Верховна Рада підтримала законопроєкт про декретну відпустку для чоловіків

1 грудня 2020, 12:40
В Україні чоловіки можуть отримати право йти в декретну відпустку по догляду за дитиною.
Рада
Рада підтримала законопроєкт про декрет для чоловіків / УНІАН

У вівторок, 1 грудня, Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №3695 авторства народного депутата від фракції "Слуга народу" Марини Бардиної, покликаний забезпечити чоловікам право йти у декретну відпустку по догляду за дитиною.

Відповідне рішення було ухвалене під час засідання, трансляція якого велася в Youtube. Автори ініціативи зазначили, що в Україні закріпився дискримінаційний підхід, згідно з яким право батька на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку розуміється як похідне від права матері на таку відпустку.

"На практиці це призводить до того, що батько, мати дитини якого є самозайнятою особою або фізичною особою підприємцем, обмежений у праві скористатися відпусткою по догляду за дитиною, оскільки така жінка не перебуває у трудових відносинах і не має права на будь-який вид відпустки", - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Крім того, автори ініціативи пропонують доповнити Кодекс законів про працю та Закон України "Про відпустки" новим видом відпустки - відпусткою при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, оплачуваної коштом роботодавця.

Така відпустка надається одній з перерахованих осіб: чоловікові, дружина якого народила дитину; батькові дитини в разі, якщо він не перебуває в зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, але які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки; бабусі, дідусеві або іншому повнолітньому родичу дитини, який фактично доглядає за дитиною, якщо мати (батько) дитини є матір'ю-одиначкою (або батьком-одинаком).

Законопроєкт пропонує визначити відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як рівне право кожного з батьків дитини (матері і батька) і внести відповідні зміни до статей 179, 181 Кодексу законів про працю України та статті 18, 20 Закону України "Про відпустки".

Також пропонується доповнити положення статті 182-1 Кодексу законів про працю України та статті 19 Закону України "Про відпустки" про право працівників обох статей, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, на додаткову відпустку.

Законотворці також пропонують доповнити положення статті 51 Кодексу законів про працю України щодо можливості встановлення скороченої тривалості робочого часу для чоловіків, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, та батьків, які виховують дітей без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі).

Виплати на дітей - про що йшлося раніше:

  • 25 листопада уряд знову запустив програму виплат на дітей фізичних осіб-підприємців. Згідно з постановою, виплати були відновлені для першої та другої груп платників єдиного податку у листопаді-грудні 2020 року.
  • 25 листопада уряд ухвалив постанову Про забезпечення дитини при народженні одноразовою натуральною допомогою "пакет малюка". Раніше видачу цієї допомоги зупинили через рішення Антимонопольного комітету.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти