Кулеба розповів про плани РФ легітимізувати представників "ЛНР" і "ДНР" у Радбезі ООН

2 грудня 2020, 13:35
Проведення зустрічі в Радбезі ООН бойкотуватиме не тільки Україна, а й США, Великобританія, Франція, Німеччина, Естонія та Бельгія.
Кулеба
Кулеба розповів про спробу Росії легітимізувати "ЛНР" і "ДНР" / УНІАН

Росія намагалася легітимізувати представників "ЛНР" і "ДНР". Для цього планували використовувати "формат Арріа" Ради Безпеки ООН, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

За словами Кулеби, якого цитує пресслужба української делегації в Тристоронній контактній групі, Росія намагалася провести засідання нібито в рамках Ради Безпеки ООН, на якому мали виступити представники ОРДЛО. Однак цей формат засідання є неформальним і проводиться за межами приміщення Радбезу ООН.

Міністр закордонних справ зазначив, що проведення зустрічі бойкотуватиме не лише Україна, а й США, Великобританія, Франція, Німеччина, Естонія та Бельгія.

"Тобто всі, крім РФ, країни-учасниці ОБСЄ, що входять сьогодні до Радбезу. Це важливий сигнал, адже ОБСЄ бере участь у переговорному процесі у рамках ТКГ", - заявив Кулеба.

В українській делегації в ТКГ також зазначили, що завдяки партнерам України, виступ представників ОРДЛО навіть не транслюватимуть на офіційних ресурсах ООН.

"Це чітка відповідь на спроби РФ маніпулювати міжнародними майданчиками та форматами для поширення своєї пропаганди", - додали в українській делегації.

Радбез ООН щодо України - про що йшлося раніше:

  • 2 грудня стало відомо, що Рада Безпеки ООН проведе неформальну зустріч (за "формулою Арріа"), присвячену виконанню Мінського пакета заходів від 2015 року.
  • "Очікується проведення 2 грудня засідання за "формулою Аррії", присвяченого темі України", - повідомив РИА Новости джерело у Радбезі.
  • Джерело агентства уточнило, що до участі запрошені повпред самопроголошеної "Луганської народної республіки" в контактній групі щодо Донбасу Владислав Дейнего і представник "Донецької народної республіки" в контактній групі, очільниця МЗС "ДНР" Наталія Никонорова.

Довідка

Засідання членів Ради Безпеки ООН за формулою Аррії - неформальні зустрічі, організовувані членом або членами Ради Безпеки з метою проводити у приватному порядку відвертий обмін думками з використанням гнучких процедурних рамок і за участю осіб, яких було б корисно заслухати і яким вони хотіли б щось повідомити. Такий формат засідань названо на честь венесуельського дипломата Дієго Аррії, який почав застосовувати цю практику у 1992 році як представник Венесуели у Раді (у 1992-1993 роках), повідомляє Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти