Україна відкрила двері IT-фахівцям з Білорусі: Зеленський підписав указ

5 жовтня 2020, 05:56
Документ сприятиме розвитку інвестиційного потенціалу України та залученню висококваліфікованих IT-фахівців та інноваторів.
Зеленський
Зеленський підписав указ про залучення IT-фахівців з Білорусі / president.gov.ua

У неділю, 4 жовтня, президент України Володимир Зеленський підписав указ № 420/2020 "Про деякі заходи щодо залучення підприємців, висококваліфікованих фахівців, які є громадянами Республіки Білорусь". Документ має сприяти розвитку інвестиційного потенціалу України.

Відповідний указ опублікований на сайті президента.

Згідно з указом, уряд має продовжити до 180 днів на рік строк тимчасового перебування в Україні громадян Білорусі. Це стосується підприємців, висококваліфікованих фахівців, зокрема фахівців у сфері інформаційних технологій та інновацій, імміграція яких відповідає інтересам України, та членів їх сімей.

Також уряд має намір впровадити пілотний проєкт зі спрощеного оформлення посвідок на проживання для цих категорій білорусів. Водночас треба передбачити можливість скорочення до трьох днів термінів для отримання таких документів без необхідності додаткового виїзду за межі української території.

Згідно з указом, потребує вдосконалення процедура реєстрації білоруських IT-фахівців як фізосіб-підприємців - платників єдиного податку.

Також треба визнати документи, видані компетентними органами Білорусі, які потрібні для здійснення трудової діяльності в Україні.

Крім того, уряд має забезпечити безперебійне функціонування єдиного інформаційного порталу та телефонів гарячої лінії для надання консультацій громадянам Білорусі, які іммігрують до України.

"Документ сприятиме розвитку інвестиційного потенціалу України та залученню висококваліфікованих IT-фахівців та інноваторів", - йдеться в повідомленні.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Білоруські айтішники – про що йшлося раніше:

  • Директор аналітичного центру Третій сектор політолог Андрій Золотарьов заявив, що Україна може виграти від протестів у Білорусі. За його словами, фактор придушення протестів може стимулювати еміграцію з Білорусі - у ситуації, що склалася багато білорусів-айтішників віддадуть перевагу Україні.
  • IT-фахівці Білорусі розробляють спеціальну програму, яка на базі штучного інтелекту зможе ідентифікувати особи силовиків, які брали участь у побиттях людей під час масових протестів. Один із засновників Promethean AI Андрій Максимов на своєму каналі в YouTube опублікував відео, де показані перші результати роботи над програмою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти