"Україну дістають, як щура": експерт пояснив провал з візитом Блінкена

10 травня 2021, 10:44оновлено 10 травня 2021, 11:29
Україна далеко не в пріоритеті у США, вважає Юрій Романенко.
Що не так з візитом Блінкена пояснив політолог
Володимир Зеленський і Ентоні Блінкен / Фото Reuters

Візит держсекретаря США Ентоні Блінкена показав, що україно-американська повістка зайшла в глухий кут, вважає керівник політичних програм Українського інституту майбутнього Юрій Романенко.

Як пише він у матеріалі на Главреді, більше не з'являються нові змістовні смисли, які б відповідали інтересам Штатів і України.

Експерт вважає, що Україна далеко не в пріоритеті у США. Він упевнений в те, що Україна опинилася у фокусі Держдепу США виключно через контекст російсько-американських відносин, а поза цим контекстом Україна як окрема величина в американській політиці просто не існує.

"Для Штатів існують Туреччина, Японія, Південна Корея, Єгипет (як важлива частина американської політики на Близькому Сході), а Україну просто періодично дістають, як щура з нори, і показують, що йде боротьба", - пише політолог.

Він підкреслив, що навіть у разі візиту Джо Байдена в Україну його зустрічі з Володимиром Зеленським нічого не змінять.

"Адже Зеленський на зустрічі з Блінкеном виглядав просто огидно: ніс повну ахінею, тоді як Блінкен відповідав на питання з приводу України набагато краще самого Зеленського. Якщо з таким же бурмотінням наш президент піде на зустріч з Джозефом Байденом, нічого хорошого ця зустріч не принесе. Це буде просто ще одна блякла зустріч українського і американського президентів, в ході якої сторони ні про що не зможуть домовитися", - зазначив аналітик.

Він також додав, що зовнішня політика України за останні роки показала практично нульовий результат, не зумівши зміцнити внутрішню обороноздатність держави.

"Сім років бездарно упущені. В Україні все пущено на авось: авось, росіяни не нападуть, авось, Захід якось відреагує, авось, люди мобілізуються. Це - жахлива позиція для держави, і візит Байдена тут нічого не змінить", - резюмував Романенко.

читайте такожВізит Блінкена в Україну: експерт пояснив сигнал Вашингтона Путіну

Візит Ентоні Блінкена в Україну:

  • Ентоні Блінкен під час візиту в Київ заявив про непохитну підтримку Сполученими Штатами суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України.
  • Блінкен заявив про важливість прийняття ключових законодавчих актів для зміцнення верховенства права, боротьби з корупцією та економічних реформ, які посилять демократію та економіку України і забезпечать подальшу євроатлантичну інтеграцію.
  • Державний секретар США Ентоні Блінкен і президент України Володимир Зеленський детально обговорили підтримку у сфері безпеки для посилення захисту України.
  • Блінкен сьогодні заявив, що реформам і боротьбі з корупцією в Україні заважає Росія, олігархи і впливові особи, які переслідують власні інтереси.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти