Експерт розповів, чи зможе Північна Корея розпалити велику війну на Далекому Сході

9 січня 2024, 01:36
За словами Віталія Кулика, у режиму КНДР дуже довга історія планування і здійснення всякого роду провокація проти Південної Кореї і Японії.
Північна Корея, Кулик
У Північної Кореї давня історія організації всякого роду військових провокацій - Віталій Кулик / колаж Главред, фото в. Кулика і ua.depositphotos.com

Без вказівки з Китаю північнокорейським режим (нехай навіть і з підтримкою країни-агресора РФ) не наважиться влаштовувати ескалацію військового конфлікту в Східному регіоні. Про це в інтерв'ю Главреду розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

"Повномасштабна війна для Північної Кореї в ситуації невизначеності з боку Росії і Китаю малоймовірна. Оскільки Китай контролює 90 відсотків зовнішньоекономічної діяльності Північної Кореї, відповідно, "золота акція" завжди у Китаю. Без санкції Пекіна Пхеньян не почав би ніяких масштабних бойових дій, які б вимагали втручання Китаю", ‒ сказав він.

За словами Кулика, у режиму КНДР дуже довга історія планування і здійснення всякого роду провокація проти Південної Кореї і Японії.

відео дня

"Свого часу, коли був живий Дід Кім Чен Ина, Кім Ір Сен, Північна Корея використовувала ряд провокацій. Наприклад, у 1968 році північні корейці навіть організували рейд спецназу, щоб убити президента Південної Кореї Пак Чон Хі в Сеулі (рейд на блакитний дім). Диверсанти КНА викрадали громадян Японії з її території за допомогою субмарин і бойових плавців. Це були авантюрні операції. При Кім Чен Ірі (батька Кім) таких випадків, переважно, не було. Я не виключаю, що Кім Чен Ин, який у всьому намагається наслідувати саме свого діда, може вдатися до провокації локального військового протистояння. Тобто задіяти десант, імітувати повстання, завдати терористичних ударів по військовій інфраструктурі або військовій присутності Сполучених Штатів в Південній Кореї і навіть Японії. Тобто, коли підвищуються ставки і глобальні гравці займаються чимось своїм, то регіональні гравці отримуючи, як їм здається, санкцію свого патрона, можуть почати і свої локальні війни. Потім вони скажуть, що "не змогли" і захочуть провести раунд переговорів, щоб їм надали продовольства, нафтопродуктів в певному обсязі, або ж знову будуть погрожувати", ‒ сказав він.

Кулик вважає, що незабаром режим КНДР цілком може знову почати брязкати ядерною зброєю.

"Поки що Північна Корея не розморозила ядерні випробування, але цілком може це зробити, особливо враховуючи, що попередні переговори з Трампом провалилися. Трамп поки не став президентом, відповідно, ніяких зобов'язань перед Байденом у Кім Чен Ина немає. Тому він може провести чергове ядерне випробування, а після цього – провокацію на островах Південної Кореї і подати це як "стратегічне стримування американського імперіалізму". А в часі це може збігтися, наприклад, з можливістю переговорів по Україні або серією інформаційних атак, які будуть показувати, що США не можуть гарантувати безпеку своїм безпосереднім союзникам, перед якими мають стратегічні зобов'язання. А Південна Корея якраз є країною, яка має не просто запевнення, а саме гарантії безпеки від Сполучених Штатів", ‒ сказав він.

Хто такий Віталій Кулик?

Віталій Кулик (22 вересня 1976, Київ) - український політичний експерт, колишній головний консультант Національного Інституту проблем міжнародної безпеки при РНБО. З 1998 року і по сьогодні - директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства.

Ракети Росії від КНДР

Координатор Ради національної безпеки Білого дому Джона Кірбі 4 січня заявити, що Росія застосувала проти ЗСУ на полі бою ракети, які вона отримала від КНДР. За його словами, 30 грудня окупанти запустили мінімум одну таку ракету по Україні.

Американське видання The Washington Post з посиланням на американських чиновників повідомляти, що Північна Корея могла передати РФ кілька десятків балістичних ракет для ударів по території України.

"Наша інформація вказує на те, що Корейська Народно-Демократична Республіка нещодавно надала Росії пускові установки балістичних ракет і кілька десятків балістичних ракет, а Росія запустила кілька балістичних ракет по Україні", - написали журналісти.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти