Україна має йти в ногу з ЄС у питанні оподаткування тютюнових стіків - експерт

24 квітня 2024, 12:09оновлено 24 квітня, 14:25
4058
Украина и ЕС
Україна має йти в ногу з ЄС / pixabay

Обравши шлях євроінтеграції, Україна не може ігнорувати стандарти та законодавчі вимоги ЄС, зокрема в сфері акцизної політики.

Про це в своїй колонці написав перший віцепрезидент Торгово-промислової палати, член Української ради бізнесу Михайло Непран.

"Урядовий законопроект про оподаткування акцизним податком тютюнової продукції, внесений на розгляд парламенту, враховує наші зобов’язання з приведення акцизної політики України до стандартів ЄС, які чітко описані у Директиві та обов’язкові до виконання. А також документ імплементує рекомендації Європейської Комісії (ЄК) про диференційовані ставки акцизу для класичних сигарет і тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕН)", — написав експерт.

відео дня

Сьогодні в країнах ЄС акцизи на ТВЕН в середньому на 66,3% нижчі за сигарети. А невдовзі диференційовані акцизи стануть частиною законодавства ЄС, якого Україна має дотримуватись як майбутній член Союзу.

За даними Financial Times, ЄК на рівні Директиви встановить єдину вимогу для країн-членів щодо обов’язкової диференціації між акцизами на ТВЕН та сигарети в розмірі 50%.

"Подекуди можна почути голоси за встановлення однакових ставок на сигарети і ТВЕН, проте і тут в європейській практиці знаходимо недоречність такого кроку. Адже якщо встановити рівний акциз на сигарети та ТВЕН до 90 євро за тисячу, з’явиться економічний сенс у контрабанді. Чи варто Україні експериментувати із цим? Запитання виглядає як риторичне", — підкреслив Непран.

Річ у тім, що в більшості країн-членів ЄС ця ставка в рази нижча для ТВЕН. Наприклад, в Естонії — 28,4 євро у перерахунку на тис. шт., у Словенії – 29,2 євро, у Болгарії – 31,6 євро, у Чехії – 32,4 євро, у Румунії – 44,2 євро.

На думку експерта, ЄС має додаткову економічну мотиваціюдля встановлення диференційованих ставок — це спосіб залучення додаткових інвестицій від виробників ТВЕН.

"Закономірно, що впливові бізнес-об’єднання, серед яких асоціація Укртютюн, Американська торгівельна палата, Європейська бізнес-асоціація та інші, підтримали диференціацію ставок акцизів. Це, зрештою відповідає інтересам України. Ми маємо не лише вступити до ЄС, але й не бути бідним родичем, який через тінь та корупцію завжди просить грошей", — підсумував Непран.

Як зазначалося, урядовий законопроєкт №11090 пропонує запровадити диференційовані ставки акцизів для сигарет і тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕН).

Такий підхід до регулювання підакцизної продукції в ЄС насамперед орієнтований на те, щоб зробити менш привабливим споживання продуктів та товарів, що більш шкідливі для споживачів та навколишнього середовища.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти