Кому дістанеться Білий дім: стали відомі рейтинги Трампа і Байдена

2 листопада 2020, 10:18
Згідно низки опитувань, Байден лідирує у президентських перегонах. Однак не все так просто.
вибори в США
Вибори у США пройдуть 3 листопада/ Фото Reuters

У США 3 листопада 2020 року відбудуться чергові вибори президента США. Згідно з даними кількох опитувань, кандидат від Демократичної партії Джо Байден лідирує в президентських перегонах, проте нинішній глава Білого дому Дональд Трамп може отримати лідерство в ключових штатах і виграти вибори 2020, повторивши результат чотирирічної давності.

На платформі RCP представлені усереднені дані національних опитувань, згідно з якими в останній тиждень перед голосуванням Джо Байден випереджав Дональда Трампа на 7,6%, передає РБК-Україна. Зокрема, за Джо Байден готові проголосувати 51,2% виборців, за Дональда Трампа - 43,6%.

Схожі рейтинги оприлюднили і на аналітичному ресурсі FiveThirtyEight: Байден - 53,3%; Трамп - 45,4%.

Згідно з результатами опитування компанії YouGov, на виборах президента США голоси розподіляться таким чином: Байден може отримати 53,1% голосів, а Трамп - 44,6%. Голоси колегії вибірників ймовірно розподіляться наступним чином: Байден – 356, Трамп – 182.

Зазначимо, що через особливості виборчої системи США результат виборів визначається не простою більшістю голосів виборців, а результатом голосування делегатів від кожного штату - Колегії виборників.

Кожен штат представлений різною кількістю виборників залежно від населення. Вони повинні голосувати безпосередньо за того кандидата, якого підтримала більшість виборців у їхньому штаті. Для перемоги на виборах необхідно набрати від 270 голосів виборників із загальної кількості в 538.

Дональд Трамп і Джо Байден / Фото Reuters
Дональд Трамп і Джо Байден / Фото Reuters

Трамп vs Байден - як підтримують кандидатів у штатах

Республіканець Трамп лідирує з 25-30-відсотковим відривом в штатах Алабама, Арканзас, Айдахо, Оклахома, Кентуккі, Північна Дакота, Південна Дакота, Західна Вірджинія, Вайомінг.

Демократ Джо Байден є беззаперечним лідером у своєму рідному штаті Делавері, а також у Каліфорнії, Коннектикуті, на Гаваях, в Іллінойсі, Массачусетсі, Меріленді, Нью-Йорку, Вермонті, Вашингтоні.

При цьому в низці штатів у кандидатів на виборах президента немає очевидної переваги. Зокрема, це Флорида, Огайо, Айова, Північна Кароліна, Джорджія.

За даними YouGov, в Техасі, Огайо, Айові, які на минулих виборах підтримали республіканців з випередженням на 8-10%, цього року ситуація змінилася. Розрив з демократами скоротився до 1%:

  • Техас - 38 виборників (Трамп - 49,5%, Байден - 48,2%);
  • Огайо - 18 виборників (Трамп - 49,5%, Байден - 48,6%);
  • Айова - 6 виборників (Трамп - 49,5%, Байден - 48,5%);

У Флориді, Пенсільванії, Північній Кароліні, Арізоні, Джорджії електоральні симпатії змінилися на користь демократів:

  • Флорида - 29 вибірників (Байден - 51%, Трамп - 47,4%);
  • Північна Кароліна - 15 вибірників (Байден - 50%, Трамп - 48%);
  • Арізона - 11 вибірників (Байден - 50,9%, Трамп - 46%);
  • Джорджія - 16 вибірників (Байден-50,4%, Трамп-47,5%);

Крім того в Вісконсині, Мічигані та Пенсільванії, які в 2016 році проголосували за Трампа, на даний момент з великою перевагою лідирує Джо Байден.

В цілому, як прогнозує 270towin, демократ Джо Байден може отримати голоси 279 делегатів, а Дональд Трамп - 125 голосів. При цьому 134 виборники не визначилися з рішенням.

Вибори в США 2016

Вибори президента США в 2016 році відбулися 8 листопада - за кабінет в Білому домі боролися республіканець Дональд Трамп і кандидат від Демократичної партії Гілларі Клінтон. Ці вибори стали п'ятими в історії США, коли президентом країни став кандидат, який набрав меншу кількість голосів виборців, ніж той, хто програв.

За підсумками голосування колегії виборників 19 грудня 2016 року, президентом США став Дональд Трамп, отримавши 304 голоси виборників, Клінтон підтримали 227 виборників.

При цьому Гілларі Клінтон випередила Трампа на 2,9 мільйона голосів виборців, набравши 65,8 мільйона проти 62,9 мільйона.

читайте такожХто переможе на виборах у США: американський політолог дав прогноз

Вибори у США 2020 - хто з кандидатів "вигідніший" Україні

  • Російський опозиціонер, колишній депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов вважає, що після президентських виборів у США Києву потрібно буде вибудовувати нові відносини з Вашингтоном, тому що на даний момент в американській еліті тема України стала так само токсичною, як і тема Росії.
  • Колишній міністр закордонних справ і екс-посол України в США (2000-2003 рр.) Костянтин Грищенко вважає, що якщо на виборах президента США переможе нинішній глава Білого дому Дональд Трамп, імовірність сприятливого сценарію для України є невисокою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти