно. На цей час все ще не існує консенсусу між країнами-членами ЄС щодо надання цієї, як ми називаємо її на сленгу ЄС - Європейської перспективи, що означає обіцянку - якщо країна-кандидат виконає всі критерії, тоді вона може стати членом... Але Угода про асоціацію дуже широка, щоб перетворити Україну на набагато більш європейську країну у вимірі стандартів, регуляторних правил та політики", - зазначив Маасікас, повідомляє Укрінформ.

Дипломат нагадав, що серед країн Східного партнерства три країни - Україна, Грузія та Молдова - чітко заявили, що їх метою є повноправне входження, називають себе країнами асоціації й іноді навіть "асоційованими членами" ЄС. Водночас угоди, які існують між ними і Євросоюзом, на сьогодні не передбачають, якими можуть бути наступні кроки.

"Я часто стикаюся з цим питанням - що далі? Ми маємо угоду про асоціацію, безвізові подорожі, яким може бути наступний великий крок у наших відносинах? Я завжди відповідаю - угоди, які ми маємо, мільйони українців, які відвідують ЄС або працюють в Європі, українські офіційні особи, залучені до роботи з європейськими агентствами, - все це наближає нас одне до одного. З моєї точки зору, в один прекрасний день ми питатимемо себе - чому це Україна не в ЄС? Я сподіваюся побачити цей день. Але до цього багато роботи має бути здійснено. Євросоюз пропонує Україні свою допомогу, щоб краще виконати цю роботу", - додав Маасікас.

Членство України в ЄС - про що йшлося раніше:

  • Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква заявив, що Україна набуває все більше підтримки держав-членів Європейського Союзу за своєю євроінтеграційною перспективою.
  • Президент Франції Еммануель Макрон під час зустрічі з Володимиром Зеленським повідомив про те, що Франція поширить в ЄС декларацію, в якій країни-члени зможуть підписатися на підтримку членства України в Євросоюзі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти