"Засмоктало" до апарата МРТ і покалічило: спливли несподівані деталі небезпечної діагностики в Одесі

5 червня 2021, 10:18оновлено 5 червня 2021, 16:30
Чоловік привіз батька на обстеження, але через недогляд медпрацівників сам отримав важкі травми.
МРТ
В Одесі розгорівся гучний скандал навколо томографа, через який травмувалися кілька людей / pixabay

В Одесі розгорівся гучний скандал навколо томографа, через який травмувалися кілька людей. Виявилося, що унаслідок діагностики постраждав чоловік – саме його, а не жінку, "засмоктало" до апарату МРТ. Він поскаржився, що привіз батька на обстеження, але через недогляд працівників центру сам отримав важкі травми.

21-річний Сергій Ніколін розповів у коментарі ТСН, що того дня разом з родичами привіз батька на діагностику. Оскільки в закладі були тільки дві працівниці, його попросили підвезти пацієнта до томографа. Але вже за 20 хвилин виявилося, що апарат несправний.

"Дівчина, яка там працювала, сама не знала, де стати. Взяв коляску, під'їхав, але трохи ближче, і вона відразу її підхопила, і я опинився позаду неї", - згадує потерпілий Сергій.

Коляска зачепила і родичку з лаборанткою, але ті відбулися легкими травмами. Батько Сергія не постраждав, бо поїхав з апарату, а от хлопця з пастки рятувальники звільнили, лише зливши рідкий гелій, який і створює магнітне поле.

"Просто пощастило. Якби на 2-3 хвилини пізніше це зробили, міг бути, я боюся про це говорити, летальний результат", — каже хлопець.

Фахівці, які багато років працюють з МРТ, кажуть, що працівники центру не дотрималися правил безпеки. До апарату зі звичайною коляскою навіть наближатися не можна.

"Каталки, які використовуються, вони алюмінієві. Якщо пацієнт не ходить і приїхав зі стаціонару, то ми спочатку переводимо його на іншу каталку. Він на ній вже заїжджає на МРТ", - пояснює радіолог Олександр Ганич.

А ось в діагностичному центрі впевнені, що в травмах винні насамперед Сергій і його родичі.

"Люди були проінструктовані повністю і підпис поставили, що їм роз'яснили всю техніку безпеки. Вона нам написала заяву, що попросила вибачення, претензій до нас не має", — розповів юрист діагностичного центру Анатолій Богачов.

Водночас адвокат потерпілого Наталія Чербаджі-Чебак зазначає, що жодного інструктажу не було.

"Я не знаю, звідки у працівників медичного центру є інформація про те, що жінка написала заяву, що нібито немає до них жодних претензій", — говорить вона.

Адвокат Сергія вже готує позов до діагностичного центру, а сам чоловік звернувся із заявою до поліції. Каже, що його травми потребують тривалого лікування, адже у нього важкі травми. Зараз Сергій на лікуванні і мріє про те, що після терапії зможе повернутися на корабель, де працює моряком. Однак, на найближчі місяці, кажуть медики, про море йому доведеться забути.

Радіолог Олександр Ганич зазначає, що магнітне поле апарату діє навіть тоді, коли він нібито не функціонує. Тому не можна підходити до нього з годинником, телефонами і навіть картками, адже вони вийдуть з ладу. До того ж деяким пацієнтам таке дослідження взагалі небезпечно.

"Не можна виконувати МРТ пацієнтам, у яких є штучний водій ритму, тому що - це електронний прилад і він вийде з ладу, а пацієнт може померти. Якщо є пластина металева, яка є магнітною, не можна використовувати МРТ", — розтлумачив радіолог Олександр Ганич.

читайте такожНаколота ручка: у Житомирі лікарі витикали голкою кінцівку дитиніРаніше повідомлялося, що в Одесі в приватній клініці на вулиці Космонавтів 10 сталася жахлива НП. Під час проходження МРТ постраждала пацієнтка з інвалідністю - її буквально засмоктало до апарату разом з її коляскою.

"Причиною цього щодо трагічного інциденту стала груба необережність з боку тієї особи, яка супроводжувала пацієнта на проведення томографії", - розповів юрист приватного медзакладу.

Як виявилося, силою магнітного поля втягнуло і крісло, і пацієнтку. Це сталося через необережність людини, яка супроводжувала пацієнтку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти